Készítsd el a saját számítógépes játékodat Scratch nyelven!

Vica | Olvasási idő: 3 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Mióta mérges madarak meg disznók repkednek a kijelzőn, te azon agyalsz, hogyan készülnek kedvenc játékaid? Esetleg megálmodtad sajátodat? Érdekel a Scratch programnyelv? Akkor itt az idő, hogy laptopot ragadj és lekódold azt a játékot, amellyel fejedben már bevetted online játékipart! Hiszen ki érthetné meg jobban, mivel szeret(né)nek játszani a fiatalok, ha nem a saját kortársaik?

Léteznek olyan eszközök, amivel élvezhető, könnyen összeállítható játékokat hozhat létre egy olyan kiskamasz is, aki „hivatalos” programozást sosem tanult korábban. Ha megtetszik a játékfejlesztés, akkor pedig lehet folytatni, hogy még jobb, összetettebb játékok szülessenek.

Ehhez szervez egy kedvcsináló programot 15-18 éves lányok részére a Skool és a Vodafone Magyarország csapata december elején. Itt a „belépőszintű” ismeretekkel is használható Scratch program segítségével állíthatja össze mindenki a saját, megálmodott játékát.

Pár szó a Scratch-ről

A Scratch-ben való programozás kirakójátékozásra hasonlít: parancsokat és változókat felhasználva úgy lehet algoritmusokat összeépíteni, mint egy kirakót a darabjaiból. Ezek az elemek csak helyes módon illeszkednek egymáshoz. A „klasszikus” programnyelvekkel ellentétben nem adatfeldolgozási vagy számítási feladatokra alkalmas elsősorban: a programozás során szereplőket vezérlünk. A szereplők mindegyikéhez feladatok (eljárások), jelmezek és hangok tartoznak, a kódolás során használhatunk álló-és mozgóképes elemeket, zenét is. Nem szükséges hozzá magas szintű matematikai tudás (a mostani programra se csak a matekból jeles lányokat várjuk), inkább a jó logika lehet előny, és persze a játékok szeretete.

A Scratch ingyenesen letölthető, magyar nyelven is. Jelenleg Windows, Mac OS X és Raspbian (Raspberry pi) operációs rendszerekre telepíthető.

Készítsd el a saját számítógépes játékodat Scratch nyelven!Pár szó a Skool-ról

A Skool, egy független, magyar szervezet, a Technológiai Oktatásért Alapítvány fő projektje. A Technológiai Oktatásért Alapítvány célja, hogy növeljék a lányok technológia iránti érdeklődését, megszerettessék az informatikát, hogy felnőve több nő lehessen sikeresek technológiai, informatikai munkakörökben. Munkájukat számos, az egyenjogúságot, a fiatalok informatikai tudásának növelését, a technológia népszerűsítését fontosnak tartó vállalat is támogatja, köztük a Vodafone Magyarország is.

JELENTKEZZ, HA:

  • a programozás felől érdeklődő 15 és 18 év közötti lány vagy, aki játszani is szeret
  • megmutatnád a barátaidnak, családtagjaidnak, milyen menő játékot tudsz fejleszteni.
  • ha szívesen töltenél decemberben egy szombatot tech szakértők, kódok (és egy általad mozgatott muris macska) társaságában.

Időpontja: 2017. december 9. (szombat) | 9:00-tól 16:00

Helyszín: Vodafone Magyarország Zrt. irodaház (1096 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.)

Saját eszközt (laptop, tablet…) nem kell hozni, a szervezők biztosítják mindenkinek.

A jelentkezési lapot itt lehet kitölteni.

Meddig lehet jelentkezni?

2017. december 4. (hétfő) | 12.00

A jelentkezés sikerességéről a megadott email címen december 5. (kedd) 17.00-ig fogják a szervezők küldeni a visszaigazolást.  Mivel a foglalkozás kis csoportban zajlik, összesen 15 helyet kínálnak a szervezők – érdemes igyekezni, nehogy lemaradjatok.

A foglalkozáson való részvétel ingyenes!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai