Hívd a nagymamát! Min is?

Hívd a nagymamát! Min is?

Vica | 2018.11.07 | Olvasási idő: 5 perc

A beszélő arcát látva sokkal pontosabban értjük, mit mond. Aki rosszabbul hall, az pláne értékeli, ha kép is járul a beszélgetéshez. Már egy jó ideje az üzleti tárgyalások mindennapos eszköze a videokonferencia – és ma már a vidéki vagy külföldi nagyit is vidáman hívhatjuk vele. Ráadásul egyre jobb minőségben, és sok esetben ingyen. Néhány alkalmazás, amit szeretünk, ha videokonferenciázunk.

Skype

A „nép számára” is használható videotelefonos programok ősanyja, néhány éve már a Microsoft gondozásában működik. Még mindig rendkívül egyszerű, alapszinten még mindig ingyenes. Legálisan és egyszerűen lehet rögzíteni a beszélgetést. Pofonegyszerű a képernyőmegosztás, gyengébb telefonokon is elfut az androidos verzió, az asztali változatba pedig sok „fiatalos” elem került, leginkább a Messengerhez hasonlítható csevegőszolgáltatásokkal. Ez a nagyit valószínűleg kevésbé fogja érdekelni, bár ő is küldhet (max. 300 MB-os) videót, vagy írhat szöveges üzenetet is.

Több szereplő bevonása: lehetséges (korlátokkal az ingyenes verzióban)

Rögzítés: van

Extrák: képernyőmegosztás, csevegés, állományok (képek, szöveg stb) küldése

Zoom

A Skype erős versenytársa, hangminősége általában jobb, ha kettőnél több partner van, automatikusan annak az arcát mutatja, aki épp beszél, és rögzíthető a beszélgetés. Ingyenesen csak 40 percig lehet egyhuzamban beszélni, főleg ha egynél több beszélgetőtársunk van  – de nyugodtan újraindíthatjuk a beszélgetést. Számos üzleti funkciót is kínál, például webinar, sőt, úgynevezett távegészségügyi megoldások széles tárháza is. Lehet oktatni a segítségével, feliratozhatjuk, vagy rendezhetünk akár 500 fős eseményt HD minőségű képpel. Fejleszteni is lehet rá: Androidban, Windowsban, iOS-ban, a felülete azonban szigorúan angol nyelvű.

Több szereplő bevonása: lehetséges (korlátokkal az ingyenes verzióban)

Rögzítés: van

Extrák: képernyőmegosztás, csevegés, állományok (képek, szöveg stb) küldése, fizetős üzleti lehetőségek

Google Hangouts

Csevegőalkalmazásból lett teljes értékű videohívó eszköz, meghívhatunk akár 15 embert is egyszerre (ne tegyük, mert nem fogjuk egymás érteni és ha ennyien vagyunk, egymás arcát se tudjuk figyelni). Gyors és egyszerű a képernyőmegosztás és a fájlküldés, ingyenes, és a legtöbb ismerősnek-rokonnak van már Google mailcíme, elérhetősége, így könnyen elérhető. Működik mobilon és hagyományos számítógépen is, és bár semmi többet nem tud, mint egy egyszerű videotelefon (szemben például az előbb emlegetett Zoommal), ez házi használatra bőven elég lehet.

Több szereplő bevonása: lehetséges

Rögzítés: van

Extrák: képernyőmegosztás, csevegés és ennek archiválása, állományok (képek, szöveg stb) küldése vagy megosztása a Google Drive segítségével

Facebook Messenger

Akiket nem zavarnak a folyamatos értesítések, a Facebook botrányokkal tűzdelt adatvédelmi és általános adatkezelési gyakorlata, kezdve a felhasználók személyes adatainak kezelésétől az alkalmazás telepítése során engedélyezett hozzáférésekig, és kevésbé különíti el a "céges" életét a magánéletétől, az okostelefonon is használhatja. Jelenleg az okostelefonos appot én nem használom, csak a laptopos verziót, így a gyerekemnek sem engedem, hogy a céges telefonomról a családtagokkal (vagy barátokkal) messengerezzen. Mindezek felett perszer tény és magyarázza a Messenger népszerűségét, hogy maga a kommunikáció titkos csatornán folyik és nagyon egyszerű hívást indítani a segítségével (videóval vagy anélkül), arra is jó, hogy ide-oda másolgatás nélkül felvegyünk egy kis videót valakiről (mondjuk a dédiről) amit azonnal továbbítunk Facebookon annak a családtagnak, akivel közvetlenül a dédi nem tud kapcsolatba lépni.

Több szereplő bevonása: lehetséges (hozzunk létre alkalmi vagy többször használt csoportot)

Rögzítés: Nincs, csak külső appok segítségével (pl. ShowMore, Apowersoft Android Recorder)

Extrák: "cross-platform", tehát hogy könnyű egy csoportban csevegni olyanokkal, akik egy része Androidos eszközt, mások Mac eszközt, míg a csoport többi része például valamilyen Windows-alapú eszközt használ. Lehet még beépített apró játékokkal játszani, megosztani Spotify-listát vagy max. 15 másodperces videót, amit a kamerával ott helyben rögzítünk.

Viber

Tapasztalataim alapján számos idősebb felhasználó is lelkesen használja például fotók, csatolmányok küldözgetésére (olyanok is, akik egyetlen közösségi oldalon sincsenek fenn, talán még rendes laptopjuk sincs, de van jól fényképező mobiljuk és emailezni is tudnak). Remek funkciója a voice-to-text, ami magyarul is kiváló: amit rádiktálunk, azonnal írott szöveggé konvertálja, hiba nélkül. Telefonálásra-videotelefonálásra talán kicsit kevésbé stabil, a beszélgetés minősége időnként elromlik, ami zavarhatja a beszélgetést, és az üzenetek sem mindig érnek célba azonnal.

Több szereplő bevonása: lehetséges

Rögzítés: van (sőt, írott szövegként is lehet) - külső appal is lehetséges

Extrák: mókás GIF képek készítése, a már említett voice2text, youtube videók megosztása a csevegésből való kilépés nélkül

Whatsapp

Ezt a (mobilos) alkalmazást is rendkívül könnyű telepíteni és használni, titkos és nem lehallgatható kommunikációt ígér. Van körüzenetre, csoportos beszélgetésre lehetőség, tapasztalatok alapján technikailag nem szükséges hozzá speciális igény (nem esik szét a beszélgetésünk, csak mert az utcán sétálunk) és más platformon velünk kapcsolatban álló ismerősünk nagyon könnyen „utolér” bennünket akkor is, ha hivatalosan nem vettük fel vele pont itt a kapcsolatot. Ha valakinek szükséges rögzítenie a beszélgetéseit, jó hír lehet számára, hogy a Google Drive tárhely ingyen (a korlátba be nem számítva) képes tárolni elmentett üzeneteinket. Egy-egy régi jó történetet, beszélgetést pedig jó nem csak az emlékeinkben őrizni.

Több szereplő bevonása: lehetséges

Rögzítés: van 

Extrák: dokumentumok, képek megosztása (100 MB a határ)

Egy kakukktojás, a Speakset

Egyelőre az Egyesült Királyságban érhető el a televíziós videohívás, a Speakset nevű szolgáltatáson keresztül. Egy kis készülék és egy előfizetés segítségével bármilyen "nagyitévén" lehet vele videotelefonálni, és a legkevésbé tech-barát idős ember is képes használni. A mókás különlegessége ennek a szolgáltatónak, hogy magán a televízión csörren a hívás, akkor is, ha nagymamánk épp elszunyókált egy sorozat előtt….sőt, akkor is elérjük őt, ha magát a tévét kikapcsolta. És persze vissza is hívhat minket – a mi tévénken, vagy számítógépünkön. A fejlesztők gondoltak a laptopos öregekre is: van a Speaksetnek egy készüléket nem igénylő webes verziója is, amihez nem kell külön applikációt telepíteni. A rendszert jelenleg a brit egészségügyi rendszer kínálja a területén élő időseknek, aminek segítségével a háziorvos és a szociális szolgáltatók is elérik őket – de a szolgáltatásba bekapcsolt családtagok is. Kipróbáltam, működik – vajon itthon lenne-e rá igény?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai