Itt a sulis karácsony! Remek ajándékötletek a digitális világból

Itt a sulis karácsony! Remek ajándékötletek a digitális világból

Judit | 2019.12.04 | Olvasási idő: 4 perc

Ajándékozni jó dolog, de ha egyszerre sok ajándékot kell személyre szabva kitalálni és elkészíteni, akkor előfordulhat, hogy megáll a tudomány. Ilyenkor jöhet az a lépés, hogy az információk és ötletek legnagyobb tárházához, azaz az internethez fordulunk inspirációért mi is és a gyerekek is.

Az iskolai karácsony általában remek buli. A kalapból kihúzott „címzettnek” ajándékot készíteni viszont nem feltétlenül egyszerű: már az elején felmerül a kérdés, mi fér bele a keretbe, és mi olyat tehetünk hozzá, ami valóban személyessé teszi az ajándékot, hogy egy kicsit kitörjünk a szokásos bögre-vicces játék univerzumból.

Édesség egyedien

Ez persze nem azt jelenti, hogy fanyalogva kell kifordulni a vicces karácsonyi édességeket és rénszarvasos bögréket árusító üzletekből, csak azt, hogy nem árt ezeket egy kicsivel különlegesebbé tenni. A bögréhez máris csomagolhatunk egy teafilterekből készített fenyőfát, vagy feltölthetjük édességgel, ahogy ez például ebben a videóban is látható.

A színes cukorkából a saját készítésű csomagolásban lehet dolgozat előtti „nyugitabletta”, a kólából rénszarvas, a csokiból Mikulás.

Az elfogyasztható ajándék persze teljesen saját készítésű is lehet. Aki szeret sütni-főzni, készíthet karácsonyi muffint, süteményt, sütinyalókát, mézeskalácsot a szöveges, fotós és videós gasztroblogok, valamint a legnépszerűbb receptoldalak számtalan ötlete alapján.

Ha inkább az illatok, a szépítőszerek érdeklik a gyerekeket, a karácsonyi por-pourri vagy a házi készítésű, szépen csomagolt fürdősó is remek ötlet. 

Digitális ajándékok 

A legjobb barátoknak az elmúlt év közös fotóiból, videóiból is készülhet vicces összeállítás, amit egy karácsonyi témájú pendrive-on adhatunk át. Ma, amikor mindenki szelfizik, fotóz, élő videókat készít, nem lesz nehéz az elmúlt év „terméséből” összeválogatni egy személyre szóló, kedves összeállítást. A canva.com oldalon bármilyen kollázst összeállíthatunk a fotóinkból, és szöveget, vagy egyéb díszítőelemeket is tehetünk rájuk. Ugyanezzel a módszerrel készülhet egyedi háttérkép a telefonra, a tabletre vagy a számítógépre, akár egy beszkennelt vagy lefotózott gyerekrajzból is. Ehhez már csak egy jópofa pendrive kell, és egy vicces csomagolás, és máris kész az ajándék. A kinyomtatott képeket akár a készen kapható, üres puzzle-alapra is fel lehet ragasztani, később pedig összerakni.

A megrögzött Minecraft-játékosok akár ajándék pályát is készíthetnek egymásnak, amit akár együtt is végigjátszhatnak. A játékok karakterei pedig az édességek személyessé varázsolt csomagolásán is helyet kaphatnak.

Az óvodás korból megmaradt vasalható gyöngyök is sok mindenre jók. A klasszikus karácsonyfadíszeken kívül akár Minecraft- vagy más játék-karakterek is készülhetnek belőlük, amelyek később akár az otthoni karácsonyfára is felkerülhetnek, de az osztály-karácsonyfán is garantáltan sikerük lesz.

Környezetbarát karácsony 

A nagyobb gyerekek többsége már hallott a klímaváltozásról, így sokukban felmerül, mit lehetne tenni a környezet védelmében. Remek ötlet, ha újabb vásárolt tárgyak helyett környezetkímélő ajándékokat készítenek egymásnak. Egy régi, kicsit szebb befőttesüvegbe kerülhet egy apró növényke, ami az íróasztal dísze is lehet. Az élmény-ajándék, például a (megajándékozott szüleivel előre egyeztetett időpontra szóló) mozi-vagy színházjegy is jó ötlet, ide természetesen együtt mehetnek el a gyerekek. De a szívesség- vagy barátság-kuponokból álló „programfüzet” is nagy sikert szokott aratni. Ebbe mindenféle apró, közös tevékenységek kerülhetnek, például „meghívlak egy pizsamapartira hozzánk”, vagy „elmegyünk együtt fagyizni”, „délután együtt focizunk”, vagy „segítek a matekháziban”. A kuponok tartalma természetesen a gyerekek érdeklődésétől kedvteléseitől függ, illetve attól is, mit engednek meg a másik gyerek szülei. A pizsamapartira vonatkozó ígéretet például nem árt velük előzetesen egyeztetni, nehogy utólag derüljön ki, hogy ezt egyáltalán nem tartják jó ötletnek.

Íme még két ötletadó videó:

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai