Nyaralás a nagyszülőknél net nélkül?

Nyaralás a nagyszülőknél net nélkül?

Myreille | 2019.07.09 | Olvasási idő: 6 perc

A szülők nap mint nap szembesülnek azokkal a gyereknevelési kérdésekkel, amelyek a digitális fejlődésből fakadnak, ám a nagyszülők nagy dózisban a nyári vakáció idején találkoznak ezzel a problémával. A nagyszülők helyzetét az is nehezíti, hogy az okoseszközöknek és az internetnek csak nagyon kis szeletét használják, így elképzelni se tudják, mi érdekeset találhatnak a gyerekek ebben a digitális világban, mit hogyan kellene szabályozni ahhoz, hogy a gyerek online és offline élete egyensúlyba kerüljön és milyen trükköket vethetnek be a kamaszok, hogy a digitális térben „átdobják a palánkon” a nagyikat.

Áthidalható szakadék a nagyik és a digitális bennszülött unokák között?

Tény, hogy a gyerek sokkal tájékozottabbak a digitális világban, mint a nagyszüleik – mondja Matusek M. Zsuzsanna, - és sokkal jobban képesek lépést tartanak az újdonságokkal, mint az idősebb generációk. Tehát, amíg a nagyi legfeljebb ránéz a Facebookra, esetleg használja a Skype-ot, addig ők egyszerre több közösségi média platform vannak jelen, online játszanak, chatelnek, olvasnak, videókat és videojáték közvetítéseket néznek esetleg még tanulnak is. Ha a nagyszülő beleáll abba, hogy régen minden jobb volt és elutasítóan tekint azokra a dolgokra, amelyek a gyereket érdeklik, feszültség keletkezik. Ami odáig is fajulhat, hogy „ha nincs net a nagyinál, akkor én nem is megyek”. De a másik véglet, hogy a nagyszülőknél mindent szabad, sem jelent megoldást, sőt veszélybe sodorhatja a gyerekeket.

Nyaralás a nagyszülőknél net nélkül?

Családi szabályok a nagyszülőknél is?

A legtöbb családban van családi digitális házirend akár szóbeli megállapodás formájában, akár írásban. Az időbeli és a tartalmi korlátok megtartása elengedhetetlen.

Nyáron lehetnek kicsit lazábbak a szabályok, de a főbb pontokat érdemes a nagyszülőknek a szülőkkel és az unokákkal együtt átbeszélni és kialakítani – javasolja a szakértő. – Túlzó elvárás, hogy a nagyszülők mindenben képben legyenek, elengedhetetlen a felkészült szülők segítsége. Tehát ne csak annyi tanácsot kapjon a nagyszülő, hogy „aztán ne engedjétek, hogy egész nap a telefonján lógjon”, hanem a szabályok konkrét egyeztetésében, akár a szűrőszoftverek konfigurálásában is legyen segítsége. És a gyerek „érveire”, hogy "anyuék ezt engedik" "ezt mindenki használja" "az osztálytársaim is ezzel játszanak" megfelelő válaszokat tudjon adni. Persze, a túl szigorú szabályokat a gyerekek megpróbálják majd kijátszani, mi is olvastunk zseblámpával a paplan alatt, ezért nem csupán a képernyő előtt töltött időt érdemes szabályozni, hanem azt is, hogy milyen tevékenységre mennyi időt használhatnak fel. Ezenkívül a biztonságos internethasználatról és a fotómegosztásról is beszélni kell velük. És ezekről a nagyiknak sem árt képbe kerülni! Családon belül az is feszültséget szülhet vagy okozhat problémát a gyereknek, hogyha a nagyik árasztják el a közösségi médiát az unokákról készült fotókkal.

Szupernagyik bevetésen!

A legtöbb nagyszülő egész évben azokra a napokra készül, amikor unokázhat. Már tavasszal elkezdik tervezgetni, mit főznek és sütnek majd, milyen programokat csinálnak az unokákkal.

A közösen töltött idő jó lehetőség arra a nagyszülőknek, hogy megmutassák a gyerekeknek, mit és miért szeretnek az offline világban. Lehet kártyázni, közösen sütni-főzni, régi történeteket mesélni, bogarászni a kiskertben, nagypapák megtaníthatják horgászni az unokát vagy éppen csúzlit készíteni – mondja Matusek M. Zsuzsanna. – De az együtt töltött idő arra is jó alkalom, hogy a nagyik bepillantást nyerjenek az unokáik életébe, megismerjék, mi foglalkoztatja őket. Sőt, arra is lehet bátorítani a gyerekeket, hogy megtanítsanak valamit a nagyszülőknek a neten vagy éppen az okostelefonon. 

A gyerekektől elvárjuk, hogy nyitottak legyenek az offline világ iránt, így az unokák is elvárhatják, hogy a nagyszüleik sem elutasítással, borzalmas jelzőkkel reagáljanak az online világra, ami számukra olyannyira fontos. Ha a nagyszülők és a gyerek megismerik egymás világát, akkor még szorosabbá válik közöttük a kötelék, áthidalhatóvá válik a digitális fejlődésből keletkező szakadék és igazán emlékezetes nyár lesz, mindkettőjüknek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai