Nem, nem kaphatsz iPhone-t 12 évesen!

Nem, nem kaphatsz iPhone-t 12 évesen!

Tünde | 2017.01.27 | Olvasási idő: 6 perc

A lányom a minap azzal az ötlettel állt elő, hogy születésnapjára egy iPhone-t szeretne. Mert Gizikének is az van az osztályban, meg a Zsoltinak is a hetedik béből. „Van fogalmad róla, hogy 160 ezer Ft-ba kerül egy ilyen telefon?” „Igen, de ha mindenki ad bele pénzt a szülinapomra, akkor meg tudom venni. És találtam a neten 95-ért is…”

És akkor elkezdődött a fejtörés. Hogyan magyarázzam meg (nyugodt hangon) egy (majdnem) 12 éves gyereknek, hogy

  • egy ekkora gyereknek semmi szüksége egy ilyen drága készülékre (pláne, hogy korábban már elloptak tőle egy telefont)
  • ha akarnék, sem tudnék előteremteni ennyi pénzt egy telefonra
  • és nekem sincs ilyen drága mobilom, pedig nekem munkaeszköz is
  • nem érdekel, hogy Gizikének és Józsikának is iPhone-ja van, nem kell versenyezni velük
  • ha egy 160 ezres telefont 95-ért árulnak a neten, az vagy nem új, vagy lopott, vagy van valami baja
  • és egyébként is, ha ennyi pénze lenne, vehetne inkább egy tabletet

Nem, nem kaphatsz iPhone-t 12 évesen!

Az ügyben megkérdeztem a Digitális Család gyermekpszichológsainak véleményét is. Kíváncsi voltam, hogy mi zajlik ilyenkor a gyerekben, és hogyan tudom megnyugtatóan kezelni ezt a helyzetet.

„A cikket olvasva két kérdés merült fel bennünk: Az egyik arra vonatkozik, hogy mit is nevezünk megnyugtató kezelésnek? Azt, ha kielégítjük egy 12 éves gyermek irreális vágyát vagy azt, ha szülőként képesek vagyunk reális határt képviselni és elviselni az ennek következtében irányunkban érzett dühöt.

A fenti cikk érvei közül már önmagában egy is kellő súllyal bír. Azonban az, hogy egy válasz megvan, még nem jelenti azt, hogy az a gyermek kedvére is való. Számtalan olyan vágya, kérése lehet egy gyermeknek, amelyet bizonyos okoknál fogva nem tudunk, vagy a család értékrendje miatt nem akarunk kielégíteni. A válasz képviseléséhez és elfogadásához nem kell, hogy a konfliktus elkerülése legyen a cél. A szülőnek kell kellő érettséggel és türelemmel rendelkeznie ahhoz, hogy ezeket a feszültségeket kibírja, hiszen ezzel is mintát tud nyújtani egy későbbi nehéz helyzet megoldására, mindezt azzal a tudattal, hogy bár itt és most nehéz, de hosszútávon a gyermeke érdekeit szolgálja.

A másik kérdés pedig, hogy mit jelenthet a gyermekünknek éppen ez az okostelefon? Miért éppen most lett ilyen fontos a számára? A versengés miatt csupán? Mit szimbolizálhat? Ezzel szeretné biztosítani a helyét, a hovatartozását egy csoportban? A kérdéseket folytathatnánk hosszasan, de tény, hogy remek lehetőséget kínál arra, hogy gyermekünk vágya kapcsán beszélgetést kezdeményezzünk! A telefon egy eszköz lehet csupán valami igazán fontos megjelenítésének. Hogy mi ez? Hát ez az igazi kérdés.”

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai