Mit olvasson az a kisiskolás, aki nem szeret olvasni?

Myreille | Olvasási idő: 6 perc

Myreille

Kor: 41 Gyerekek száma: 2
"Az anyaság a legnagyobb örömöm és a legnagyobb feladatom. Hiszem, hogy a tökéletes gyerekkorba a pocsolyában ugrálás ugyanúgy belefér, mint a tabletezés és a programozás. Fontos számomra, hogy a gyerekeim digitális életének is része legyek."

Az értő és pontos olvasás a tanulás alapja. Az olvasást gyakorolni akkor is célszerű, ha a gyerek nem szeret olvasni. Szülőként annyit tehetünk, hogy olyan könyveket adunk a kezükbe, amelyekkel talán könnyebben rákapnak az olvasásra. A könyvesboltok és könyvtárak mellett rengeteg jó könyv érhető el digitális gyűjteményekben ingyenesen is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) első hallásra legalább olyan elrettentő, mint egy vaskos irodalomkönyv, pedig a legújabbkori és kortárs magyar irodalom remek és szórakoztató alkotásai olvashatóak itt, olyanok, amelyeket gyerekkorunkban nagyon szerettünk és szívesen olvassuk újra gyerekeinkkel is.

Csukás István és Lázár Ervin köteteivel nem csak egy esős vasárnap délutánt, de egy egész nyarat át lehet „olvasni”, kacagni.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) gyerek és ifjúsági könyvekre több mint 400 találatot hoz. Letölthetőek innen a nagy klasszikusok az Öreg néne őzikéjétől, a Ludas Matyin át a Robinson Crusoe-ig szinte minden. Ha rákattan a gyerek, sorra falhatja Jules Verne  és Karl May történeteit is.

Az olvasás gyakorlásából el lehet venni a „nem szeretem” kötelező jelleget azzal, ha együtt választunk könyvet vagy úgy adunk egy-egy könyvet a gyerekeink kezébe, hogy mi ezt nagyon szeretjük. Könyvek választásakor a következőkre érdemes figyelni:

  • gyerek életkora
  • érdeklődési köre (pl. ha szereti az állatokat, akkor valószínűleg bejönnek majd neki az állatos történetek)
  • könyv hosszúsága (azt a gyereket, aki nem szeret olvasni, nem érdemes hosszú könyvekkel sokkolni)
  • vicces, humoros történetekkel nem lehet hibázni

Könyvajánló 6-7 éves gyerekeknek:

Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Csukás István: Süsü, a sárkány
Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám!
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról
Kolozsvári Grandpierre Emil: A lóvátett sárkány

Könyvajánló 8-9 éves gyerekeknek:

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok
Lázár Ervin: A Hétfejű tündér
Jack London: A beszélő kutya
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Karinthy Frigyes: Fából vaskarika

Könyvajánló 9-11 éves gyerekeknek:

Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Jules Verne: Nemo kapitány
Fehér Klára: A Földrengések Szigete
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg

Az első években nagyon fontos a hangos olvasás. Jobban érzi magát a gyerek, ha nem egyedül ül a konyhaasztalnál és küzd a betűkkel, hanem családi program az olvasás: felolvas nekünk. Később, amikor már önállóan olvas, az olvasmányélményeket továbbra is érdemes átbeszélni, együtt követni vele a történeteket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai