Mindenhol találhatsz madarat!

Mindenhol találhatsz madarat!

Tünde | 2017.05.10 | Olvasási idő: 6 perc

Ma van a Madarak és Fák napja, ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány hasznos és érdekes, madarakkal foglalkozó weboldalt és applikációt. Már csak azért is érdemes a gyerekeknek is megmutatni ezeket, mert amellett, hogy játszva tanulhatnak, a környezettudatosságra is neveljük őket modern, digitális eszközökön keresztül.

Magyar Madártani Egyesület

Elsőként a madarakkal foglalkozó legnagyobb hazai egyesület, az MME honlapját említjük, ahol a madárkedvelők érdekes és fontos információkat kaphatnak a tollas nemzetségről: legyenek azok friss hírek, madarakkal kapcsolatos programajánlók, praktikus tanácsok talált madarakkal kapcsolatban. Magyarország összes madara megtalálható a honlapon leírásokkal, állomány-adatokkal, illusztrációkkal.

Webkamerák

Korábban ajánlottunk jó néhány webkamerát, melyen madarakat lehet megfigyelni költés/fiókanevelés közben. Azóta a széncinkéknél kilenc fióka kelt ki, közülük a nagy hideg miatt csak öt maradt életben, akik viszont már ki is repültek. Gombóc, a cinkemama újabb tojásokat rakott. A nagyiváni gólyafészek is bővült, a kocséri fészekben is piheg négy tollas kisgólya, a gemenci fekete gólyáknál pedig három éhes csőr várja a táplálékot. A réti sas család egy utódot gondoz, kerecsensólymoknál pedig öt fióka bújik a mama tollai alatt. (Kiscsaládom nem bír leszakadni a témáról, napi szinten követjük a fészkek eseményeit.)

Madárhatározó applikáció

A Magyar Madártani Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület készítette el azt a mobiltelefonos applikációt, melynek segítségével könnyen beazonosítható a kertben/erdőben/városban látott madár. A madárlexikon 157 madár leírását és hangját tartalmazza. (A madarakat többségében a hangjukról veszünk észre először.) Az app oktatásra is kiválóan használható, az eredményesség pedig játékos formában mérhető le. Az Ez milyen madár? játékban egy-egy madár képe alatt három opció közül kell kiválasztani a helyes megoldást. Internet-hozzáférés nem szükséges az alkalmazáshoz.

Androidra

iOS-re

Madármentés

Sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy fészekből kiesett madarat találtak. Sajnos kevesen tudják, hogy ilyenkor mit kell tenni: leggyakrabban csupa jó szándékból hazaviszik a kismadarat, ezzel szinte a biztos pusztulásukat okozva. Ez az új applikáció abban segít, hogy mik a teendők, ha kiesett madárkát találunk. Nemcsak kiesett madarakkal kapcsolatban kaphatunk információt, sérült madarakkal, gerle- és galambfiókák mesterséges etetésével, itthon maradt gólyák téli etetésével és fecskék, denevérek életben tartásával és felnevelésével kapcsolatban is elolvashatjuk a teendőket. Jó, ha már korán megtanítjuk a gyerekeknek, hogy miket kell tenni ilyen esetekben.

Vicces madaras videók

A mi családi kedvenc szórakozásaink egyike a vicces madaras videók nézegetése a Youtube-on. Az alábbi felvételt annyiszor megnéztük, hogy a gyerekeket végül el kellett vinnünk a Varázsfuvola című előadásra, hogy élőben is meghallgathassák az Éj királynőjének az áriáját.

Játékok

Ha már gyerekek és mobiltelefon, nem hagyhatjuk ki a madaras játékokat sem, melyből megszámlálhatatlanul sok érhető el az app-áruházakban, akár ingyen. Ebben a játékban például virtuális madarakat lehet gondozni, játszani velük. Itt egy madaras puzzle található, itt pedig házikót lehet építeni, javítani és csinosítgatni a tollas barátoknak.

Virtuális madárnevelés

Ezzel az applikációval saját kismadarakat lehet felnevelni, gondozni, etetni, sőt, még beszélni is meg lehet tanítani a kis virtuális kedvenceket, akik az érzelmeiket is ki tudják mutatni.

Háttérképek

A madárkedvelők a telefonra tölthetnek le madaras háttérképeket, vagy élőképes, madaras háttereket is.

Csengőhang

Ebben az ingyenes applikációban számtalan madár énekét lehet letölteni csengőhangként, és akár ébresztési hangként is be lehet ezeket állítani. Ébredhet a család például a kanári, a fülemüle, a bagoly, a pacsirta vagy a poszáta hangjára.

Madárhangok

Ezzel az applikációval hatvanféle madárhangot tanulhat meg a gyerek, az alkalmazás magyar nyelven is elérhető.

Madárfordító

A legviccesebb alkalmazás a madárfordító. Ezzel az applikációval kommunikálhatunk a madarunkkal csak be kell írni, mit szeretnénk mondani neki, az alkalmazás pedig lefordítja madárnyelvre. Milyen egyszerű is lenne így beszélgetni a papagájunkkal! Persze csak vicc az egész.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai