Kidobom a tabletet, ha nem teszed le azonnal!

Kidobom a tabletet, ha nem teszed le azonnal!

Tünde | 2016.12.01 | Olvasási idő: 6 perc

Gyermekeit egyedül nevelő háromgyerekes anyuka vagyok. Ezt azért írom rögtön az elején, mert felmentést remélek, vagy legalább azt, hogy enyhítő körülményként számít majd az olvasóknál tettem elbírálásában. A lényeg: az utóbbi időben (túl) gyakran megengedtem a gyerekeknek, hogy suli után, vacsi előtt, a fürdés és az esti beszélgetés között, vagy hétvégén, amikor az elmaradt munkáimat próbáltam meg bepótolni tabletezzenek és telefonozzanak. Aztán annyira rágyógyultak a digitális kütyükre, hogy csak kamillázok.

Az elmúlt, sűrű időszakban szinte naponta adtam hálát, hogy a mai világban elérhetők olyan eszközök, mint az okostelefon, a laptop, a tablet (meg az okostévé). Ezekkel remekül lehet kötni a gyerekeket akkor is, amikor egész egyszerűen nincs időm foglalkozni velük (tudom, minekazilyennekgyerek). Az első mondatra visszautalva sajnos vannak olyan napok (hetek), amikor a teendők összesűrűsödnek, annyi a munka, hogy úgy érzem, jövő tavaszra sem fogok végezni, hogy a szennyeskosárból folynak ki a koszos ruhák, a mosatlan edények is kezdik átvenni az uralmat a konyha fölött, a porcicákat össze kell vadászni, a kiszáradni készülő hibiszkusz szemrehányóan néz rám a sarokból, mindenki nyűgjét nekem kell megoldani, és még a leckéket is ellenőriznem kell. (A lista a végtelenségig bővíthető, abba is hagyom a panaszkodást, nem erről szól most ez a cikk. És tudom, a gyereknevelés ezzel jár, rendben van.)

A lényeg az, hogy miután kész volt a napi lecke és segítettek a házimunkában (mert azért szoktak ám segíteni is!), ráengedtem őket a kütyükre, míg én a többi teendőmet végeztem. És egy jó darabig nem volt ezzel semmi gond. Aztán azt vettem észre, hogy a telefonok és a tablet átvették az irányítást felettük. Ahogy kiléptek délután a suli kapuján, már lestoppolták, hogy ki játszik először a tablettel. Aztán elkezdődtek a veszekedések, hogy „Bezzeg te öt perccel tovább játszottál, mint én!”, és gyakran verekedésbe torkollt a csata (három lányról van szó!). Ilyenkor a tablet a könyvespolc tetejére került, a kölykök meg elfoglalták magukat mással. (Na, ugye, hogy a rajzolás is jó szórakozás?)

Kidobom a tabletet, ha nem teszed le azonnal!

A következő alkalommal megbeszéltük, meddig lehet este tabletezni, és hogy aztán irány a fürdőszoba. A „Tedd le a tabletet és menj fürdeni!” felszólítás ötször hagyta el a számat, majd hatodikra felemeltem a hangomat, a tablet pedig megint elkobzódott. Már ekkor éreztem, hogy ez így nem lesz jó. Akkor láttam meg végérvényesen, hogy belecsúsztam a digitális világ egyik csapdájába (Ne használd bébiszitternek az internetet!), amikor sétálni indultam a lányaimmal, és a legnagyobb közölte, hogy ő nem tart velünk, mert inkább megnéz még egy részt a tableten a kedvenc sorozatából. Bevallom, akkor kicsúszott a számon néhány válogatott (finomabb) káromkodás, és kilátásba helyeztem, hogy a tablet megy a kukába, mert ezt nem bírom elviselni tovább.

Innentől kezdve már magam is komolyan vettem a szabályokat, és megbeszéltem velük is, hogy innentől másképp lesz. Azóta van a „tablet-idő”, meg az összes többi. Megadtam nekik a korlátokat, amiket megértettek és elfogadtak. Azóta nincs nyűglődés, ha családi program van, szoktunk társasozni meg festeni is, és ha épp nincs más dolgom (néha előfordul ilyesmi is), akkor szívesen megnézem velük a tableten, hogy hol tartanak a farmépítésben, vagy milyen új mesét fedeztek fel a Youtube-on, esetleg hogy a nagylány Facebook oldalán milyen vicces bejegyzések születtek. A kecskének is tele a hasa, meg a káposzta is megmaradt. De azért a nagybevásárlást valaki megcsinálhatná helyettem. Megvan! A tabletről meg tudom oldani ezt is. Nézzük csak! Még tíz perc és vége a kütyüidejüknek!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai