Lányoknak is való a műszaki karrier!

Lányoknak is való a műszaki karrier!

Judit | 2018.06.01 | Olvasási idő: 3 perc

A társadalmi beidegződések sokszor a humán területek felé terelik a pályaválasztás előtt álló lányokat. A tech-cégek komolyan hiányolják a mérnöki és technológiai területeken dolgozó nőket, épp ezért egyre több program népszerűsíti a műszaki karriert a lányok körében – többek között azzal, hogy megismerteti őket az e területeken dolgozó példaképekkel.

Objektíven aligha magyarázható, hogy a műszaki és informatikai területeken tanuló lányok száma töredéke a fiúkénak. Az, hogy valaki lánynak születik, nem kellene, hogy azt jelentse: szükségképpen nem érdeklődik a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), vagyis a természettudományok, a technológia, a mérnöki tudományok, vagy a matematika iránt. A társadalmi sztereotípiák mégis sokszor hatnak úgy, hogy számos lány már tizenévesen a nőiesebbnek tartott humán tudományok felé fordul – gyakran nem is tudatosan.

Fontosak a hiteles példaképek

A Technológiai Oktatásért Alapítvány Skool projektje 2014 óta inspirálja a fiatal, 8 és 18 év közötti lányokat arra, hogy ismerjék meg, fedezzék fel a technológiában rejlő lehetőségeiket. Meghatározó technológiai cégeknél rendeznek műhelyeket számukra, ahol a kódoláshoz szükséges gondolkodásmóddal és tech mentorokkal ismerkedhetnek meg - mondja Guzsaly Péter, a Technológiai Oktatásért Alapítvány operatív igazgatója - Így került  a Skool partneri kapcsolatba a Vodafone Magyarországgal is, ahol már több alkalommal szervezett tech workshopokat.

A rendhagyó, élményalapú oktatási módszertan mellett a Skool projekt célja, hogy minél több a technológia területén dolgozó nővel ismertessék meg a lányokat. Ez azért fontos, mert számos kutatási eredmény mutat rá, hogy

 

fiatalkorban a hiteles példaképek játsszák a legmeghatározóbb szerepet a pályaválasztás során.

 Ezért indult el a Kódbirodalom nevű kezdeményezés is, amelynek két célja volt: a Kódbirodalomba szóló jegyekkel az alapítvány munkáját támogatták a jegyvásárlók, valamint a projekttel lehetősége nyílt négy fiatalnak arra, hogy egy-egy, a technológia területén sikeres női példaképpel töltsön el egy-egy napot.”

A felhasználói élménytől a drónokig

Az egyik nyertes, a 12 éves Varga Dalma Amrita Gangotrával, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettesével tölthetett el egy napot a cég székházában. Dalma, akit nővére, a 17 éves, szintén műszaki érdeklődésű Virág is elkísért a találkozóra, természetesen más területekkel is megismerkedett: a felhasználói élmény (UX), a drónok világa, és a telekommunikáció rejtélyei is feltárultak előtte.

Dalma egyébként művészeti tagozatos iskolába jár, kedvenc tárgyai a matematika és a rajz, de a számítógépek világában is járatos. A jövőjét egyértelműen valamilyen technológiai területen képzeli el, a középiskola után mindenképpen ilyen jellegű egyetemi tanulmányokat szeretne folytatni. Az, hogy pontosan milyen irányt választ majd, még nem dőlt el, ám leendő munkahelyével kapcsolatban már most nagyon fontos számára, hogy annak barátságos, viszonylag stresszmentes légköre legyen.

A lányok szerencsére nem igazán találkoztak még kifejezetten hátrányos megkülönböztetéssel természettudományos érdeklődésük miatt, ám azt ők is megerősítik, hogy a közvetlen környezetükben viszonylag kevés lányt érdekelnek ezek a területek. „Az egyik barátnőm viszont nagyon magas szinten műveli az informatikát” – teszi hozzá a gimnazista Virág, Dalma nővére.

A családi háttér is terelhet a műszaki pálya felé

Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese számára szintén nagy öröm volt a lányokkal töltött nap: "Nagyon örülök, hogy ilyen okos és kíváncsi lányokkal tölthettem időt itt Magyarországon. A bemutatónk közben, mikor elmagyaráztuk nekik az elméleti információkat, élénk érdeklődést mutattak a mobiltechnológia iránt. Arra biztatnám a szülőket, hogy bátorítsák lányaikat a természettudományi tárgyak felvételére és az ilyen irányú karrierút választására, csakúgy, ahogy fiaiknak is azt kívánnák, legyenek sikeresek az általuk preferált területen."

A lányok édesapja, Varga Zsolt arról beszélt, hogy az ő családjukban különösen nagy ereje van a személyes példának , hiszen a lányok szülei és nagyszülei mind természettudományos területeken végzett és dolgozó mérnökök, tanárok, pénzügyi szakemberek.

Azt tapasztaltam, hogy az ilyen területeken dolgozó hölgyek általában nagyon talpraesettek, és örülnék, ha a lányaimból is ilyen felnőtt válna. Egyáltalán nem féltem őket a STEM területektől - meséli. - A pályaválasztásukba természetesen nem szeretnék beleszólni, de ha megkérdezik a véleményemet, a természettudományos tárgyakat javaslom. A családi háttér pedig szinte magától értetődően tereli őket a műszaki tudományok felé.

Fotók: Gregus Máté

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai