Miért jó álmodozni és unatkozni?

Miért jó álmodozni és unatkozni?

Villányi Gergő | 2019.03.12 | Olvasási idő: 3 perc

Az unalomról csupa olyan helyzet juthat eszünkbe, ahol számunkra érdektelen, vagy elhúzódó dolgok részesei vagyunk. Hosszabb-rövidebb ideig tartó várakozás bárhol, utazás a villamoson, esetleg egy érdektelen megbeszélés vagy előadás. Ezekben a szituációkban az unalom nem feltétlenül azért környékez meg minket, mert semmi se történik köröttünk, az ok inkább a kezünkben levő kontroll és a változtatás lehetőségében keresendő. Nem tudtunk mást tenni, ott kellett lennünk.

A pozitív pszichológia azzal a gondolattal egészíti ki mindezt, hogy az unalom minden olyan szituációban megjelenik, ahol a képességeink elégségesek vagy akár sokszorosan elegendőek egy bizonyos feladat megoldásához. Ha nincs kihívás előttünk vagy rutinfeladatokat végzünk, akkor az agyunk nem tud jutalmat osztani a teljesítményünkért, nem tanulunk semmi újat és élvezetet sem lelünk.

Miért jó álmodozni és unatkozni?
Miért lenne jó unatkozni?

Egy meglepő kutatás szerint az emberek többsége inkább engedné, hogy kisebb áramütés érje, minthogy egyedül maradjon a gondolataival és unatkozzon. De miért unalmas a belső világunkba való elmerülés? Azt gondolhatnánk, hogy mivel egész nap a saját gondolatainkkal vagyunk körülvéve, már úgyis ismerjük magunkat. A húzódozás oka azonban leggyakrabban a felismerésektől, szembesülésektől való félelem. Minden lehetőséget megragadunk, hogy eltereljük a figyelmünket, ezért a zsebünkben lapuló okostelefon nagyon is kapóra tud jönni. Elvitathatatlanok az eszköz érdemei és előnyei, de önmagunk ellen dolgozunk, ha automatikusan érte nyúlunk, amint gondolataink önmagunkra vagy a környezetünkre terelődnek. Ráadásul, gyerekeinknek se mutathatjuk ezt a példát.

Fontos vagy csak fontosnak tűnik?

Az okoseszközöket és az applikációkat úgy tervezik, hogy minél több figyelmet és időt követeljenek maguknak – így azonban segítő eszközből olykor teherré válhatnak.

Az agyunk nem tud különbséget tenni fontos és lényegtelen értesítés között, amíg nem látta, hogy mi az. Éppen ezért azonnal előkapjuk a telefonunkat, ha rezeg, csipog vagy villog, ugyanis a jelzés hatására olyan folyamatok zajlanak le bennünk, mintha egy kibontatlan ajándékdobozt kaptunk volna.
 

Ki tudja, mi van benne? Izgalmas és rejtélyes csomag ez, ami a felbontás pillanatáig bármit rejthet magában. Üzenet érkezhet a szerelmünktől, arról, hogy sikerült egy vizsgánk vagy megkaptuk a munkát, amire annyira vágytunk. Persze az esetek nagy részében semmitmondó vagy semleges információk áradatát kapjuk, de pont a kiszámíthatatlansága teszi olyan vonzóvá.

Miért éri meg mégis unatkozni?

Ahelyett, hogy mindig arra figyelnénk, mivel köthetnénk le a figyelmünket, olykor megéri unatkozni is:

-    az unatkozás megoldásokat, szokatlan információ kapcsolódásokat talál azáltal, hogy „szórakoztatja magát”, tehát kiemelten fontos a kreativitás szempontjából.

-    amikor magunkba nézünk (figyelemelterelés nélkül) akkor a hiányokat, vagy a veszélyeket is könnyebben meglátjuk, így ezekre is reflektálhatunk.

-    célorientáltabbakká válhatunk, mivel a merengés leggyakrabban a jövőbe tekint, ezáltal a kitűzött céljaink és a hozzájuk vezető út is tisztábbá válik. Egész sok hasznos időt nyerhetünk „vissza”, ha tudatosan kerüljük a „rabbit hole”-okat.

Ahogy az izgalomnak, úgy az unalomnak is megvan a helye az életünkben. Ha álmodozó vagy ábrándozó gyereket látunk, hagyjuk benne, amíg lehet. Ki tudja, még az is lehet, hogy az újonnan kapott inspirációval sokkal ügyesebben old meg valamit, meghálálva a rászánt „üres” perceket. És magunknak is engedjük meg, hogy ne a feladatok és a megoldásra váró problémák töltsék csak ki a gondolatainkat.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai