Nézz be 5 budapesti múzeumba utazás és sorban állás nélkül!

Emma | Olvasási idő: 6 perc

Emma

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Tudok lekvárt főzni, betont keverni, horgolni és birkát nyírni – ezeket és sok más hasznos dolgot már mind az internetről tanultam, egy nagyvárosoktól távol eső kis faluban, ahová néhány éve költöztünk. Itt kezdett feltűnni igazán, hogy bár az emberek mindenhol használják a netet, a legtöbben valójában nem tudják, mi mindenre használható."

A hazai múzeumok virtuális látogathatósága messze van még attól, hogy teljes élményt nyújtson, de akad olyan, ahol már most is érdemes körülnézni. Következzen öt fővárosi múzeum, amelyet részben már a fotelben ülve is felfedezhetünk, akár a gyerekekkel együtt.

Miközben a virtuális múzeumlátogatás, illetve a virtuális helyszíni idegenvezetés a jelentősebb külföldi múzeumokban egyre jobban fejlődik, a hazai intézményekben ez a megközelítés sajnos még nagyon kezdeti szakaszban van. A fogalmak is gyakran összemosódnak: az interaktív kiállítás nem feltétlenül jelent virtuális kiegészítést is; a fülhallgatóban hallható magnófelvétel nem egyenlő a virtuális idegenvezetéssel. Itthon gyakorlatilag még nem találkoztunk olyan kombinációval, ahol a legteljesebb élményt a helyszíni jelenlét és az ahhoz kapcsolódó virtuális eszközök és megoldások együttese jelenti. Próbálkozások szerencsére akadnak, elsősorban a Google Art Project keretében, ennek köszönhetően már van néhány olyan fővárosi múzeum, amely ha nem is biztosítja teljes bejárhatósággal az ottlét illúzióját, legalább a kiállított alkotások jelentős részét nagy felbontású digitalizált változatban a monitor előtt ülők rendelkezésére bocsátja.

Szépművészeti Múzeum

Mivel az épület 2018-ig felújítás miatt zárva tart, jelenleg az egyetlen látogatási lehetőséget a virtuális betekintés jelenti. A jelenleg elérhető digitális múzeumban az európai művészeti alkotások egyik legjelentősebb gyűjteményének több mint 500 darabja, festmények és szobrok nagy felbontású változatát tekinthetjük meg.

Nemzeti Galéria

A Budai Várban lévő kiterjedt gyűjtemény egy része szintén az Art Project keretében került digitalizálásra, a virtuális tárlaton Szinyei Merse Pál és Munkácsy Mihály műveivel együtt 48 jelentős festmény vizsgálható meg nagyon-nagyon aprólékosan.

Mezőgazdasági Múzeum

A Vajdahunyadvár élen jár az izgalmas interaktív kiállítások szervezésében, és azon kivételek közé tartozik, amely saját oldalán kínál viszonylag kiterjedt virtuális túrát, így a földművelés és mezőgazdaság múltját és fejlődését bemutató kiállítási darabok mellett a lenyűgöző épület belső részleteivel is megismerkedhetünk.

Budapesti Történeti Múzeum

A Kiscelli múzeum tárlata elsősorban a főváros ezer arcát mutatja be a 18. századtól napjainkig, plakátokon, fotókon, grafikákon és néhány különleges tárgyon keresztül.  Akit érdekel Budapest története, változó hangulata, pusztulása és épülése, rendkívül érdekes kordokumentumokkal találkozhat a virtuális gyűjteményben is.

Iparművészeti Múzeum

A kontinens egyik legrégebbi művészeti és dizájn gyűjteményének otthont adó múzeum csodálatos Art Nouveau épületét ezen a virtuális látogatáson sajnos nem élvezhetjük, de mintegy száz, művészi kivitelezésű használati tárggyal – szőnyegekkel, vázákkal, bútorokkal, öltözékekkel – tulajdonképpen közelebbről megismerkedhetünk, mintha a helyszínen lennénk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai