Ha folyton a mobilodon lógsz, a gyereked is ezt fogja tenni

Ha folyton a mobilodon lógsz, a gyereked is ezt fogja tenni

Vendég | 2016.08.02 | Olvasási idő: 6 perc

Az elmúlt évtizedben a családok életében, kommunikációban és szabadidős tevékenységekben hatalmas változás következett be, ami előtt sokan tanácstalanul állunk, és gyakran még a szakemberek sincsenek egy véleményen a témában. Ehhez a változáshoz az okostelefonok megjelenése is hozzájárult, kevesebb mint tíz évvel ezelőtt. Vajon mennyi a szülők befolyása abba, hogy a gyerek képes lesz az okostelefonját mint hasznos eszközt használni, vagy hogy élete bármely területe súlyosan megszenvedi azt? És mennyiben függ mindez a szülőtől, a szabályoktól és a példamutatástól?

Útmutató nélkül

A nagyanyáinknak nem volt problémája, hogy Erzsike a vasárnapi ebédnél az asztal alatt marslakókat öl, Ernő zsebe kétpercenként zizeg és csipog, mert üzeneteket kap a grundról, nagypapát meg a főnöke hívja egy problémás kliens miatt. Nagyon sok XXI. századi szülő számára jelent problémát, hogy nem tudja, hogyan kezelje az okostelefonok folyamatos jelenlétét a családban, hiszen amikor ő volt gyerek, még nem léteztek, így egyszerűen nincs kulturális útmutató erre.

Egy egész generációnyi gyerek lép most kamaszkorba és kapja meg az első saját telefonját úgy, hogy nem volt része egy olyan világban, ahol az őt körülvevő felnőttek nem okostelefonoztak. Ez jó esetben azt jelenti, hogy ők is a mindennapi életük megkönnyítésére akarják majd használni a technológiát: a kapcsolattartásra, az információk gyors beszerzésére, a zenehallgatásra, a tájékozódásra, a játékra. Rossz esetben pedig azt, hogy nem lesznek képesek a telefonjaik nélkül meglenni, akár percekre sem, az emberi kapcsolataik kárt szenvednek, az iskolai eredményeik, majd később a munkájuk is megsínyli azt, hogy képtelenek elszakadni a kütyüjeiktől.

Ha folyton a mobilodon lógsz, a gyereked is ezt fogja tenni

A szülői példa meghatározó

Nem telt el elég idő az okostelefonok megjelenése óta ahhoz, hogy átfogó kutatások bizonyíthassák, milyen hatással van a szülők saját otthoni mobilhasználata a gyerek hosszú távú, felnőttkori viselkedésére. Viszont számtalan más területen vizsgálták már a szülői példa hatásait. A táplálkozás, sporttevékenységek, a kommunikáció, alkoholfogyasztás és a párkapcsolatok területein is egyértelmű, hogy a szülői példa a mérvadó, nem a szülők óvaintései, szabályai, vagy szigorúsága. Azaz akár a tiltó, akár a megengedő álláspontot választja a szülő, az lesz meghatározó, ahogyan ő maga viselkedik. Ha a saját okostelefonja nem jelent folyamatos falat közte és a gyermekei között, hanem odafigyel rájuk, minőségi időt tölt velük, és képes letenni a telefont, amikor a gyermekeinek szüksége van rá, akkor ennek később meglesz a gyümölcse.

Azt is tudjuk, hogy ha a szülő folyamatosan az okostelefonján lóg a gyerekei jelenlétében, az már rövid távon is káros. Egy tavalyi kutatás, amelyben több ezer gyermeket kérdeztek meg szüleik okostelefon-használatáról, azt az eredményt hozta, hogy a megkérdezett gyerekek harmada jelentéktelennek érezte magát, amikor anyja vagy apja a mobilját nyomkodta játék, étkezés, tévézés, vagy beszélgetés közben. Ezeknek a világszerte, Brazíliában, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Csehországban és az USA-ban élő gyerekeknek több mint fele azt válaszolta az AVG Technologies vállalat kérdésére, hogy szerintük a szüleik túl sok időt töltenek a kütyüjeikkel, amikor velük kellene foglalkozniuk.

Mindez azt mutatja, hogy évekkel azelőtt, hogy a szülőnek aggódnia kellene a gyereke okostelefon-használata miatt, már annak kiskorában oda kell figyelnie a saját magatartására. Akkor is, ha egy tini nemigen vallaná ezt be soha, az első számú példakép és útmutató mindig a szülő marad. Eljön a pillanat minden tizenéves életében, amikor a kortársak viselkedése és a közösségi nyomás ugyancsak mérvadóvá válik. De ez gyakran csak ideiglenes kilengéseket okoz. Egy olyan gyerek, akire odafigyeltek kiskorában, és fontosnak érezte magát, hosszú távon sokkal kisebb eséllyel vesz fel rossz szokásokat, mint az, aki nem volt ilyen szerencsés.

Ha folyton a mobilodon lógsz, a gyereked is ezt fogja tenni

Te is tartsd be a szabályokat!

A szakemberek szerint a szülőknek érdemes szabályokat lefektetni saját mobilozásukkal kapcsolatban, így a jó példa ragadós lesz, és a gyerekekre később érvényes szabályok sem lesznek egyoldalúak. Néhány megfontolandó ötlet:

Ne nyomkodd folyamatosan a telefonod a családi étkezések, szabadidős tevékenységek, sportolás, autókázás és tévézés alatt. Garantáltan nem fogsz emlékezni arra a „10 vicces macskavideó, amin szétröhögöd magad” posztra, amit néztél, miközben a gyerek valamit mondani akart neked. De a gyereked emlékezni fog rá, hogy le se tojták. Az a legjobb, hogy ha a készülék nincs is álladóan a kezed ügyében. Ha mégis használod, akkor próbáld meg minimalizálni az okostelefonnal töltött időt, és oszd meg a jelenlévőkkel, hogy mit csinálsz, például mozijegyet foglalsz, a térképet ellenőrzöd, vagy egy ismerős felkérésére válaszolsz. Ha a munkád miatt elkerülhetetlenné válik, hogy e-mailezz vagy telefonálj, akkor vonulj félre, és mondd meg a gyereknek, hogy dolgoznod kell, de amint befejezted, el fogod tenni, és újra rá fogsz figyelni.

Ne is próbálj meg úgy tenni, mintha egyszerre tudnál valakivel csetelni, és például a gyerek házi feladatára koncentrálni, anélkül, hogy a gyerek ezt észrevenné és megsínylené. Legyenek a napnak olyan órái, ami „mobilmentes” időszak. Például a családi vacsora, vagy a közös játék. Amikor a gyereknek kellene a középpontban lennie, hozzá se nyúlj a telefonodhoz! Nincs annál szomorúbb látvány, mint a gyerek balettbemutatója, vagy sportversenye alatt mobilozó anyuka vagy apuka. Ha ezeket a szabályokat te magad is betartod, minden érv amellett szól, hogy a gyerek megtanulja az okostelefonok értékét és helyét a saját életében.

Bogi

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai