Jártál már a széncinke odújában?

Jártál már a széncinke odújában?

Tünde | 2017.03.20 | Olvasási idő: 6 perc

Nem kell ahhoz zöldövezetben laknod, hogy nyomon tudd követni a madarak mindennapjait! Telepített webkamerák segítségével a gyerekkel együtt megfigyelheted a madarakat a széncinkétől kezdve a gólyán keresztül a réti sasig.

Tavaly fedeztem fel a www.madarles.hu oldalt, ahol egy széncinkepár költött éppen, amikor csatlakoztam a nézőkhöz. Emlékszem, könnyek szöktek a szemembe a meghatottságtól, ahogy a csöpp kismadarak váltották egymást a tojásokon, majd hordták a kikelt fiókáknak az élelmet fáradhatatlanul. Nálunk a reggeli rutin része lett, hogy felkelés után azonnal az „odúra” kapcsoltunk, és együtt örvendeztünk a lányaimmal, például ha még egy fióka kikelt. Napról napra nőttek, fejlődtek, tollasodtak a kis cinegék, mi pedig izgatottan vártuk, hogy mikor repülnek ki a fészekből. Még az óvodában is megmutattam az óvónőnek az oldalt, hogy kövessék nyomon bent is az eseményeket.

Az élőkép mellett olvasható egyébként az eseménynapló is, melyből kiderülnek a fészekkel kapcsolatos történések: például az új tojások vagy új fiókák száma, de ha lemaradták például egy fészek elleni madártámadásról, arról is értesülhetsz később. Néhány napja jött a hír:

Ma reggel 7:15-kor egy széncinkepár „lefoglalózta” az odút. :) Bekerült az első fészekanyag az odúba :)

Jelenleg is hordják az ágacskákat a cinegék. Mi mostantól ismét rendszeres széncinkefészek-lesők leszünk!

Ha már ilyen jó és hasznos időtöltésnek bizonyult a madármegfigyelés (hiszen leskelődés közben észrevétlenül lehet átadni az érdeklődő gyerekeknek a madarakkal kapcsolatos információkat a szaporodástól kezdve a fiókák gondozásán át a táplálkozásig, a tollak szerepéig, stb.), kerestem egyéb oldalakat is, ahol további madarakat lehet megfigyelni.

Nemrég visszaérkezett az első gólya hazánkba, és már a kocséri gólyafészekben is álldogál egy példány. Korábban Nagyhalászon, a református templom tornyán lévő gólyafészek is be volt kamerázva, de néhány napja a megroskadt gólyafészek helyére műfészekkel ellátott fészektartót helyeztek ki abban reménykedve, hogy a gólyapár elfoglalja majd a fészket és sikeresen kiköltik fiókáikat. Mi egyelőre nem láttunk a felvételeken gólyát, ahogy a cikk írásakor még a Zala megyei Zalaistvándon is üres még a fészek. Egy fekete gólyapár viszont megérkezett már a megfigyelt fészekbe, itt Tóbiás és Sára állt neki a fészekrakásnak, ahogy a korábbi években is. A fehér gólya online fészekadatbázis oldalain a hazai gólyafészkek adatai, költési eredmények, megfigyelési adatok is megtalálhatók.

Ezen a webkamerán keresztül egy kerecsensólyom-pár fészke látható, ahol március 14-én a Csenge nevű sólyom letette első tojását. Az is tudható, hogy a harmadik tojás után kezd majd kotlani, innentől nem repül már el, a párja fogja neki hordani az élelmet. A webkamerán látható volt az is, hogy a hím kerecsen legutóbb egy seregélyt hozott ebédre párjának. Itt pedig egy rétisas-fészekbe nyerhetünk betekintést online.

Nemcsak hazai madárfészkeket figyelhetünk meg az interneten, számos külföldi oldalon követhetjük nyomon a különböző madarak fészkét a fehérfejű rétisastól a törpekuvikon keresztül a kedvenc madaraimig, a lundákig, és a bekamerázott madáretetőknél akár többfajta kismadarat lehet látni.

Amikor madarakat figyelünk meg, érdemes ezeket is elmondani a gyerekeknek:

„A madarak fészkelőhelyén, etető- vagy itatóhelyén elhelyezett webkamerák egyedülálló lehetőséget nyújtanak, hogy a természetet a maga valójában és zavartalanságában figyelhessük meg. Mi azonban csak szemlélői vagyunk és maradunk a költés sikerességének vagy sikertelenségének, az állatok egymással folytatott küzdelmeinek – hiszen ezek hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célunk beavatkozni. Mindannyian hajlamosak vagyunk megszemélyesíteni és idealizálni a számunkra kedves madarakat, de ne feledjük, hogy ezek vadon élő, védett állatok, és e védelmet éppen azért élvezik, hogy fajuk a természetes életkörülmények között, esetenként emberi léptékkel mérve kegyetlennek vagy szomorúnak tűnő események által szabályozott módon maradhasson fenn.”

– olvasható a Magyar Madártani Egyesület oldalán.

És még egy jótanács: mint minden online tevékenységnél, itt is szabjunk határokat: a madármegfigyelés alatt gyorsan elmegy az idő, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy már órák óta bámuljuk a fészek eseményeit. Bármilyen érdekes és izgalmas a madarak megfigyelése, tartsuk be a családi szabályokat az időtartamra vonatkozóan.

Természetesen nemcsak madarakat nézegethetünk online, számos állat élete nyomon követhető webkamerán keresztül. Ezekről külön cikkben fogunk írni.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai