Így lesz nyáron valóban okos eszköz az okostelefon!

Így lesz nyáron valóban okos eszköz az okostelefon!

Myreille | 2020.08.03 | Olvasási idő: 8 perc

A gyerek legszívesebben egész nyáron az okostelefonon és a videojátékokon lógna? „Ki se esik” a kezéből a tablet? Ne veszekedj vele emiatt, inkább szervezz közös családi offline programokat, illetve mutasd meg neki, hogy az okoseszközök számos izgalmas lehetőséget – remek okosságokat - rejtenek a Youtube- és a TikTok videókon valamint online játékokon túl.

Szieszta és esőnap

Amikor az időjárás nem kedvez a biciklizésnek, a kirándulásnak vagy a tollasozásnak, akkor „nagyon lehet” olvasni. Az ebook reader az egyik legremekebb digitális kütyü azoknak, akik nem ragaszkodnak a nyomtatott könyvekhez, viszont élvezik, hogy mindig kisebb könyvtárnyi könyvet hordhatnak maguknál.

Ebook olvasót app formájában okostelefonra és tabletre is lehet telepíteni. Ezek közül a legnépszerűbb a Freda, a ReadEra és a PocketBook, de kínálat igazán bőséges Androidra és iOS-re is.

Az olvasóhoz vásárolhatunk toplistás e-könyveket, ám széles az ingyenesen letölthető könyvek választéka is. Böngészhető a Magyar Elektronikus Könyvtár, ahol számos klasszikus mű fellelhető, többek között Rejtő Jenő, Jules Verne, és Lázár Ervin regényei. A Digitális Irodalmi Akadémián (DIA-n) pedig Csukás István, Örkény István, Szabó Magda regényeit lehet olvasni. (Persze, a gyűjteményeknek csak egy kis szeletét adják a gyermek és ifjúsági könyvek, minden korosztály talál magának olvasnivalót.)

Agytorna

A digitális logikai játékok, fejtörők kategóriában a Lumosity megunhatatlan nagy kedvenc. Az ingyenes verzióban naponta 3 játék érhető el és a játékok játéktípusok szerint rotálódnak. Bizonyos játékhoz gyorsaságra, mások a jó memóriára vagy a problémamegoldó képességre van szükség, és mindegyik szórakoztató kihívást jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ugyancsak logikai játékok gyűjtemény a Super Brain Plus - Keep your brain active, amelyben a 2248 játéknak egy olyan fajtája található, amely órákra képes elnyelni bárkit. A 2048-cal ellentétben itt nem elég egy jó taktika, számolni is kell.

Egy esős szerda délután arra is alkalmas, hogy a gyereket bevezessük a Sudoku világába. Az online játszható 4x4-es táblák kicsiknek és kezdőknek tökéletesek az alapok elsajátításához. Nagyobbaknak és haladóknak az Andoku Sudoku 3 lehet érdekes, ugyanis nagyon jók az tutorial (oktató) anyagai.

Családi játék az online térben

Ma már az összes népszerű táblajátéknak (Monopoly, Ticket to Ride, Scrabble, Uno stb.) van online, általában több játékossal játszható app verziója. Érdemes ezeket is kipróbálni, mert attól, hogy kilépünk a megszokott keretekből, a játékélmény még ugyanolyan jó marad.

Korábban írtunk 4 online játszható, családi társasjátékról, amelyek bebizonyítják, hogy az online térben is lehet együtt a család.

Okostelefonozás kiránduláskor

Sok családi digitális házirendben szerepel az a kitétel, hogy kiránduláskor nincs mobilozás. A szabály mögötti cél, hogy a gyerek ne a kütyüjét nyomkodja és ne online játékokat játsszon, miközben ezernyi érdekes dolog mellett megy el. A cél teljesen érthető és támogatandó, azonban éppen egy okoseszközzel lehet még érdekesebb egy kirándulás vagy egy városnézés.

Az okoseszközön elérhetjük a térképeket, követhetjük, merre járunk, és ha van kedvünk, néhány geoládát is megkereshetünk. A növény- és állathatározókkal beazonosíthatók a „csodák”, amelyek mellett elmegyünk.

A Duna-Ipoly mobilapplikációval virtuális (akár hangos) túravezetőt kaphatunk, ami segít felfedezni a Duna-Ipoly Nemzeti Park tanösvényeit és a séta során részletesen bemutatja a terület természeti értékeit. Hasonlóan részletes és a kirándulásban nagy segítség a Balaton-felvidéki Nemzeti Park appja is. Tájegységenként böngészhetőek a nevezetességek és látnivalók között.

Kreativitásra fel!

Ha a gyerek szeret fényképezni és videókat készíteni, akkor kezdő lépésekhez egy okostelefon éppen megfelelő eszköz. Kiránduláson az okostelefon tiltása helyett célszerűbb megtanítani fotózni és hagyni, hogy kísérletezzel beállításokkal, fényekkel, kompozíciókkal.

Fontos megbeszélni a gyerekkel, hogy milyen képeket készíthet, illetve azt is, hogy ha létrehozott tartalmakat hogyan és mikor oszthatja meg az interneten.

Fotók tökéletesítéséhez rengeteg képszerkesztő és filter létezik, de a Photoshop Express-t feltétlenül mutasd meg a gyerekednek, ha igazán lélegzetelállító képeket szeretnétek. Lehet játszani az élességgel-elmosódottsággal is, például a DSLR elmosódási hatások: fotófókusz appal.

Fegyverneki Gergő anno tanuláshoz ajánlotta a Storyboard-ot, de arra is remek, hogy rövid történeteket mondjon el a gyerek vagy éppen képregényes nyári naplót készítsen. Különleges nyári napló készíthető a Timetoast-tal is, amiben idővonalra pakolhatók a fontos vagy az érdekes események.

Ha zene iránt érdeklődik éppen a gyerek, akkor a GarageBand az ingyenes, komplett zeneszerkesztő programot mutasd meg neki. Ezzel akár egyetlen eszközön elkészíthetőek komplett, saját szerzemények. A zeneszámok felvehetőek, szerkeszthetőek és megoszthatóak. Használható hangszerekkel – rácsatlakoztatható gitár, de arra is lehetőség van, hogy „szintetizátorrá” alakítsa a képernyőt -, ugyanakkor hangmintákból, effektekből is összeállíthatók saját dalok. 

Nagyon vicces a Drawing Challenge Game, aminek van online verziója is. A feladat végtelenül egyszerű, csak rajzolni kell. Érintő képernyőn vagy egérrel. 20 másodperc alatt. Például krokodilt, fejhallgatót, óceánt, vázát, kaktuszt, üllőt. Vajon a mesterséges intelligencia kitalálja, hogy mit rajzolsz? Játszható egyedül is, de igazából az a legjobb, ha egymás rajzain csodálkozhatunk, nevethetünk.

Okosságok a gyerek okostelefonjára

Mi ez a jó zene? Shazam zenefelismerő app

Mennyit lógsz a telefonon? A Screen Time (elérhető iOS-re és Androidra

Mi a mentők telefonszáma? Soha ne legyen rá szükség, de ha egyszer úgy alakul, legyen ott a gyerek telefonján az ÉletMentő app, amivel segélyhívást kezdeményezhet.

Az áruházakban bőségesen találtok appokat a gyerekeknek szórakozáshoz, tanuláshoz, nyelvtanuláshoz, ám mielőtt egyet is telepítenétek, olvassátok el a cikkünket arról, hogy mire kell figyelni, amikor appot választunk a gyerekeknek.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai