Keress kincset QR-kódokkal!

Vica | Olvasási idő: 6 perc

Vica

Kor: 48 Gyerekek száma: 2
"Az informatika természetesebben veszi körül a gyerekeimet, mint engem gyerekkoromban nyaranta a kiscsibék. Szívügyem a lányok érdeklődésének felkeltése az informatika, távközlés, programozás iránt."

Mióta a Vácrátóti Arborétumban megláttam a kis kódokat és a remek tájékoztató anyagokat, tudtam, hogy nekem ezt ki kell próbálni. A dolog adja magát: ballag az ember mondjuk a tanösvényen, és ahelyett, hogy az időjárás viszontagságait nehezen tűrő táblákról olvasgatna, neadjisten egy túlméretezett mobiltelefonra vagy régimódi walkmanra emlékeztető súlyos „audio guide”-ot hurcol magával, amit csak azért nem felejt el visszaadni a végén, mert kéne a keze ezer másra, főleg ha gyerek is van vele. Ehelyett az amúgy is vele lévő mobillal csippant, és már dől is az infó, hol lakik a dankasirály és mit eszik a szürkegém. Egyre több helyszín kínál QR-kódokba rejtett infókat – múzeumok, nemzeti parkok, rendezvényhelyszínek. Mi egy természetjáró túrán próbáltuk először ki élesben.

A Tisza-tó és környéke remek választás mindenkinek, aki szereti a vizes élőhelyeket: az Ökocentrum óriás akváriumában csodálhatja a harcsát, a vizát, felmászhat a kilátóba körbetekinteni, és kényelmes kishajóval nézhet körbe a közeli „lagúnákban”. Megnyúlt arccal vettem viszont tudomásul, hogy pont ott nincs QR-kód, csak a hagyományos audio guide készülék, már ha nem felejtjük el átvenni. Nem úgy a közeli Vízi Sétány: már az első madármegfigyelőnél jókora kódokat láttunk.

Nulladik lépés egy jól használható QR-kód olvasó kisalkalmazás letöltése. A kínálat nagyjából végtelen, ám a minőség nem egyenletes. Érdemes reklámmenteset választani – a „reklámos” is lehet egyszerűen használható, könnyű, gyors – de nagyon zavaró, tolakodó programocskákat kell minden beolvasásnál elhárítani, miközben mi csak a bakcsók szokásairól szeretnénk gyorsan olvasni valamit, és nincs szükségünk se társ-, se víruskeresőre közben.

Ha az olvasó megvan, innentől az adott QR-kód készítőjének kezében vagyunk.  Az első olvasat némi csalódást hoz: a nemzeti park általános honlapjára repít bennünket, sőt, valamilyen zenés-videós kedvcsináló is elindul, de mi már ott vagyunk a célterületen, nem odacsábítani kell minket az amúgy valóban szép felvételekkel.  Jobban járunk a következő csippantással: az adott nemzeti park alkalmazása kéri az engedélyünket a telepítésre, hogy utána már valóban gyorsan és hatékonyan nézelődhessünk a látnivalókhoz kapcsolt infók közt.

A legtöbb nemzeti parknak van saját appja (első netes keresésemre a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldala jött legfelül, de szinte mindegyiknek van már), amit rendszeresen frissítenek. Letölteni nem a madárvártán vagy a tanösvényen ajánlatos (addig bizony minden szürke gém, bakcsó elrepül, sőt tán a kishajó is elmegy…), hanem odalátogatásunk előtt – és akkor, ha a szakértők nem értették félre a feladatot, már valóban célirányos információt láthatunk a kódok segítségével.  Ha félreértették, és mondjuk a különféle táblákon elhelyezett QR kódok többsége vagy mindegyike ugyanarra az általános kezdőoldalra mutat, akkor felejthető a módszer, hiszen pont a keresgélést, menük és témák közti tallózást spórolhatnák meg nekünk.

Jól elkészítve a külföldiek is jól járnak a QR kódokkal. Magyarországon még mindig szokás, hogy az információs táblák nagy része kizárólag magyarul (jobb esetben egyszerűsített angol leírással) érhető el, ami valószínűleg csalódás a nagy számban érkező olasz, francia, német vendégek számára, de egy QR kód segítségével könnyen juthatnak anyanyelvükön elérhető információkhoz. (Példa a Fertő-Hanság Nemzeti Parkból.)

Visszatérve konkrét sétánkhoz: mi hétköznap jutottunk el a Vízi Sétányra, ám ha valaki hétvégén, nevezetesen szombaton menne a Tisza-tó élővilágát, madarait, ártéri növényeit bemutató tanösvényre, akkor még játékkal is kedveskednek neki: kincskereső kalandtúrává bővülhet az alapjáraton is izgalmas séta.  

Vendégeink július minden szombatján érdekességeket találnak a sétány területén QR kódok mögé rejtve. Ezek segítségével megismerhetik a terület képét a Tisza-tó létrehozása előtt, a Tisza-tó történetét, működését és sok egyéb érdekességet is megtudhatnak. Aki pedig a kódok segítségével végigmegy a kincskereső pályán, az ismereteken túl ajándékot is nyer! Látogatása előtt töltsön le egy QR kód olvasó applikációt, hogy minél többet megtudjon nálunk a Tisza-tóról és élővilágáról! A játékhoz mobil adatkapcsolatra van szükség!

– írják a vendéglátók, én csak egy kicsit csóválom a fejem, miért csak szombatonként van erre lehetőség ilyen csúcsszezonban, amikor egy sima, hőgutás szerdán is kisebb tömeg verődik össze a tanösvény elején található madárvártában, köztük sok gyerek, például az enyém, aki minden formában imádja a rejtvényes feladványokat. A QR kódos séták egyik előnye pont a rugalmasság: nem kell csoporthoz csatlakozni, vezető után loholni, bármikor megszakíthatjuk a programot egy fagyi, egy kis pihenő, egy kis fogócska kedvéért, hogy utána saját ritmusunkban folytathassuk a nézelődést. Kedves múzeumpedagógusok, nemzeti parki szakértők: a gyerekek nyitottak rá, adjatok nekik gyors, pontos, esetleg szórakoztató infókat a QR-kódokon keresztül!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai