Idén is legyen felejthetetlenül szép az anyák napja!

Idén is legyen felejthetetlenül szép az anyák napja!

Myreille | 2020.04.30 | Olvasási idő: 3 perc

Reménykedünk, hogy az életünk visszazökken a régi, a koronavírus-világjárvány előtti medrébe, ám ha el is jön ez a pillanat, nem most lesz. Helyette folyamatos újratervezésben vagyunk. Az anyák napi köszöntésekkel is. Lehet, hogy 5 vagy 25 éve családi hagyományotok, hogy az anyukákat egy hatalmas orgonacsokorral ajándékozzátok meg, vagy az anyák napja vasárnapját mindig közösen töltitek, esetleg virágboltba mentek és a gyerekek több virágládányi egynyárit válogatnak össze. Most valami újat, a helyzetnek megfelelőt kell kitalálni. Hiszen az anyák napja idén se maradhat el!

1. Üdvözlőlap és papírvirág

A „Készíts rajzot vagy üdvözlőlapot anyák napjára!” a legnépszerűbb saját készítésű meglepetés, és akármilyen időket élünk, mindig jó anyák napi meglepetés. Ha inspiráció kellene hozzá, akkor a Pinteresten végeláthatatlan mennyiségben találunk jó ötletet. A legtöbbhöz csak papír, festék, olló kell, és egyáltalán nem bonyolult kivitelezni. De érdemes az otthoni limlomot is átnézni: a farsangról megmarad krepp papírból pünkösdi rózsát, dáliát vagy hortenziát készíthetnek a gyerekek, a mosószeres flakonok pedig egyedi virágtartókká is átalakíthatók.

Ezek az ajándékok nem csak személyesen az anyukáknak, de virtuálisan a nagymamáknak is átadhatók, majd megőrizhetők addig, amikor már biztonsággal látogathatjuk idős szeretteinket. Ugyanakkor készíthetünk digitális ajándékokat is, amelyeket ugyanígy átjár a szeretet és a figyelem, és bármilyen földrajzi távolságot legyűrve kedves anyák napi meglepetések lehetnek.

2. Digitális üdvözlőlap

A legtöbb gyerek szívesen készít prezentációt és általában túlzsúfolják az effektekkel. Ez utóbbi egy környezet kiselőadáshoz nem a leghatékonyabb, de családi fotókból és saját rajzokból összeállított, digitális „üdvözlőlapként” elküldött „prezentációba” bármi belefér. Ehhez a gyerekek ugyanazokat a programokat használhatják, amelyeket az iskolai prezentációkhoz.

Idén is legyen felejthetetlenül szép az anyák napja!

3. Képregény a közös emlékekről

Ahogyan irodalomórán egy regényt feldolgozhatnak a gyerekek képregényben, így készíthetnek képregényt a saját életükről is. Elmesélhetik mit szeretnek a legjobban csinálni, feleleveníthetik a régi nyaralások legszebb pillanatait vagy elmondhatják egy történetben, miért különleges az ő anyukájuk, nagymamájuk. 

4. Most én olvasok mesét neked!

A négy fal között nem sok izgalmas dolog történik (tanultunk, játszottunk, ettünk), kevesebbet lehet mesélni a nagyinak, pedig ők órákon át tudnák hallgatni az unokáik hangját. Éppen ezért remek meglepetés (nem csak anyák napjára), ha most fordul a kocka és az unoka olvas fel a nagyinak. Ez mehet élőben videókapcsolattal, de felvételről is. Sőt, hosszabb könyvet nem publikus vlogként is felolvashat a gyerek. Kisebbek pedig énekelhetnek, táncolhatnak és verset is mondhatnak.

5. Digitális jóság doboz

Az utóbbi hetekben a legtöbben jelentősen fejlesztették digitális kompetenciáikat. Ám nem kell megállni az alapoknál, a gyerekek készíthetnek magunknak mini küldetést: „megmutatom a nagyinak, mennyi jó dolgot találhat a neten”. Az összegyűjtött jó dolgot pedig anyák napjára egy „digitális jóság dobozba” kerülhetnek, ahonnan naponta lehet szemeztetni. A nagyinak gyűjtött jóságok között lehetnek könyvek és hangoskönyvek, online elérhető régi filmek, agytornásztató feladatokat tartalmazó appok (pl. Lumostiy) és online játszható fejtörők (pl. Sudoku, keresztrejtvény), bármi amiről tudjuk, hogy örömet és élménygazdag perceket, órákat okoz. Amiben benne van, hogy mennyire fontosak ők nekünk.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai