Mire jó egy app? – hasznos ötletek, érdekességek

Mire jó egy app? – hasznos ötletek, érdekességek

Villányi Gergő | 2017.12.29 | Olvasási idő: 5 perc

Félig viccesen, félig a valóságot képviselve gyakran elhangzik az a mondat: „Arra már van egy applikáció!” Ez gyakran igaz, és ezek a programok sok mindenben segíthetik a mindennapi életünket.

Van olyan, ami begyakoroltatja a gyerekkel a szülő telefonszámát, hogy baj esetén ne az elvesztett vagy ellopott telefon telefonkönyve legyen az utolsó mentsvár. Vannak tanulást, feladatok rendszerezését segítő programok, sőt, olyan is, ahol online időt ér az otthoni takarítás és más segítség.

Jogi és fejlesztő appok

A StoryLab egy olyan applikáció, ami a gyerekeket a jogaira tanítja meg. A fejlesztésében a Lauder Javne Középiskola és a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon lakói is részt vettek. A gyerekek rendőrökkel, gyerekjoggal és kriminológiával foglalkozó szakértőkkel, bírókkal is találkoztak, és együtt dolgoztak azon, hogy a program minél jobb legyen.

A Sea Hero Quest érdekes játék, ugyanis a demenciát kutató tudósokat segíti a játékidő. Kétpercnyi szórakozás  nagyjából öt órányi laboratóriumi kutatásnak felel meg, az így nyert adatok pedig a térbeli navigációs képességek feltérképezésében nyújtanak hatalmas segítséget.

A Cogmed memóriakapacitást fejlesztő játék, amely az agy plaszticitását, fejlődőképességét használja ki. Segítségével játékos feladatok során fejleszthető a matematikai, probléma megoldási, olvasási képesség valamint a koncentrálóképesség is.

A Duolingo azon alkalmazások egyike, amit csak keveseknek kell bemutatni. Magyar ajkúak angolul tanulhatnak, aki pedig már az angolt megfelelő szinten elsajátította, további nyelvek tanulására adhatja a fejét. Mindezt játékosan, kreatívan, képekkel, szövegértéssel és szópárosításokkal.

A beszédes nevű Olvasás és írás magyarul applikáció a szótanulás, a helyesírás és az olvasás terén nyújt segítséget. Különböző hosszúságú szavakat állíthatunk be, de kategóriákat is gyakorolhatunk. Jelenleg 250+ szó van a játékban, de a fejlesztők ígérete szerint ez folyamatosan bővülni fog.

Mire jó egy app? – hasznos ötletek, érdekességek

Rajzolás, zene, mesék

A PicsArt Kids a rajzolni szerető kisgyerekek kedvence lesz. Számos sablonból választhatunk, ha színezni akarunk, de a rajzolás és a festés is megoldható a programon belül. Az appban elmenthetjük az elkészült műveket, és számos ecset közül választhatjuk ki a megfelelőt.

Szóba került már a rajzolás. A Quiver érdekessége, hogy animálja a gyerekrajzokat. Ehhez mindössze ki kell nyomtatni a rajzolós csomagokat, kiszínezni, majd beszkennelni a programmal. Egyelőre 37 ingyenes csomag érhető el, a többi fizetős, és fontos apróság még, hogy nyomtatóra is szükségünk lesz.

A Madárszó egy szolfézsoktató app, de a zene világának megkedvelésében is hasznos segítőtárs lehet. A zenei készségfejlesztésen belül a zenei memória, hallás és a kottaismeret is fejleszthető. Képi és hangzásvilága kedves és barátságos. A jelenleg elérhető demo mellett remélhetőleg hamarosan a teljes játék is elérhetővé válik.*

A mesekönyvek mindenki polcain ott lapulnak és az esték fontos szereplői. Nem csoda, hogy a telefonokat is elérte a mesék világa. A Félkrajcár nevű interaktív mesekönyv az ismert mesét dolgozza fel. Mégpedig nagyon igényes, kézzel rajzolt képek segítségével. Külön érdekessége, hogy nyelvgyakorlásra is jó lehet, hiszen a mese magyarul és angolul is elérhető.

Ez a rövid betekintés jó arra, hogy megmutassa, a digitális világ mennyi érdekes és játékos módot tartogat a fejlődéshez és a tanuláshoz. Ha mindezen lehetőségeket offline programokkal, mozgással és szociális eseményekkel bővítjük, a világ teljes egésze megismerhetővé válik. Így egyensúlyban marad a gyerek élete, és emellett a látóköre is szélesedhet. Szülőként pedig mindkét világ legjobb oldalát mutathatjuk meg a kicsiknek és a nagyobbaknak is.

*Frissítés: A legújabb Android verziók már nem támogatják ezt az appot és ezeken a készülékeken Google Playben sem elérhető.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai