Korlátlan videózás bárhol bármikor?

Korlátlan videózás bárhol bármikor?

Myreille | 2019.06.24 | Olvasási idő: 3 perc

A nyári szünetben kicsit lazábbak a szabályok. Később kelhet az egész család, a gyerekek pedig több időt tölthetnek a képernyő előtt. Gyerekkoromban én bevetettem magam a hűvös szobába a tévé elé, a gyerekeim most ugyanígy a képernyő előtt ülnek, csak nem a tévéműsorok között kapcsolgatnak, hanem Youtube videókat néznek vagy Da Vinci Kids-t. Mostantól már akkor is, ha éppen nincs Wi-Fi.

Mennyi időt tölthet a gyerek a képernyő előtt?

Mielőtt többen a fejemet vennék és azonnal rám ragasztanák a „rossz anya” bélyeget, szeretnék pontosítani. A gyerekeim a képernyő előtt is töltenek időt. És attól, hogy videojátékoznak vagy éppen videókat néznek a déli hőségben, még van „rendes” gyerekkoruk, csinálnak ezernyi más dolgot is, kezdve a biciklizéstől a tollasozáson és olvasáson át a családi társasjátokozásig. Sőt, igen szigorúan vesszük, mennyi időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt, ám végletek helyett az okos kompromisszumokat keressük.

Hogyan változtak a „tévézési” szokásaink?

Több éve nincs tévénk. Egészen pontosan készülékünk van, csak klasszikus tévé előfizetéssel nem rendelkeznünk. Ennek igen egyszerű okai van: nem a műsorújsághoz igazítjuk az életünket és azok a műsorok, sorozatok, amelyek igazán érdekelnek minket (a gyerekeinket vagy minket szülőket) más konstrukcióban, kedvezőbben és kényelmesebben elérhetőek.

A gyerekeink már ebben a „rendszerben” nőttek fel, nem is igazán értik, miért jó az, ha a háttérben csak úgy alapzajként (vagy ebéd közben) szól a tévé. 

Ja, igen, nálunk az is a családi szabályok része, hogy ebéd közben nem nézünk se videót, se videojátékot, se online híreket. Az ebédlőasztal közelében nincs tévé és a digitális eszközeinket se visszük az asztalhoz étkezéskor.

Vállalom, elég szigorúak a szabályaink, de azokon belül megengedők vagyunk. Így nem érzem problémának, hogy a gyerekeink a képernyő előtt is töltenek időt. 

Gondtalan videózás?

Sőt, azt is bevállalom, hogy nem csak itthon szeretjük a videózás szabadságát, hanem nyaraláskor is. Itthon a Wi-Fi hozzászoktatott minket a „jóhoz”, azonban a korábbi években nyaraláskor dekázni kellett az adatkerettel.

Idén májustól az új Vodafone Red tarifák a gondtalan videózás élményét is elhozzák az előfizetőknek. Ez azt jelenti, hogy a Facebook, az Instagram, a Twitter, a Snapchat és a Pinterest alkalmazások tartalmai mellett mostantól a YouTube, a Netflix, az HBO Go, az Amazon Video és a Da Vinci Kids applikációk használata sem fogyasztja az előfizető adatkeretét. Egészen addig használhatók, ráadásul nyaraláskor az EU-ban is, amíg a tarifába foglalt vagy vásárolt adatkeret a rendelkezésére áll. Részletekről itt és itt tájékozódhatsz!

Korban kicsit kilógunk, de igaz ránk a Vodafone kutatása, amely szerint a 16-37 éves hazai internetezők 52%-a hetente néz online videós tartalmakat. Eddig, mint sokan mások, mi is úgy időzítettük, hogy ezeket a tartalmakat akkor nézzük, amikor Wi-Fi-re csatlakozunk, hiszen a videók a legnagyobb adatfogyasztók. A gyerekek is ritkán üthették el az időt online mesékkel várakozás közben, most viszont plusz adatforgalom nélkül útközben vagy éppen esti családi programként Wi-Fi kapcsolat nélkül is nézhetünk online videókat, filmeket vagy éppen kedvenc klipjeinket. Van néhány sorozat, amit már be is terveztem magunknak a szieszták idejére!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai