Hét app, amivel kapcsolatot tarthatsz a családdal

Hét app, amivel kapcsolatot tarthatsz a családdal

Bogi | 2016.08.23 | Olvasási idő: 3 perc

Az elmúlt pár évben többször kaptam felkérést, hogy valamilyen appot töltsek le, hogy el tudjanak érni általa. Számtalan olyan új, ingyenes applikáció áll azok rendelkezésére, akik kapcsolatot szeretnének tartani családtagokkal, barátokkal, amik futótűzszerűen terjednek, gyorsabbak, és kisebb adatforgalommal (így költséggel) hatékonyabbak is. Sokan egyszerre többet is használnak ezek közül, mert mint én, más-más ismeretségi körökben, csoportokban felkérést kaptak az egyiknek vagy a másiknak a használatára. Azoknak szeretnénk segíteni, akik a bőség zavarában nincsenek tisztában az appok előnyeivel, hátrányaival, és nem biztosak abban, melyik a legmegfelelőbb számukra.

  • A telefon saját SMS üzenetküldő appje

Az egész mobil üzenetküldözgetés itt kezdődött. Az idősebb korosztályból sokan a mai napig csak sms-eket küldözgetnek egymásnak, mint például édesapám a barátnőjének, és viszont. Az Apple is és a Blackberry is lehetővé teszi, hogy adatforgalmat felhasználva, wifin keresztül küldjön az ember üzeneteket, képeket, videókat és hangfelvételeket, ezért órákon át lehet vele csetelni, teljesen ingyen. Az Apple szerint naponta 40 milliárd iMessage értesítés érkezik a felhasználóknak, csúcsidőkben másodpercenként kétszázezer.

  • WhatsApp (Android, iOS, Windows)

Ez a népszerű applikáció elérhető iPhone-ra, BlackBerry-re, Android-ra, Windows Phone-ra és Nokia-ra, és a különböző platformok is tudnak egymással is üzenetet váltani. Használata ingyenes az első év alatt, és reklámokat nem tartalmaz. Pofonegyszerű beállítani, áttekinthető és tiszta app. Az üzenetküldésen kívül a WhatsApp felhasználók létrehozhatnak csoportokat, korlátlanul küldhetnek egymásnak képeket, videókat, hang és egyéb média üzeneteket, megoszthatnak helyszíneket, mindezt internetkapcsolaton keresztül, telefon és sms díjak nélkül. Automatikusan és manuálisan is lehet a szinkronizálni az okostelefon telefonkönyvével a kapcsolatokat. A WhatsApp aktív felhasználóinak száma jelenleg 1 milliárd.

  • Viber (Android, iOS, Windows)

A Vibert könnyű letölteni és beállítani, mégis rengeteg opciót kínál a használóinak. A bejelentkezés a telefonszámon keresztül történik, és lehet szinkronizálni a telefonban megőrzött telefonszámokkal, az app felismeri, ki a Viber-felhasználó. Az üzenetekben lehet szöveget, hangulatjeleket, matricákat, fényképeket, hang- és videóüzeneteket küldeni. Ha valaki nem Viber felhasználót, vagy vezetékes telefon szeretne tárcsázni, ezt is megteheti a Viber Out funkció által, de ezért külön fizetnie kell egy az applikáción belüli vásárlással. Az ár a hívott számtól függ. A Viber okostelefonon történő használatához szükséges egy SIM kártya is, de van desktop alkalmazása, amivel laptopon és desktopon is működik. A hívások alatt simán lehet váltani a desktop alkalmazás és az okostelefon app között. A Vibert jelenleg a világon 760 millió ember használja. A Viber egy nagyon jó app, amit biztosan éjjel-nappal használnék, ha az első kommunikációs alkalmazásom lenne. De mivel a Facebook Massenger és a Whatsapp beelőzték, nálam a háttérbe szorul.

Hét app, amivel kapcsolatot tarthatsz a családdal

  • Facebook Messenger (Android, iOS)

Ez az az applikáció, ami nálam éjjel-nappal be van kapcsolva. Azon egyszerű oknál fogva, hogy szinte mindenki, akivel társalogni szoktam, ezt használja. Ez az app a Facebook szerves részeként kezdte, de mára önálló alkalmazássá nőtte ki magát hordozható kütyükön. Bár a Facebook ismerőslistát használja, a Facebook app már nem elég az üzenetküldéshez és fogadáshoz, telefonokon és tableteken le kell tölteni a Facebook Messengert is hozzá. Előnye, hogy ugyanúgy használható PC-ken is, akár ugyanazon a beszélgetésen belül is lehet másodpercek alatt gépet váltani. Messenger alkalmazás számítógépeken továbbra is a böngészőn belül használható, a Facebookon. Szóbeli üzenetek, képek és videók küldésére is alkalmas, és Messenger hívásokra is. Ezek lehetnek hang és videóhívások. Android kütyükön a „chat fejek” funkció segítségével bármely más alkalmazás (pl. e-mail, térkép) használata közben is lehet a bejövő Messenger üzeneteket látni és azokra reagálni. Ez iOS platformokon még nem lehetséges. Csoportos beszélgetésekre is alkalmas, csak az kell hozzá, hogy minden résztvevő legyen Facebook tag. Egymilliárd embert érhetsz el a Facebook Messenger által. Ideális azoknak, mint én, akik szinte csak a Facebook ismerősökkel, és az ottani csoportok tagjaival küldözgetnek üzeneteket. Mivel én tíz éve a Facebookon vagyok, és a felmenőim kivételével mindenki, akit ismerek Facebook tag, ezért 99 százalékban ott üzengetek.

  • Apple Facetime (iOS)

Az Apple saját videó és hanghívó appja a negyedik generációs iPhone-okon, és az azoknál újabbakon, valamint a második generációs iPad-eken használható. Kiváló minőségű videóhívásokra alkalmas. Apple bejelentkezés kell csak hozzá, de az app automatikusan regisztrálja a telefonszámot is, és kérésre az e-mail címet. A hívásvárakoztatás funkció segítségével akár két aktív videó- vagy hanghívás között lehet ide-oda váltani. Bónuszként a Facetime hívások megjelennek a hívólistán, a telefonhívásokkal elvegyülve, és gombnyomással megismételhetőek. A férjem sokat utazik, mi ezzel szoktunk kapcsolatba lépni a telefonjainkon.

  • Skype (Android, iOS, Windows)

A húsz éven felüli korosztály klasszikusa videó és hanghívás céljaira. Soha nem szerettem meg, de ez nem az app hibája. Számtalan külföldön dolgozó és tanuló magyar tartja Skype-on a kapcsolatot szeretteivel, és rengeteg nagyi látta először Skype-on az unokáját. Az Egyesült Államokban megkérdezett ismerőseim nagy része aktívan használja kapcsolattartásra felmenőkkel. Már tizenhárom éves, és bár még mindig széles körben közkedvelt világszerte, már nem uralja a piacot. Jelenleg csak 300 millió felhasználóval dicsekedhet. A klasszikus videóhíváson kívül kiválóan alkalmas üzenetküldésre is. Az üzenet lehet szöveg, kép, videófelvétel is, és akkor is használható, ha a címzett nincs még bejelentkezve. A Skype alkalmazás felhasználói mindig ingyen hívhatják egymást internetes kapcsolaton keresztül, és a Skype Credits segítségével bármely telefonszám hívható pénzért.

  • Yahoo Messenger (Android, iOS)

A Yahoo új üzenetküldő appal állt elő 2015 végén, de annak ellenére, hogy egy kiváló kis appról van szó, felhasználóinak száma nem éri el a jelenleg legnépszerűbb appokét, mert Yahoo bejelentkezés kell hozzá, ami a fiatalabb generáció körében most nem a legnépszerűbb. A szokásos funkciók (csoportos beszélgetések, képküldés) mellett érdekessége, hogy felhő alapú képmegosztást is lehetővé tesz, valamint egy lehetőséget arra, hogy térerő, vagy wifi híján is lehet üzeneteket megfogalmazni, amiket az app automatikusan elküld, amikor erre lehetőség van. Bogi

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai