Nyaralj úgy, hogy a digitális életedet se kelljen takarékra állítani!

Nyaralj úgy, hogy a digitális életedet se kelljen takarékra állítani!

Myreille | 2018.07.02 | Olvasási idő: 3 perc

Végre itt a nyaralás! Végre van idő elolvasni azokat a cikkeket, amiket már fél éve könyvjelzőre tettem, az édes semmittevésben gond nélkül végigpörgethetem a közösségi oldalakat és esténként a kölykökkel végignézem az összes videót, amiért már időtlen idők óta rágják a fülemet. Itthon (a házban és Magyarországon) nem kell centizgetni az internettel, a zene és a minden gond nélkül jön. De mi történik, ha leruccanunk a tengerhez?

Mi magunk szervezzük a nyaralásunkat, így nem is kérdés, hogy a szálláson „ingyenes a wifi”, de nem fogjuk az egész napot a lakásban tölteni, én egyébként is a tengerparton szeretnék láblógatni, olvasgatni, tengerparti képekkel megtölteni az Instagramomat, és nem csak a szórakozáshoz, hanem az utazáshoz (pl. az útvonaltervezőhöz) is szükségünk van adatforgalomra.

 

Mi így nyaralunk!

Nem szeretem a „babgulyás konzerves” nyaralásokat, szívesebben eszem a helyi ételeket, de persze költeni se szeretek sokat, így általában a kompromisszumokra törekszünk. Arról se nehéz lemondanom, hogy keveset telefonáljak a nyaralás alatt, hiszen örülök, hogy a munkából kiszakadva kevesebbet kell telefonálnom, ám az internettel nem vagyok ilyen belátó. A gyerekeim se, akiknek olyan természetes az állandó internetkapcsolat, mint a levegővétel.

Idén is a tavalyi nyaralás példáját szeretnénk követni és nem tervezzük, hogy digitális életünkben két lépést visszalépünk és Waze helyett majd én nézem a papír térképet az anyósülésen vagy még itthon órára lebontott menetrendünk legyen a nyaraláshoz. Gyomorgörcs nélkül akarok nyaralni és ebbe beletartozik, hogy a telefonszámla miatt se kelljen aggódnom. Tehát nézzük, mi a roaming, hogyan alakul az adatforgalom és hogyan hat mindez a telefonszámlámra.

 

Mi a roaming?

A roaming egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a magyar mobiltelefon-előfizetéssel külföldön is használni tudjuk a telefonunkat – mondja Molnár Fanni, a Vodafone Magyarország roaming szakértője. - Ha aktív a roaming szolgáltatás az előfizetésen, akkor a telefon kapcsolódni fog a szolgáltató adott országban működő partnerhálózatának valamelyikére, és lehetőség van hívásindításra, -fogadásra , SMS/MMS küldésre, fogadásra és adatforgalom bonyolítására is. Azonban a roaming környezetben felszámolt díjak legtöbbször jelentősen eltérnek a belföldi díjaktól és nem csak a hívásindításért, SMS/MMS küldésért és az adatforgalomért kell fizetni, de a hívás fogadásnak is díja van. Szintén roamingnak számít az EU-ban, ha külföldön felhívod a szállásadód külföldi telefonszámát.”

A Vodafone ügyfelek az EU Roaming zónában - az Európai Unió országaiban valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban, Monacóban és Törökországban - a belföldihez hasonló feltételekkel használhatják a tarifájukat. Tehát a hívásfogadás díjmentes, a hívásindítás pedig az előfizetésben meghatározott díjak szerint történik a belföldre indított hívások esetén. Ez azt jelenti, hogy hívhatod a férjedet, ha éppen "elvesztettétek egymást a tengerparton", de hazatelefonálhattok a nagyinak is. Ezen az oldalon ellenőrizni lehet, hogy melyik országból mennyibe kerül majd a kapcsolattartás.

A roaming, ugyanúgy, mint az havidíjas tarifa típusa az SMS/MMS küldést és a mobilnetezést is érinti – mondja a szakértő -, célszerű az ÁSZF-ben ellenőrizni a pontos díjszabást. Létezik azonban a Vodafone Világjegy, amellyel egy adott, naponta fizetendő összegért hazai perc- és SMS-díjjal lehet telefonálni valamint az itthoni adatkerettel mobilnetezni, akkor is, ha kilépsz az EU Roaming-zónából és például Amerikába vagy Thaiföldre utazol. A pontos országlista, ahol a Világ Napijegy opció elérhető az alábbi linken található, de ezt is érdemes indulás előtt ellenőrizni az Általános Szerződési Feltételekben.”

 

Nyaralj úgy, hogy a digitális életedet se kelljen takarékra állítani!
Mi a nemzetközi hívás?

 Nemzetközi hívás, ha itthonról egy külföldi mobil vagy vezetékes telefonszámot hívsz. Például, ha fel kell hívnod a külföldi szállásadódat itthonról. A nemzetközi hívások tételes díjtáblázatáról itt lehet tájékozódni, azonban már vannak olyan tarifák is, amelyekkel hazai előfizetési feltételeknek megfelelően – azaz plusz költség nélkül, sőt akár díjmentesen is - hívhatók külföldi telefonszámok.

 

Online játékokkal játszhat a kölyök a nyaralás alatt?

Itthon sokszor fel se tűnik, hogy egy-egy játék offline vagy online – én magam se tudnám felsorolni, hogy a gyerekeim játékai közül melyikhez szükséges mindenképpen internetkapcsolat. Külföldi nyaraláskor viszont mindennek súlya van - vagy a telefonszámlára hat, vagy az adatkeretet csökkenti gyorsan. Applikációk használata, internet böngészés, chat applikációk, videók lejátszása, de még a háttérben futó esetleges frissítések is adatforgalmat generálhatnak. Ahogy nyaralás előtt az iratainkat és az autónkat ellenőrizzük, így a telefon előfizetéseinket valamit telefon beállításokat is érdemes átnézni. Mert nem mindegy, hogy nap végén a felhővel szinkronizáló eszközeink a strandon vagy a szálláson töltik le a napi fotómennyiséget, a gyerekeknek pedig érdemes offline játékokkal és tabletre előre letöltött ebookkal is készülni a nyaralásra. Sőt, indulás előtt érdemes a kamaszokkal átbeszélni a fotófeltöltés szabályait is.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai