Kedvenc kvarcjátékaink mobilon is futnak. Nem lehet megunni?

Kedvenc kvarcjátékaink mobilon is futnak. Nem lehet megunni?

Tünde | 2018.09.26 | Olvasási idő: 3 perc

A nyolcvanas-kilencvenes években (vagyis a mai szülők gyerekkorában) kezdtek beszivárogni az iskolákba a kvarcjátékok. Emlékszem, alsóban az egyik osztálytársam rendszeresen behozta a suliba a játékait, ezzel megszerezve az osztály legmenőbb gyereke címet. Ráadásul nem volt irigy, bárki játszhatott az akkor nagyon modernnek számító kütyükkel, sőt, én egyszer egy egész hétvégére hazavihettem az egyiket! Mígnem aztán lett egy sajátom. Imádtam azokat az időket, és a minap kíváncsi lettem arra, mit szólnak a régi, kedvenc játékaimhoz a gyerekeim!

Nekiálltam megkeresni gyermekkorom kedvenc kvarcjátékait a Google Play Áruházban. Gyermeki izgatottság lett rajtam úrrá, ahogy sorban találtam meg a régi játékaimat… Egy kicsit visszakerültem a 80-as évekbe, a nagymamám nappalijának kanapéjára. Még a kakaóillatot is éreztem… Mai szemmel nézve ezek a játékok, persze, már sok esetben elavultak, egyszerűek és kezdetlegesek, de nosztalgiázni remekül lehet velük. Lássuk, milyen játékokkal játszottunk a nyolcvanas években.

Western Bar

A játékban az a feladat, hogy a képernyő alján mozgatható cowboy-jal a bárpultos által elindított poharakat és tányérokat lelőjük. Nehezíti a helyzetet, hogy a bárban ücsörgő két vendég dobálja a főhősünket, így a lövöldözés mellett figyelni kell arra, nehogy eltaláljanak. Találat esetén a figuránk a jobb alsó sarokban sír – és elvész egy élete. Időnként megjelenik egy rabló, ilyenkor a bárpultos és a két vendég elbújik, mi pedig egy asztal mögül kell, hogy lelőjük a rablót. Figyelni kell az időzítésre, ha rosszkor ugrunk ki az asztal mögül, mi leszünk lelőve, és sírhatunk a képernyő jobb alján. Összesen három életünk van.

Donkey Kong

Ez az egyik legismertebb kvarcjáték, még a kezdetekből. Az alaptörténet szerint Donkey Kong elrabolja a lányt, akit ki kell szabadítanunk. A majom fentről dobál minket, így nehezítve a pályán való mozgást és a létrákon való közlekedést. 

Nemcsak mobilra lehet letölteni ingyenesen a modernebb grafikájú verziót, hanem PC-s verzió is van a játékból. 

Donkey Kong Jr.

Ez volt életem első kvarcjátéka, egyszerűen imádtam! A képernyő bal felső sarkában ül ketrecben Donkey Kong, akinek a kicsinye indul a kiszabadítására. Figyelni kell közben a felül repülő madarakra, az alul csattogva kúszó csapdákra, és a végén egy jól időzített ugrással tudjuk elkapni a kulcsot, ami három sikeres kör után kinyitja a ketrecet. Eredeti grafikával sajnos nem találtam meg, de elérhető egy modernebb verzióban, ingyenesen

Tetris

Nem maradhat le a listáról a Tetris – talán nincs is olyan ember a Földön, aki ne ismerné a játékot. Gyerekkorunkban még a játékgépes változattal játszottunk, nekem szürke példányom volt, de más színekben is lehetett kapni. Okostelefonra ma már megszámlálhatatlanul sokféle Tetris letölthető.

Tamagocsi

A nyolcvanas évek vége felé robbantak be a tamagocsik. Az újdonságot az „interaktivitás” jelentette: a kis állatkánkat kellett gondozni, etetni és játszani vele, aki akár el is pusztulhatott, ha nem gondoskodtunk róla megfelelően. Nekem egyszer csipogni kezdett földrajzórán, utána többet nem mertem bevinni a suliba. Ma már a telefonra szintén ezerféle verzióban tudunk tamagocsit letölteni.

A kvarcjátékok és a mai gyerekek

Néhány retro „kvarcjátékot” megmutattam a gyerekeimnek, kíváncsi voltam, mit szólnak hozzá. 

Kicsit régimódiak. A különbség, hogy ezek rajzolt játékok, kicsit unalmasak, a mostaniak pedig animálva vannak, és érdekesebbek. A Western Barnál például először nem tudtam, mit kell csinálni” – mondta a 13 éves lányom. A régi Tetris viszont tetszett neki, bár rögtön mutatott két másik fajtát a telefonján (az egyiket már le is töltöttem a sajátomra), és „Tamagocsikból” is tartott egy bemutatót. Érdekesnek találta a mai modern játékok „őseit”, de inkább az szeretné, ha az ő kedvenc videojátékaival játszanánk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai