Mentőöv a digitális világból ovizár idejére

Mentőöv a digitális világból ovizár idejére

Szonja | 2020.03.24 | Olvasási idő: 4 perc
Szonja
38 éves
2 gyerek édesanyja

Bizonytalan ideig óvodásaink is otthon maradnak, és még annak is, aki nem szembesül az otthoni munkavégzés nehézségeivel, kihívást jelenthet megoldani azokat a fél órákat, amíg például a házimunkával foglalkozik. Összegyűjtöttünk friss és régebbi tartalmakat, kezdeményezést, csupa olyan online tartalmat, amely minőségi digitális időtöltést jelenthet a legkisebbek számára.

Tornázz a plüssöddel!

Cuki és praktikus ötlet, kettő az egyben, mivel plüsse minden ovisnak van (talán hozzánk hasonlóan tonnaszám), és bizony bezártságban a testmozgás is mindenkinek hiányozni fog. A kifejezetten a mostani ovizár apropóján és annak kezdetén létrehozott Facebook-oldalon a tervek szerint naponta jönnek az új tornavideók, melyekben a nagyobb ovisokra szabott léptékben és bonyolultságban szerepelnek tornagyakorlatok, a címben jelölteknek megfelelően plüssállattal. Negyed órányi elfoglaltság, ha ezt végig is tornázza ovisunk, ezalatt egy rövid rendrakás, mosogatás, teregetés már levezényelhető. Hab a tortán, hogy gyógytornász szakember készíti a videókat, így nem kell aggódnunk a gyakorlatok helyessége miatt sem.

Tornázz a plüssöddel!

Ölbeli játékok piciknek

A Kerekítő szeretetteljes közösségét nagyon sok szülő ismeri: a zenével, énekkel kísért mondókák és ölbeli dalok egyéves kortól az ovis korosztályig lekötik a kisgyermekeket, miközben játékosan fejlesztik is őket. Jelenleg nem elérhetők az offline foglalkozások, azonban a Kerekítő közösség Facebook-oldalán minden nap megjelenik egy vers valamelyik Kerekítő-kötetből, amellyel kipróbálhatjuk a módszert, és élő videók segítik a szülőket abban, hogy a bizonytalanabb időszakban még több rímekbe szedett szeretettel tudják körbevenni a gyerekeket.

Ölbeli játékok piciknek

Tintanyúl meséi

Farkasházi Rékát színésznőként ismerhettük meg, de a szülők mára a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyermekzenés formáció arcaként is gondolhatnak rá. Értelemszerűen ők sem lépnek fel a mostani időszakban, mesélni viszont nap mint nap fog Réka Facebook-oldalukon közönségüknek. 

Tintanyúl meséi

Mese, zene megállás nélkül

A Momorádió nem friss kezdeményezés, de most biztosan kapóra jön azoknak, akiknek a gyermekfelügyelet mellett még a munkát is meg kell oldaniuk. Itt ugyanis percek helyett órákra is megoldható a kicsik lekötése anélkül, hogy az aktív képernyőidő lenne – zenék, mesék követik egymást megállás nélkül. Az oldal nevéhez illően rádió rendszerben működik, azaz nem on-demand választhatunk a tartalmak közül, így viszont egy kicsit azt a retro érzést is megismertethetjük a kicsikkel, amilyen a mi gyermekkorunkban a tévézés, rádiózás volt.

Mese, zene megállás nélkül

Bábszínházi vasárnapok

A győri Vaskakas Bábszínház hivatalos YouTube-csatornáján indított vasárnapi matinéelőadás-sorozatot. A négy fal közé szorult család akár együtt is nézheti. Fontos, hogy a gyerek életkora szerint válasszunk előadást: az Óz a nagyobbacskákat már lekötheti, de mielőtt beültetnénk az ovisunkat egy előadás elé, azért a sztorin érdemes elgondolkodni. Az első matinéműsor, A kismalac és a farkasok az én lányomból például instant rémületet vált ki már mese formájában is, ezért ki is hagytuk ezt az alkalmat. 

Bábszínházi vasárnapok

Hangoskönyvek itt meg ott

Szigorúan legális forrásból ajánlunk természetesen hangoskönyveket: ezek közül kettőt emelnék ki, amelyek ingyenesek és nem is kell értük sehova sem menni. Ma már sok szülő rendelkezik Spotify-előfizetéssel, és itt akad is gyerekzene mellett hangoskönyv formátumban élvezhető mese is, magyar színészek előadásában. A Magyar Elektronikus Könyvtár hangoskönyv-állományában is akad mesés tartalom, például Benedek Elek meséit hallgathatjuk a kicsikkel. 

Mesélő színészek

Több színész és társulat is úgy döntött, mese felolvasásával segíti ebben az időszakban a gyerekeket és szüleiket is, A Mesebolt Bábszínház Facebook-oldalára nap mint nap új tartalmak kerülnek fel, a Madárka meséi FB-oldalon Epres-Madarász Éva színésznő olvassa fel Csukás István Vakáció a halott utcában című könyvét.

A klasszikusok

Persze, ilyenkor sem szabad elfeledkezni azokról a honlapokról, amelyek az év minden egyes napján hasznosak a kicsik szórakoztatására. Ilyen a traff.hu, ahol a közlekedés szabályait játszva sajátíthatják el a kicsik, miután elkészítették saját traffjukat (akárcsal egy videojátékban avatarjukat).  Az egyszervolt.hu könnyen navigálható meséket, verseket, játékokat gyűjtő felület, amely külső hivatkozásokkal (például YouTube-videók) segít a kisebbek és nagyobbacskák szórakoztatásában, igényes és bájos megjelenés mellett. Nem lehet megunni Halász Judit, Gryllus Vilmos és az Iszkiri Zenekar fülbemászó-szellemes dalait. A meseskonyv.hu hangos meséi pedig Grimm, Andersen történetei mellett az Ezeregyéjszaka és a magyar népmeseirodalom felhozatalával segítenek lekötni a kicsiket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai