Nálatok a Minyonok éneklik a karácsonyi dalokat?

Nálatok a Minyonok éneklik a karácsonyi dalokat?

Vica | 2016.11.24 | Olvasási idő: 6 perc

Az ideális családban, esetleg a Kisvakond-filmben a családtagok (vagy a kisállatok) a fenyőfa körül kézen fogva állnak és áhítatosan énekelnek. Bár van gyakorló és hajdani kórustag a családban – nálunk is gépi zene szól legtöbbször. A választék kimeríthetetlen, de mindig van, aminek kitüntetett szerep jut.

Valamiért kikopott a napi gyakorlatból ez itthon – miközben született brit kollégáim még a távoli országban, munkatársaikkal összeröffenve is áhítatosan ünnepelték már az adventet is a tradicionális angolszász karácsonyi dalokkal. Könnyebben énekelhetőek, vagy nem volt a történelemben olyan korszakuk, mint nekünk, amikor a Mennyből az angyal is problémás volt, hiszen a karácsony is maximum „fenyőünnep” lehetett? Ki tudja.

Gépi zenéből végtelen a kínálat, bár ha kamaszt nevel az ember, a „Daloló angyalkák” válogatásnak már a címétől is hajlamosak világgá menni, vagy mobilon juszt is dark metált hallgatni. A kész CD-s vagy online összeállításokban vegyesen szerepelnek a „szeretem”, a  „nemszeretem” (meg az „unjuk”) dalok, ezért ha számítógépedhez nem Sokol rádió színvonalú a hangosítás, érdemes egy egyszerű saját Youtube playlistet készíteni, ahol garantáltan csak az aktuális kiválasztottak vannak, megfelelő sorrendben, automatikus lejátszással, tehát kapcsolgatással se kell bíbelődnünk. A Youtube pár soros útmutatóval segíti, hogy készítsünk ilyet:

  1. Válasszuk ki, melyik videóval kezdődik a lejátszási listánk.
  2. A videó alatt kattints az Hozzáadás-ra .
  3. Utána kattints Új lista létrehozása-re
  4. Nevezd el a listát, és írd be.
  5. A lenyíló dobozban állítsd be, hogy a lista nyilvános-e vagy privát- utóbbi esetben a Youtube-on keresők nem találják meg.
  6. Kattints a Létrehozás gombra.

Az új lista a képernyő bal oldalán lévő Könyvtár-ban (kis vízszintes csíkok alatt lenyíló) található majd a Létrehozott lejátszási listák közt.

A Spotify is megengedi (hasonlóképp lehet elkészíteni, attól függően, min akarjuk lejátszani) a saját lejátszási listákat, de böngészhetjük barátaink, vagy a Spotify sztárjainak listáit is.

Néhány „sajátízlés” zene tippként, ami a mi fánk alatt szokott szerepelni:

Magyar zenék:

A Gyhmes Mendikája   gyakran advent idején kerül a lejátszóba, megalapozva az ünnepi hangulatot. Egyet biztos sokan ismernek belőle (ezt),  már csak Törőcsik Mari csodálatos versbetétei miatt is ajánlom mindenkinek.

Csík János karácsonyi dalai - pár éve jelentek meg.

Talán kevesebben ismerik, de Cseh Tamásnak is nagyszerű karácsonyi válogatása van.

Palya Bea albumát még nem ismerjük, de ahogy magamat ismerem, előbb-utóbb bekerül a listába ez is.

Nem maradhat ki Sebő Ferenc sem, versekkel és népi énekekkel.

Kisebb gyerekeknek jól énekelhetőek Gryllus Vilmos dalai, Mikulás-és karácsonyi dalok is vannak.

Amit sose mulasztunk el megnézni: József Attila megzenésített versét énekli Varga Miklós, Vikidál és Bill, az esetlenül bájos, képvicceskedő Paint-animációval („lángoscsillag”). Ne hagyjátok ki!

Amikor pedig már túl sok a cukor és az elérzékenyülés, akkor megnézzük ezt is, soha nem múló röhögéssel, bármilyen korú gyerek társaságában:(Kistehén: Kis karácsonyi probléma)

Nálatok a Minyonok éneklik a karácsonyi dalokat?

Nemzetközi dalok:

Bing Cosby, a hollywoodi klasszikus karácsonyi stílusban. Ho-ho-ho-hó! (Nosztalgikus nagyik számára ott van Elvis hasonló albuma is)

Klasszikus angolszász karácsonyi dalok.

A csontig koptatott  Jingle Bells (mondjuk a Minyonok változat, hogy ne unjuk annyira)

Unalmas már a Csendes éj is, de mondjuk Andrea Bocelli énekel olyan szépen, hogy meg lehet hallgatni. Ha már ritkán szól igazi klasszikus zene a fa körül, mert az ifjúság valamiért azt kevésbé kedveli.

Tavaly a Nagylány kórusa is énekelte személyes kedvencemet, a nemrég elhunyt Leonard Cohen Hallelujah-ját. Millió előadó interpretálásában hallható, köztük tehetségkutatós ifjú titánok, Bon Jovi vagy Celine Dion.

Nem véletlenül maradt ki a sorból a White Christmas vagy a Wham nyolcvanas évekbeli slágere, a Last Christmas. Ezeket ugyanis rommá játsszák a kereskedelmi adók és a bevásárlóközpontok adventkor, persze értem én, nem játszhatnak a kedvemért Frank Zappát. Viszont garantáltan csömört kapok tőlük karácsonyig, így sosem hallgatom őket a fa alatt.

Ha nosztalgiázni akarok, visszaidézni régi gyerekkorom karácsonyi hangulatát? A Boney M. Oh my lord-ján túl nekem egy olyan válogatás jelenti a gyerekkori karácsonyt, amit itthon alig ismer valaki. A múltkor a gyerekeimnek akartam megmutatni az ősöreg, amatőr kazettát, amit hajdan pótapámtól, B. bácsitól kaptam. Ha már az adományozóját annak az évnek az elején végleg elveszítettem, legalább a kazetta meglegyen – de makacsul szökésben volt, így a nethez fordultam, pedig annyit tudtam csak, hogy a hölgyet Evie-nek hívják. A Youtube azonban kiadta rögtön az egész albumot. A norvég származású amerikai énekesnő az óceán túlpartján ismert keresztény előadónak számított, én eddig nem ismertem az arcát sem.

„Nem az enyém, a mamám régi lemezéről másoltam ki. Isten áldja azokat, akik meghallgatják” - írta az anyag közzétevője. A legmeglepőbbek a kommentek voltak Evie albuma alatt. „Könnyeket csaltál a szemembe, fiatalon elhunyt édesanyámmal töltött karácsonyaimat idézte fel”.  „Ezen nőttem fel, minden fadíszítéskor ez szólt”. „Végre újra hallhatom az angyali hangot, a lemez megvan ugyan, de nincs mivel lejátszanom rég”. „Ma úgy ébredtem, hogy a dalok egyike járt a fejemben....mikor megtaláltam, úgy éreztem, égi üzenet a múltból!” „Mikor a fiaim kicsik voltak, ez volt a kedvenc karácsonyi lemezük, köszönöm!” „A nagymamám nevében is köszönöm, hogy hallhatom újra!” „Anyukámmal erre díszítettük minden évben a fát...” ,”Az én családomnak ez a lemez volt „a” karácsony!”

Azon túl, hogy egy hórihorgas alakot láttam egy pillanatra újra a karácsonyfa mellett, a net segítségével hirtelen „közösségbe” kerültem egy rakás ismeretlennel, miközben úgy gondoltam, ezekre a dalokra rajtam kívül talán már senki sem emlékszik. És vajon mit fognak gondolni a gyerekeink, ha majd az ő gyerekeiknek játszanak le zenét az ünnepek alatt? Mit fognak hallgatni a Nagy Zenei Felhő kínálatából? Vagy addig ismét divatba jön a közös énekelés?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai