Mit tehetsz, ha a te gyereked szuperhős?

Mit tehetsz, ha a te gyereked szuperhős?

Myreille | 2018.12.10 | Olvasási idő: 3 perc

Szuperhősnek lenni az egyik legmenőbb dolog a világon. Klassz ruha, klassz képességek, őrült kalandok. A szuperhős anyukájának vagy apukájának már közel sem ennyire egyszerű a helyzete. A gyerek „furcsán” viselkedik, meredek ötletekkel áll elő, veszélyes helyzetekbe kerül, és egyébként is, manapság meg lehet élni tisztességesen szuperhősként? Nem lenne jobb, ha inkább, pék, fodrász, rendszergazda vagy programozó lenne?

Mire képes a gyerekünk?

Óvodás korú gyerekünkre még büszkék vagyunk, amikor világmegváltó, univerzum felfedező, csillogó karrierről beszél, és részletesen kifejti, ő lesz a következő Pókember, Sam, a tűzoltó vagy éppen rock sztár. Ám, ha a pályaválasztás előtt mond számunkra „meredek” dolgokat, hogy ő bizony emojikutató vagy drónpilóta lesz, inkább aggódunk, mint örülünk. Mert bármennyire is szeretnénk másként hinni, a generációs csapdánk korlátoz minket. Sőt, nem csak minket, hanem rajtunk keresztül a gyerekeinket is, hiszen számukra mi jelöljük ki a határokat, és ehhez tárjuk ki vagy szűkítjük be a lehetőségeket. Jó, ha jár balettra vagy sem? Kell a külön angol, matek, rajz vagy sem?

Kinek az álma?

Szülőként az egyik legnehezebb feladat, hogy reálisan lássuk gyerekeink erősségeit és képességeit. Persze, minden szülőnek a saját gyereke a legokosabb, a legügyesebb és a legszebb. Ez rendjén is van, mert a szülő joga és kiváltsága, hogy elfogult legyen a gyerekével. Támogassa, biztassa és higgyen benne. Mindeközben arra is figyelnünk kell, mert a szülők élete sem csupán móka és kacagás, hogy ne a mi be nem teljesült álmainkat és vágyainkat akarjuk velük megvalósíttatni, ne olyan lehetőségekkel halmozzuk el őket, amire csupán mi vágytunk, és semmi olyantól ne tartsuk őket vissza, amitől mi félünk.

Megrémít, hogy a gyerek mindenre fel akar mászni? Tiltod neki vagy elviszed falmászásra? Legjobb gyerekkori élményed a korcsolyázás, a gyereked viszont inkább videojátékozna? Szerinted zongorázni nagyszerű, a gyereked viszont nagy szívvel, ám nem túl pontosan énekel. Ragaszkodsz a szolfézshoz, vagy inkább járhat focira? Ráadásul az idő múlása sem könnyít ezeken a dilemmákon. Te egy „rendes” szakmát szeretnél a kezébe adni, szerinte viszont az óceánkutató, a youtuber és a hivatásos e-sportoló is rendes szakma.

Minden gyerek szuperhős!

A digitális fejlődés újrarajzolta a szakmákat és a technológiából fakadó változás rendkívül gyors. A jövő szakmáit csak tippelhetjük, ezért másként kell gondolkoznunk, mint anno a szüleinknek és a nagyszüleinknek. A tanulmányi eredmények mellett a gyerek minden rezdülésére érdemes figyelni, ráadásul úgy, hogy minden gyerek egy szuperhős, tele csodás és nagyszerű képességekkel. Szeret olvasni, videót vágni és hozzá zenéket válogatni. Vagy a rejtvényeket szereti, esetleg szétszereli és újra összerakja a játékokat, eszközöket. Pár olvasás után fejből mondja a kedvenc meséit. Lámpaláz nélkül mondja a karácsonyi verset. Sokat rajzol, a videojátékok apró részleteivel foglalkozik vagy történeteket mesél.

Nem tudjuk megmondani, hogy a jövő szakmáihoz milyen területeken szerzett jártasságokra és tapasztalatokra lesz szükség, viszont azt tudjuk, hogy ami érdekli a gyereket (és a felnőttet) azzal szívesen foglalkozik, azon a területen gyorsan és hatékonyan tanul. Éppen ezért a gyerekektől nem azt kellene megkérdeznünk, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”, hanem azt kellene kutatnunk, hogy miben jó, mi érdekli, mivel foglalkozik szívesen, milyen (szuper)képességei vannak.

Ezen elv alapján működik a Vodafone Future Jobs Finder is, amely elsősorban fiatal felnőtteknek nyújt segítséget abban, hogy a digitális szakmák között megtalálják azokat, amelyek leginkább nekik valóak. Szülőként azért is érdemes végigkattintani, mert új dolgokat is megtudhatunk magunkról, de azért is, mert új szempontokat találhatunk gyerekeink tevékenységeinek, hobbijainak megítélésében és még jobban megismerhetjük a gyerekeinkben élő szuperhőst.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai