Ha nem követed a digitális fejlődést, lemaradsz

Ha nem követed a digitális fejlődést, lemaradsz

Tünde | 2017.10.16 | Olvasási idő: 4 perc

Interjúnk előző részében Balázs arról mesélt, tanítói és méhész munkájában hogyan használja ki a digitális világ nyújtotta előnyöket, és arról is beszámolt, a családjában, gyermekeivel miket csinálnak együtt a digitális eszközökön. Ebből a részből megtudhatod, Balázs tanítóként és szülőként hogyan látja a digitális fejlődés és a gyerekek kapcsolatát, valamint az otthoni szabályokat is megosztja az olvasókkal.

Beszélgessünk egy kicsit a netezés szabályozásáról. Te otthon tiltod a gyerekeidnek vagy korlátozod őket az internet használatában? Ellenőrzöd őket?

digitális fejlődés
BB: A szabályozás nálunk általában abban nyilvánul meg, hogy időkorlátot szabunk a tabletezésnek. Volt egy korszak, amikor úgy tűnt, a fiam teljesen függő lett. Érdekes, hogy az akkumulátor lemerülését tudomásul vették a gyerekek. Később, amikor a töltőkábel elszakadt, el tudtuk hitetni, hogy nem működik a tablet, és a gyerekek találtak más elfoglaltságot.

A netes ellenőrzés pedig abból áll, hogy feleségem tabletjét használják, amit ő a telefonján is követni tud. Látja, hogy milyen alkalmazások vannak letöltve és a YouTube-csatornán is minden nem gyereknek való ki van szűrve. Egyedül a reklámokkal nem tudtunk mit tenni, ott néha előfordultak idősebb gyerekeknek való harcos előzetesek.

Vannak konkrét szabályok nálatok?

BB: A szabály az, hogy mi mondjuk meg, hogy mikor mennyit lehet a neten. Tudja, hogy jót akarunk, és azt is tudomásul veszi, ha csak öt percet nézegetheti a képeket, de van, amikor egy órát is használhatja különböző játékokkal.

Tanultál valamit a gyerekedtől az online világról/ból?

BB: Például azt, hogy a gyerekek valóban mindent igaznak hisznek, amit a neten látnak. Szerintem ebből nehéz lesz kinevelni őket. Talán az lehet a legjobb megoldás, ha megmutatom nekik, hogy mi milyen könnyen tudunk tartalmakat előállítani. Talán ekkor majd észre fogják venni, hogy nem mindegy, mi van a címsorban.

Van érdekes és/vagy vicces történeted a gyermekeiddel és a digitális kütyükkel kapcsolatban?

BB: A legviccesebb az volt, amikor az asztali számítógép éjjel bekapcsolt, majd kiderült, hogy a kétéves fiam tette. Megtalálta a gép hátuljára rejtett kikapcsoló gombot, magától elindította a YouTube-ot, és már nézte is a vonatokat. Ekkor kicsit megijedtem, mert még beszélni sem nagyon tudott.

Mit gondolsz a digitális világ és a gyerekek viszonyáról? Fontosnak tartod, hogy a gyermek tájékozott és naprakész legyen (életkorának megfelelően) a digitális témákban, vagy úgy gondolod, ez nem lényeges annyira?

BB: Annyira fontos, hogy a gyerekek sokkal gyorsabban tanulnak és jobban kiismerik magukat ebben világban, mint a szüleik. Magamon látom, hogy ha néhány hónapig nem követem a technika fejlődését, könnyen lemaradok.  Szinte átlép a fejlődés a fejünk felett.

Hogyan látod a gyermeked digitális jövőjét? Van elképzelésed róla, hogy mi vár rá?

Mindenféleképpen más lesz, mint amilyen a miénk volt. Életük sokkal inkább egy nyitott könyvre fog hasonlítani. Ezt a folyamatot a szülők kezdték el: a neten minden fontosabb eseményt közzétesznek. Néha viccesen fenyegetőzni is szoktam, hogy vigyázz, nehogy a fiad bepereljen majd az előnytelen fotója miatt!

Köszönöm a válaszokat!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai