Okostelefonnal az erdőben? Jó ötlet!

Okostelefonnal az erdőben? Jó ötlet!

Myreille | 2019.05.24 | Olvasási idő: 3 perc

Gyereknap, vakáció és megannyi ragyogó hétvége. Vétek ilyenkor a szobában kütyüzni vagy a tévé előtt ülni, helyette töltsünk minél több időt együtt, kiránduljunk sokat. Mutassuk meg mi szülők a gyerekeinknek, hogy miért is nagyszerűek az offline programok. Persze, ilyenkor sem kell lemondani a digitális világ előnyeiről! Olyan appokat gyűjtöttünk össze, amelyek szórakoztatóan (és egyben okosan) támogatják a családi kirándulásokat.

Menjünk kirándulni! De hova?

Kirándulások tervezéséhez mi a turistautak.hu-t és a turautak.com-ot szoktuk böngészni. De nagyon ritka, hogy a kirándulásunkat ne ötvöznénk a Geocaching-gel és néhány geoláda felkutatásával, tehát mi nem kapcsoljuk ki a telefonjainkat az erdőben, hanem annak segítségével tájékozódunk. A GPS koordináták alapján a kincsek felkutatása végtelenül egyszerűnek tűnik, ám a legtöbb doboz felkutatásához kell némi lelemény is. A gyerekek lelkesen vetik bele magukat a feladatba. Magyarországon több mint 4500 geoláda található, szinte nincs olyan népszerű kirándulóút, amely mentén ne találnánk néhányat. Geocaching-hoz használjuk a geocaching.hu , a geocaching.com oldalakat és a c:geo appot is.

Okostelefonnal az erdőben? Jó ötlet!
Mi micsoda?

Jártunkban-keltünkben sokszor elhangzik a kérdés, hogy „Anya, ez milyen virág?” „Apa, ez milyen fa?” és bevallom, sokszor fogalmam sincs, milyen virág is az a kis sárga, ötszirmú. Ilyenkor nagy segítséget jelentenek a különböző határozók:

-    fahatározó

-    kétéltű- és hüllőhatározó

-    bogárhatározó

-    madárhatározó

-    virághatározó

Persze, az is előfordul, hogy nem jutunk gyors eredményre. Ilyenkor lefényképezzük a kérdéses növényt, bogarat, akármit, majd este feltúrjuk a búvár zsebkönyveinket és az internetet a „megfejtésért”. Számomra fontos, hogy ne csak az „azonnali és gyors választ” tapasztalják meg a gyerekeim, hanem azt is, hogy néhány probléma nagyobb erőfeszítést, több gondolkodást igényel.

Fényképezzünk? Mennyit? Hova?

Mivel az én nyakamban mindig ott a fényképezőgép és sokat is használom, a gyerekeim is szívesen fotóznak a digitális fényképezőgéptől az okostelefonig sokféle eszközzel. Miközben fotózunk, próbálom a fotózás fortélyaira, (illem)szabályaira megtanítani őket, arra, hogyan tudják a képet megkomponálni és hogyan tudnak egyensúlyt találni a fotózás és az élmények megélése között. Nálunk szabály, hogy nem a közösségi médiába és nem a like-okért fotózunk, hanem azért, hogy legyenek emlékeink a közösen töltött időről, legyenek „hívóképek” az emlékezéshez, a megélt kalandok felidézéséhez.

Mire nem használjuk a telefonunkat kiránduláskor?

Miután ilyen hosszan soroltam, hogy mi mindenre használjuk az okostelefont a kirándulásokkor, muszáj arról is beszélni, hogy mire nem használjuk. Nem nézegetjük sem az emaileket, sem a közösségi oldalakat, sem az értesítéseket. Insta-sztorit sem nyomunk. A szendvicsek majszolása közben nem nézünk videókat, nem hallgatunk zenét és nem is játszunk. A mobil csak megkönnyíti az életünket, de nem uralja.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai