Nyaralás közösségi média és videojátékok nélkül?

Nyaralás közösségi média és videojátékok nélkül?

Tóth Dániel | 2018.06.27 | Olvasási idő: 3 perc

Nyaraláskor elmegyünk otthonról és ezzel magunk mögött hagyjuk a hétköznapok megszokott rutinjait. Pihenésre, élményekre vágyunk. Persze, az okostelefonunkat nem hagyhatjuk otthon, hiszen óriási segítség a tájékozódásban, információgyűjtésben, ám érdemes a nyaralásra új szabályokat alkotni a telefonozásra és az internetezésre magunknak és a gyerekeknek is.

A hétköznapokban megszokott, felgyorsult digitális forgatagból ugyanis ki kell lépni ahhoz, hogy élvezni tudjuk a nyaralást. Minél inkább ki tudunk szakadni az emailek, közösségi oldalak, hírek végtelen adatáramlatából, annál pihentetőbb lesz az élmény, sőt, hatással lesz a családi dinamikákra és a programok minőségére is.

A telefon nem babysitter!

A nyaralás izgatott, reményteli felvezetését beárnyékolja az utazás alatt unatkozó gyerek. Ha a „nézzél ki az ablakon” stratégia nem válik be, akkor valamivel le kell foglalni a gyereket. Gyakori szülői hiba, hogy ilyenkor azonnal a gyerek kezébe nyomja az okostelefont vagy a tabletet, ám a képernyő előtt töltött túl sok idő vagy a nyaralás idejére belebegett korlátlan kütyüzés, öngól a szülőnek. A nyaralásra vonatkozó kütyüzési szabályokat az első pillanattól be kell tartani, mert ha már az odafelé tartó úton felrúgjuk, később szinte lehetetlen lesz rávenni a gyereket, hogy „kimásszon” a telefonjából.

A szülőknek is le kell tenni a telefont és abba kell hagyni a Facebook görgetését, a fotózást és a fotók azonnali megosztását. Tudatosan le kell lassulni és élvezni az utazást az együtt töltött időt. Mert végre valóban van időnk egymásra! Nem mellesleg a szülői példa ebben az esetben is nagyon fontos, hiszen hogyan várhatnánk el a gyerekektől, hogy "leszakadjanak" a kütyükről, ha a szülők sem teszik.

Élmény vs telózás

Ahhoz, hogy egy gyerek élvezni tudja a nyaralás kínálta lehetőségeket, a tengerpartot vagy a városnézést, szükséges lehet, hogy kivegyük a lehetőségek közül az internetet. A gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy nincs az a sokezer éves görög rom, ami érdekesebb lenne, mint az Instagram vagy egy online játék. Az egyetlen lehetőség, hogy ezt a fajta kütyühasználatot eleve kivesszük a képből, különben a hajóút vagy városnézés alatt is végig azt fogja nyomkodni a gyerek. Talán megdönti a telós játék rekordját, meg naprakész lesz Justin Bieber életéből, csak a nyaralás élményéből nem él meg sokat.

Azonban a mobilok sokkal többek, mint közösségi média oldalak és játékok tárháza. A telefonnal lehet fényképezni, naplót írni vagy éppen könnyen és gyorsan kideríthető miről nevezetes a legkisebb város főtere és hol lehet kapni a legfinomabb fagyit vagy pizzát. A nyaralás jó alkalom arra, hogy a céltudatos telefonhasználatot is tanítsuk a gyerekeknek.

Nyaralás közösségi média és videojátékok nélkül?
Pillanatok, amire emlékezni fogunk

Azon túl, hogy a gyerek lemarad a dolgokról, hogyha egész idő alatt a kütyübe temetkezik, a család többi tagjától is elvágja magát. Kimaradnak a közös élmény és emlék lehetőségek. A közös kirándulás családi összetartozást erősítő élménye helyett az egymás mellett eltöltött idő lesz csak. A kütyühöz képest minden és mindenki más leginkább csak zavaró tényező, ez az emlékekre is hatással lesz. Az „emlékszel milyen élmény volt, amikor delfint láttunk” emléke helyett az unalmas hajóút emléke lesz, ahol még a szülők is nyaggatták, hogy nézzen fel a telefonból, de ő nem látott semmi érdekeset. Kellemes közös élmény helyett ez mindkét félben frusztrációt kelt. Ezek azok a szituációk, amikor a gyerek fennhangon, a szülő meg talán magában mélyen belül fogalmazza meg, hogy bárcsak otthon hagyták volna.

A gyerekek is jobban élvezik a nyaralást, ha már a programok tervezésének is részesei, készülnek a hajóútra, a városnézésre vagy éppen a strandolásra. Nem fog hiányozni számukra a telefon, ha a szüleiktől valódi figyelmet kapnak.

Közös játék fontossága

A nyaralás során sem lehet reggeltől estig talpon lenni, vannak csendesebb időszakok, egy lusta délelőtt, vagy egy szálláson töltött délután, netán este, amikor megint csak felmerül a kérdés, hogy milyen szórakoztató tevékenységgel töltsük az időt. A közös filmnézés is egy lehetséges program, de sokkal szerencsésebb, ha egy közös társasjátékot választunk. A közös játék ugyanis fejleszti számos készségünket és közben pozitív családi élményeket is gyűjthetünk.

Kutatási eredmények igazolták, hogy azokban a családokban, ahol rendszeresen játszanak együtt társasjátékkal, erősödik a családon belüli kohézió, az összetartozás érzése. Ha választani lehet, akkor az offline verzió mellett érdemes dönteni. Számos játékot lehet játszani közösen egy tableten is, ám a hagyományos, dobókockával vagy kártyával dolgozó társasjátékok jobban segítik az egymásra figyelést. A jó hangulat pedig megalapozza a jó beszélgetéseket és azt, hogy a nyaralás valóban szép emlék legyen mindenkinek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai