Jöjjenek a legjobb appok, amelyekkel még izgalmasabb a városnézés!

Jöjjenek a legjobb appok, amelyekkel még izgalmasabb a városnézés!

Fegyverneki Gergő | 2019.08.14 | Olvasási idő: 4 perc

Felemás érzéseink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy kiránduláskor, városnézéskor elő kell-e venni a mobilokat vagy sem, de eszünk ágába se jusson a készüléket otthon hagyni: baj esetén életmentő lehet, egyébként pedig számos különlegességet is felfedezhetünk egy-egy jó alkalmazással.

Megélt vagy megjelenített pillanatok

Csínján bánok kiránduláson az okostelefonokkal. Volt idő, amikor szívem szerint magammal sem vittem volna a készüléket, hiszen nekem sokkal jobb megélni a pillanatot, mint a közösségi oldalamon posztolni róla. De közben az is mindig bennem volt, hogy az okostelefonom egyfajta vizuális emlékkönyv, így mégiscsak jó lenne pár képet készíteni.

Még szerencse, hogy volt nálunk telefon a legutóbbi nagy túránkon. Egy rossz lépés miatt sikerült úgy eltörnöm az egyik lábamat, a másikat pedig megzúznom, hogy azonnal mentőt kellett hívni, mert nem tudtam lejönni a hegyről. Ez egy elég szélsőséges, de igaz példa, viszont számtalan szuper dolgot is csinálhatunk a kütyükkel kirándulás, városnézés közben az AR-nak, vagyis a kiterjesztett valóság technológiájának köszönhetően!

Idegenvezető lesz az okoskészülékekből?

A QR-kód kétdimenziós vonalkód az egyik legmodernebb adathordozó napjainkban. A két betű jelentése: quickresponse, azaz gyors válasz. QR-kódokkal plakátokon, hirdetőoszlopokon, emlékhelyeken, de még a múzeumok galériáiban is találkozhatunk. A QR-kódok számos érdekességet rejthetnek: a kiállításon található képekről háttérinformációkat olvashatunk, vagy ismeretterjesztő hanganyagot hallgathatunk meg.

Jöjjenek a legjobb appok, amelyekkel még izgalmasabb a városnézést!

Ma már számos olyan kezdeményezéssel találkozhatunk, ahol QR-kódokkal teszik interaktívvá a városnéző sétákat. A Fiatal Magyar Művészek Egyesülete Légy a saját idegenvezetőd! szlogennel hirdettek okostelefonos városfelfedezést. A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal, amely során olyan információkat tudhatunk meg, amellyel megismerhető a hely szelleme. 

Mány utcáit járva is érdemes elővenni a QR kód olvasót.

Természetesen ma már számos településnek van applikációja, amely segíti a turistákat, hogy megtalálják a számukra érdekes helyeket. Ezekre érdemes rákeresni, de ne felejtsük el, egy idegenvezető személyes varázsa plusz helyi “nevezetesség” lehet, és persze az is nagy élmény lehet, ha közösen téved el a család, és úgy járnak be minden zegzugot!

A legtöbb okoskészülékbe már alapból beépítik a QR kód olvasókat, de ha ez nem lenne így, a telefon “áruházaiból” pillanatok alatt letölthető.

Játékos felfedezés a Sighter-rel

A Sighter GPS alapján a közelünkben lévő nevezetességeket, azaz sightokat mutatja meg. A mi feladatunk, hogy ezeket a kincseket felkutassuk, és ugyanúgy lefotózzuk, mint ahogy az alkalmazás mutatja. Ebben segítenek a hideg-meleg jelzések és a megjelenített iránytű.

Amennyiben sikeresen befotózzuk a sigth-okat, érdekes információkat tudunk meg róla. A java még csak ez után jön, egy-egy megtalált és befotózott sight után pontokat is kapunk, így egyre feljebb és feljebb lépkedhetünk a ranglistán. Sőt, mi magunk is készíthetünk ilyen rejtett érdekességeteket, amelyeket mások megtalálás után lájkolhatnak is.

Andoridra innen lehet letölteni, iOS-re pedig innen

Mit rejtenek a falak?

Hasonló app a WallaMe is. A mobil kamerájával le kell fényképezni egy valóságos hely adott pontját (bejárat, fal, szobor stb), majd a fényképre aztán további információkat, például képeket, saját rajzokat vagy szöveges üzeneteket helyezhetünk el.

Mások falra írt üzeneteit is megkereshetjük. GPS segítségével ugyanis a telefonunk jelzi azokat a közeli helyeket, ahol üzenetet hagytak mások. Ha befotózzuk a megjelölt képeket, máris fedhetjük a titkokat.

Nagyon jó ez az alkalmazás. Az osztályommal közösen mi a Magyar Költészet Napján posztolgattunk így verseket a falakra, de ez senkit sem zavar, hiszen szabad szemmel ugyanúgy tisztának látszanak a falak, viszont a WallaMe alkalmazással megnyílnak az ott hagyott csodák.

Az Androidos verzió itt érhető el, de iOS-re is letölthető.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai