Hogyan fordíthatjuk gyerekeink előnyére a digitális fejlődést?

Hogyan fordíthatjuk gyerekeink előnyére a digitális fejlődést?

Myreille | 2019.05.20 | Olvasási idő: 5 perc

Három évvel ezelőtt, amikor elindult a Digitális Család online magazin, jól látható és érezhető probléma volt a gyerekek és a szülők között kialakult digitális szakadék. (Saját bőrünkön is éreztük nap mint nap.) A magazin azzal a céllal született, hogy segítsen áthidalni ezt a szakadékot, hiszen mi, 21. századi szülők olyan problémával szembesültünk, amely megoldásához nem tudtunk segítséget kérni az idősebb generációktól - senkinek se volt ismerete, tapasztalta a témában -, és legalább annyi rémhírrel találkoztunk, mint használható gondolattal.  Ám, ahogyan a digitális fejlődésbe is beletanultunk, lassan képet kaptunk arról is, hogy mi történik a gyerekeinkkel ebben az újfajta közegben. A Digitális Család cikkeiben szülőkkel és szakértőkkel közösen gondolkodtunk arról, hogyan adhatjuk a gyerekeink kezébe az okoseszközöket, milyen veszélyeket és milyen lehetőségeket rejt az online világ és hogyan tudjuk felkészíteni a gyerekeinket a jövő kihívásaira.

A digitális nevelés már az anyaméhben kezdődik?

Az elmúlt évek legmeghatározóbb tapasztalata, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban találkoznak az okoseszközökkel – már iskolás az Alfa-generáció, akik beleszülettek az okostelefonok világába és anélkül is kezelni tudták az appokat és a Youtube-ot, hogy megtanultak volna olvasni. A most született gyerekek már a „babakocsiban” megkapják az okostelefont – és arról vitatkozhatunk, hogy ez jó vagy sem -, de ami nagyon fontos, hogy ne esetlegesek legyenek a gyereke számára felállított keretek vagy a családi digitális házirend, hanem tudatos, következetes, akárcsak a hozzátáplálás vagy az írni, olvasni tanítás.

Erről a linkről letöltheted és szokásaitok, elképzeléseitek szerint személyre szabhatod a Digitális Család családi digitális házirendet.

A szülők egyre magabiztosabban mozognak a digitális világban és erre nevelik a gyerekeiket is. Éppen ez a tudatosság érhető nyomon a legolvasottabb Digitális Család cikkeknél is. A legtöbben a Több évszázados algofejtörők segítik a gyerekek digitális kompetenciáját! című cikket kattintották. A téma érdekessége, hogy a fejtörők nem a digitális világ termékei és megoldásukhoz nem szükségesek okoseszközök, mégis olyan gondolkodásra ösztönöznek, amelyek a programozás és az informatika alapjai, tehát olyan képességek, amelyek a jövőben igen hasznosak lesznek.

Hogyan fordíthatjuk gyerekeink előnyére a digitális fejlődést?
Kiszolgáltatottság helyett tudatosság!

Lassan az internet és az online dolgok is a „helyére” kerülnek. Egyre többet beszélünk és egyre szélesebb ismeretekkel rendelkezünk a veszélyekről (cyberbullying, videojáték-függőség, személyes adatok kiszolgáltatása) és ez életbevágóan fontos, mert csak így védhetjük meg a gyerekeinket az online világban is. Korosztályonként foglalkoztunk a veszélyekkel, ám legnagyobb érdeklődés a Milyen veszélyei vannak a digitális világnak bölcsődés-óvodás korban? című cikkünk iránt volt. Olyannyira, hogy az elmúlt három évben ez lett a második legolvasottabb cikk.

Nagyobb gyerekeknél már egy-egy probléma mentén jelennek meg (a teljesen jogos) szülői aggályok. A legnépszerűbb cikkeknél egymást követik a legforróbb és digitális gyereknevelés legfontosabb témái:


-    5 fontos szabály, ha fotót akarsz megosztani a gyerekedről

-    Miért ne küldjünk „privátban” sem képeket?

-    10 szabály okostelefonozáshoz, nem csak gyerekeknek

-    Hogyan előzheted meg, hogy a gyereked játékfüggő legyen?

-    Mi a fenét csinálnak a fiatalok, amikor a kütyüiket nyomkodják?

 

Ugyanakkor a digitális fejlődés nem csak fejtörést hozott a szülők életébe, hanem megoldásokat is: Okosóra gyerekeknek: legyél vele akkor is, ha nem vagy mellette cikkünk is ott van a legolvasottabb cikkek között, akárcsak A legjobb appok tanuláshoz a pedagógus ajánlásával és A legjobb appok nyelvtanuláshoz cikkeink.

Sohasem lehet abbahagyni a tanulást?

Az elmúlt években több száz cikket írtunk, sokszor és sokféleképpen jártuk körbe a digitális világhoz kapcsolódó témákat. Ezek a cikkek elérhetőek és reményeink szerint olyan tudásbázist hoztunk létre, amely valódi segítséget jelent a szülőknek. Mégse állhatunk meg! Szülőként se dőlhetünk hátra, mert a gyerekek nőnek, egyre merészebbek az online világban, ráadásul a digitális fejlődés nem lassít, rohan tovább. A gyerekek újabb játékokat, appokat szeretnének telepíteni. Csak úgy tudunk megfontolt döntéseket hozni arról, mit engedünk, mit tiltunk és mit hogyan szabályozunk, ha lépést tartunk – megpróbálunk lépést tartani – az újdonságokkal és képben vagyunk a gyerekeink digitális életével is.

Olvassatok bennünket továbbra és ünnepeljük együtt a következő szülinapot is!

Apropó, visszatekintő! Láttátok már ezt a kisfilmet? Érdemes megnézni, akárcsak a sorozat többi részét is!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai