Mondo: kártya és applikáció a fogyatékossággal élő gyerekek jogaiért

Mondo: kártya és applikáció a fogyatékossággal élő gyerekek jogaiért

Emma | 2017.03.01 | Olvasási idő: 6 perc

A gyerekek előbb vagy utóbb találkoznak fogyatékos emberekkel – akár kortársakkal –, így mindenképp beszélni kell velük a témáról. Lehetőség szerint több szempontból közelítve, megfelelő érzékenységgel, túllépve azon, hogy miért nem szép dolog csúfolódni.

Az egészséges gyerekek (és szüleik) alapesetben elképzelni sem tudják, hogyan élnek, milyen hétköznapi nehézségekkel kell megküzdeniük a szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élőknek. Társadalmi érzékenység szempontjából ez a tájékozatlanság sem megnyugtató – a legtöbben azt sem tudjuk, hogyan is kéne viselkedni, ha egy látássérült áll a zebránál. Az viszont még nagyobb gond, hogy maguk a fogyatékosok, köztük is elsősorban a gyerekek nem tudják, milyen jogokkal élhetnek és kell is élniük a mindennapjaikban. A legfőbb akadályokat ugyanis gyakran nem a fogyatékosságukból fakadó korlátok okozzák, hanem a kiszolgáltatottság.

A TASZ (Társaság Szabadságjogokért Egyesület) a Csillagház Általános Iskolával és Hitka Viktória grafikussal együttműködve épp ezért fejlesztett ki egy hiánypótló pedagógiai segédeszközt, amely egyszerre kártyajáték és interaktív mese is lehet. A százlapos Mondo kártyacsomag segítségével gyerekek és felnőttek is megtanulhatják, mik a fogyatékossággal élők alapvető jogai, amelyek sajnos nagyon gyakran sérülnek.

A TASZ tapasztalatai szerint az értelmi fogyatékosok, az autisták és a kerekesszékesek számítanak a legkiszolgáltatottabb és legveszélyeztetettebb csoportoknak, de minden fogyatékossággal élő gyerek jóval több veszélynek, fizikai és lelki bántalmazás lehetőségének van kitéve, mint egészséges társaik.

A kártya színes, jól értelmezhető rajzai tulajdonképpen egyszerű hétköznapi szituációkat ábrázolnak, ugyanakkor a problémákra meg is adják a választ, a gyerekek megtanulhatják belőle, hogyan védhetik meg magukat. Mit tegyen, ha bántják? Ha nem engedik, hogy a barátaival legyen? Ha levegőnek nézik és semmibe veszik?

A közreműködő szakemberek – szociológus, jogász, gyógypedagógus – segítségével tíz témakörben, a száz leggyakoribb konfliktushelyzetről készültek kártyák:

*Tisztelettel segítsenek, gondozzanak!

*Ne bántsanak!

*Miért ne helyezzenek gondnokság alá?

*Ne zárjanak intézetbe!

*Az intézetben is megvédhetem magam

*Ismerkedhetek, barátkozhatok

*Lehet párom és saját családom

*Intézhetem az ügyeimet

*Élhetek a közösségben

*Élhetek a politikai jogaimmal

Bár a kártyajátékot alapvetően a fogyatékkal élő gyermekek számára alkotta meg a TASZ, mégis fontos, hogy a fenti jogokkal minden gyerek tisztában legyen, ez pedig a szülők és a pedagógusok felelőssége. A Mondo kártya használatához a felnőttek segédanyagot is találhatnak, de a TASZ nem hagyományos szülői értekezleteket is szívesen tart, hogy minél többen megtanulhassák, hogyan lehet elkerülni a fogyatékkal élőket érő jogsérelmeket.

A Mondo részben már egy applikáció keretén belül is elérhető: a több száz ingyenes mesekönyvet is tartalmazó BOOKR KIDS alkalmazásában Csodálatos Zoli Robot kalauzolja végig a gyerekeket a különböző helyzetekben.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai