Nézz be 5 budapesti múzeumba utazás és sorban állás nélkül!

Nézz be 5 budapesti múzeumba utazás és sorban állás nélkül!

Emma | 2017.04.11 | Olvasási idő: 6 perc

A hazai múzeumok virtuális látogathatósága messze van még attól, hogy teljes élményt nyújtson, de akad olyan, ahol már most is érdemes körülnézni. Következzen öt fővárosi múzeum, amelyet részben már a fotelben ülve is felfedezhetünk, akár a gyerekekkel együtt.

Miközben a virtuális múzeumlátogatás, illetve a virtuális helyszíni idegenvezetés a jelentősebb külföldi múzeumokban egyre jobban fejlődik, a hazai intézményekben ez a megközelítés sajnos még nagyon kezdeti szakaszban van. A fogalmak is gyakran összemosódnak: az interaktív kiállítás nem feltétlenül jelent virtuális kiegészítést is; a fülhallgatóban hallható magnófelvétel nem egyenlő a virtuális idegenvezetéssel. Itthon gyakorlatilag még nem találkoztunk olyan kombinációval, ahol a legteljesebb élményt a helyszíni jelenlét és az ahhoz kapcsolódó virtuális eszközök és megoldások együttese jelenti. Próbálkozások szerencsére akadnak, elsősorban a Google Art Project keretében, ennek köszönhetően már van néhány olyan fővárosi múzeum, amely ha nem is biztosítja teljes bejárhatósággal az ottlét illúzióját, legalább a kiállított alkotások jelentős részét nagy felbontású digitalizált változatban a monitor előtt ülők rendelkezésére bocsátja.

Szépművészeti Múzeum

Mivel az épület 2018-ig felújítás miatt zárva tart, jelenleg az egyetlen látogatási lehetőséget a virtuális betekintés jelenti. A jelenleg elérhető digitális múzeumban az európai művészeti alkotások egyik legjelentősebb gyűjteményének több mint 500 darabja, festmények és szobrok nagy felbontású változatát tekinthetjük meg.

Nemzeti Galéria

A Budai Várban lévő kiterjedt gyűjtemény egy része szintén az Art Project keretében került digitalizálásra, a virtuális tárlaton Szinyei Merse Pál és Munkácsy Mihály műveivel együtt 48 jelentős festmény vizsgálható meg nagyon-nagyon aprólékosan.

Mezőgazdasági Múzeum

A Vajdahunyadvár élen jár az izgalmas interaktív kiállítások szervezésében, és azon kivételek közé tartozik, amely saját oldalán kínál viszonylag kiterjedt virtuális túrát, így a földművelés és mezőgazdaság múltját és fejlődését bemutató kiállítási darabok mellett a lenyűgöző épület belső részleteivel is megismerkedhetünk.

Budapesti Történeti Múzeum

A Kiscelli múzeum tárlata elsősorban a főváros ezer arcát mutatja be a 18. századtól napjainkig, plakátokon, fotókon, grafikákon és néhány különleges tárgyon keresztül.  Akit érdekel Budapest története, változó hangulata, pusztulása és épülése, rendkívül érdekes kordokumentumokkal találkozhat a virtuális gyűjteményben is.

Iparművészeti Múzeum

A kontinens egyik legrégebbi művészeti és dizájn gyűjteményének otthont adó múzeum csodálatos Art Nouveau épületét ezen a virtuális látogatáson sajnos nem élvezhetjük, de mintegy száz, művészi kivitelezésű használati tárggyal – szőnyegekkel, vázákkal, bútorokkal, öltözékekkel – tulajdonképpen közelebbről megismerkedhetünk, mintha a helyszínen lennénk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai