Gyorsabb vagy, mint a gyereked? A gép nem hazudik!

Tünde | Olvasási idő: 6 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

Egyszer csak azon kaptam magam, hogy egy platformon, egy monitor előtt pattogok, próbálva minél magasabbra ugrani, hogy legyőzzem a mellettem ugyanezt a tevékenységet végző gyerekeimet. Aztán az evezőpadon izzadtam, azt lesve, vajon a párom gyorsabban húzza-e. A „mélypontot” akkor értem el, amikor szűk farmerben térdeltem a rajtkocka előtt a kölykökkel, hogy a digitális startpisztoly eldördülése után azon versenyezzünk, melyikünk éri el gyorsabban a szemközti légfalat. (Voltak kétségeim, hogy fel tudok-e állni a négykézlábból, tekintettel arra, hogy az edzőterem látogatását az utóbbi hetekben igencsak hanyagoltam. Értsd: erőnlétem és állóképességem a nullához konvergál.) Kalandok a The Champion kiállításon a Millenárison.

Azt gondoltam, hogy egy zárt térben szervezett kiállításon nem igazán lehet megoldani a mozgást, még akkor sem, ha a rendezvény témája a sport és a versenyzés. Aztán megtapasztaltam, hogy az interaktív jelző ebben az esetben pont azt jelenti, hogy aktívan részt veszünk a sportban – a digitális technikát kihasználva. (Sosem gondoltam volna, hogy gyermeki énemet mindenki szeme láttára hagyom kitörni, és eldobva pulcsit-ridikült buzgón szállok be a versenybe a pontokért, állomásról állomásra járva egyre csatakosabban és izgatottabban.)

A belépéskor kapott digitális „órán” (NFC karkötő) rögzítettük a nevem, az életkorom és a nemem (még jó, hogy a testsúlyt nem kellett beírni), valamint azt, hogy nem szenvedek magas vérnyomásban és egyéb betegségben. A családom többi tagja is regisztrált az órákkal. A kiállításon lévő állomások mindegyikét az óra segítségével lehet használni: a megadott körhöz érintve a képernyőn névre szóló üdvözlés, valamint a játék rövid leírása olvasható. Néhány másodpercnyi felkészülés után indulhat a verseny: az egyes állomásokon kipróbálhatjuk például, hogy ki tud magasabbra ugrani, gyorsabban reagálni, evezni, kiderül, ki a legfürgébb a családi sprintben, és ha elfáradt a testünk a mozgásban, jöhet az agytorna.

A kiállított tableteken egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdőívet találunk, melyben szó esik például a táplálkozási piramisról, a tápanyagokról, a vitaminokról és ásványi anyagokról. Az utolsó állomáson két tabletes játék segítségével megtudjuk, kinek a kognitív képességei a legjobbak a családban. (Itt például rám vert a nagylányom egy pontot.)

Bár az adott pillanatban kicsit dühös voltam, utólag mosolyogva állapítottam meg, hogy egy ravasz húzással még több mozgásra bírtak (és még jó pár résztvevőt): harminc másodperc kemény evezést követően nem a végeredményt mutatta a kijelző, hanem arról tájékoztatott, hogy „az edző elbambult”, így sajnos nem tudott figyelni, ismételjem meg a gyakorlatot. Ügyes!

Nagyon tetszett, hogy az elért eredmények azonnal megjelennek a kijelzőn,  így rögtön összemérhető a családtagok/barátok teljesítménye. Egy feladatot akárhányszor el lehet végezni, és egy állomáson négy-hat versenyző is játszhat, így nem kell sokat várni egy-egy helyszínen. A kiállítást látványelemek is színesítik (kedvencem a versenymedence alulról), de filmet is lehet nézni a moziteremben, és a VR-szemüveget is ki lehet próbálni.

A kicsekkoláskor az órát a monitorra érintve a kivetítőn megjelenik az összpontszám, amit az elért eredmények alapján számítottak. A versenyben a középső lányom megelőzött. Azt hiszem, ideje lesz nekiállnom edzeni, hogy legközelebb jobban teljesítsek. És hogy mit? Az emailben elküldött oklevélből ez is kiderül: eredményeim alapján a kosárlabda, az atlétika és a Forma1 a nekem való sportág. Mivel a 165 centimmel maximum a törpemongúzok csapatában kosarazhatnék, futni meg utálok, marad a Forma1. Még jó, hogy azt fotelből is lehet.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai