Netről készülünk a karácsonyra a gyerekekkel

Netről készülünk a karácsonyra a gyerekekkel

Emma | 2016.11.28 | Olvasási idő: 6 perc

A karácsonyban mindig is az előkészületi időszakot szerettem a legjobban, és mióta megvannak a gyerekek, velük együtt készülődni még jobban szeretek. Amióta pedig a Pinterest is létezik, felőlem lehetne minden hónapban karácsony, még úgy sem tudnék minden ötletet kipróbálni.

Aki esetleg még nem találkozott volna a Pinteresttel, az a saját érdekében inkább most hagyja is abba az olvasást. A fedősztori szerint ugyanis ez egy online könyvjelzőtár, kedvenc oldalaink színpompás képeskönyve, ami az adott témák iránt érdeklődőkkel is megosztható. A valóság azonban az, hogy a Pinterest (www.pinterest.com) egy ötletbőségszarunak álcázott fekete lyuk, ami meggörbít időt és teret, képes egész délutánokat eltüntetni az ember életéből, mert valahogy mindig akad csak még egy link, amire muszáj rákattintani.

Az oldalon a csináld magad, DIY, kézi készítésű tartalmak rajongótábora a legnagyobb, valószínűleg azért, mert a Pinterest óta még az is könnyen lehet ötletes és kreatív, aki magától nem az. Sokatmondó, hogy ilyen témákra keresve a Google első találatai között sem az eredeti forrásoldalak, hanem Pinterest-gyűjtemények szerepelnek.

A nagyon előrelátók nyilván egész évben szorgalmasan gyűjtögetik a „karácsony” nevű mappájukba a különböző ötleteket, de az oldal keresője is épp elég a bőség zavarához.

A „DIY christmas with kids” varázsige nyomán legalább 200 karácsonyra elegendő ötlet ömlik a monitorra, csak győzzük kiválogatni közülük azt, ami a különböző korú gyerekeket leköti, ami nem borítja csillámporba még a szomszéd házát is, és jó eséllyel a végeredménye is esztétikus lesz.

Nekem már van idén karácsonyra listám, persze ki tudja, még milyen ötletekbe futok addig bele, ezen a videón is van vagy egy tucat érdekesség. A Facebookon járva pedig az ünnepek közeledtével egyre nehezebb nem összetalálkozni olyan kreatív csoportokkal, ahonnan dőlnek a téli dekorötletek.

Festékes ujjak

Bevallottan félek attól, hogy a gyerekeim már nem fogják tudni, milyen egy igazi levél, vagy mire való a boríték és a bélyeg, szóval legalább karácsonykor igyekszem ezt a képeslap-dolgot kicsit erőltetni. Ami a gyerekeknek azt jelenti, hogy jöhet a legális festékes maszatolás: színes ujj-, tenyér- és talpnyomatokból készülnek majd képeslapok, képek, csomagolópapírok, de talán pólóminták is. Jöhet hóember, rénszarvas, angyalkák, fényfüzér, koszorú, fenyőfa, manók, mikulás – és szerintem a kölyköknek is lesznek még további ötleteik.

Netről készülünk a karácsonyra a gyerekekkel

Hó, zöld fenyő

Ahogy az embernek gyerekei lesznek, a korábban aprólékos gonddal, Pantone-színskála szerint összeválogatott karácsonyfadíszek mehetnek a padlásra. Nem csak azért, hogy biztonságban legyenek, hanem mert évről évre újabb bájos – ám magazinokba kevéssé illő –ovis-iskolás alkotások jelennek meg az egyre eklektikusabb kinézetű fán. Idén kecske-káposzta alapon megpróbálom majd egységessé varázsolni a látványt, vagyis a gyerekekkel együtt készítünk majd egy egész szett díszt. Ha a kicsin múlik, ilyen tobozfejű, mozgó szemű, piros orrú rénszarvasok fogják megszállni a tűleveleket, de közben a fiam már gyűjti a kupakokat a hóemberekhez; ennyit az elképzelt egységességről.

Nagyobbaknál a tű-cérna alapú megoldások is beléphetnek; ez a filc mini fa még a bizonyítottan kétbalkezeseknek is sikerülni fog. Hóembert viszont mindenképp építünk, akár lesz hó, akár nem: a cserepes, soha el nem olvadó verzió a bejáratot fogja őrizni.

Só, liszt, cukor és a veszélytelen mézeskalácsház

Gyurmázni és nyomdázni a legtöbb gyerek szeret, úgyhogy a sütiszaggatás (meg persze utána a díszítés is) mindenképp remek közös móka, az iskolából ismert só-liszt gyurmából pedig még díszek, ajándékkísérők vagy akár fotókeretek is készülhetnek. Nem elég, hogy végtelen a díszítési lehetősége, de még a karácsonyibb, fahéj illatú verzióval is kombinálható.

Az idei legnagyobb lélegzetvételű tervünk a hamis mézeskalácsház kartonból, ez több napig le fog kötni mindannyiunkat. És amennyiben a családfőnek lesz egy kis extra ideje, nem kizárt, hogy elkészülhet az életnagyságú változat is.

Ha pedig véletlenül mégsem úgy sikerülnek az alkotások, ahogy a képeken-videókon kinéztek, nem kell elkeseredni, nem egyedi eset. Ilyen esetben érdemes látogatást tenni a Pinterest által inspirált, ám kifejezetten félresikeredett művek legviccesebb tárházában; önbizalom-tréningnek sem utolsó…

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai