Gyerek, mobil, nyár. Jóból is megárt a sok?

Gyerek, mobil, nyár. Jóból is megárt a sok?

Tóth Dániel | 2018.06.11 | Olvasási idő: 3 perc

A mobil, a net, a videojátékok és kütyük egész évben életünk részét képezik – és a gyerekek életének részét is. A vakáció idején viszont megváltoznak a szabályok. Még azok a fiatalok is, akik a tanév során csak napi pár órát töltenek kütyüzéssel, a nyári a szünetben a nagy szabadság és a szinte korlátlan szabadidő hatására, meglódulnak és megsokszorozzák a képernyő előtt töltött időt. Ám ez egy kétélű dolog, nézzük a szakember érveit pro és kontra.

A szülők számára gyakran megnyugtató gondolat, ha a gyermekük csavargás helyett idejét inkább otthon tölti. Szem előtt van, nem téved el, nem keveredik rossz társaságba, nem drogozik stb. Ilyen szempontból a videojáték, netezés, filmek, sorozatok nézése valóban egy „biztonságosabb” időtöltés, ugyanakkor azt is fontos hozzátenni, hogy amíg a kütyüzés megóvja a gyereket attól, hogy mondjuk megsérüljön, kirabolják és így tovább, megóvja , egészen pontosan elszigeteli sok minden mástól is.

Az élmények változatossága

A virtuális terek egyik nagy varázsa, hogy ezerféle élményt megélhetünk következmények nélkül. Ahogy egy jó könyv vagy film magával tud minket ragadni, ugyanúgy képesek erre a videojátékok és a digitális eszközeink is. Sőt, interaktivitásuk révén még könnyebben beszippanthatnak minket. S míg papíron azzal minden szülő egyetértene, hogy inkább itt próbálja ki a gyerek a lövöldözést, 200-zal száguldást, bankrablást és más veszélyes dolgokat, fontos hozzátenni, hogy míg a szimulált élmények alatt nem történik semmi rossz a gyerekkel, jó se nagyon.

Gyerek, mobil, nyár. Jóból is megárt a sok?
Nem történik semmi

Az egyik leggyakoribb szülői aggodalom, hogy „csak nehogy történjen valami a gyerekkel”. Ha belegondolunk, akkor világos, hogyha valóban nem történik semmi az maga a kínzás, vagy apátia, persze a szülők nem az élményektől féltik a gyerekeket, hanem a rossz dolgoktól. Burokba mégse zárhatjuk a gyerekeinket, fontos, hogy történjenek velük dolgok, hogy érjék őket valós élmények.

Felnőttek számára is, de a testileg-lelkileg fejlődésben lévő gyerekeknek még inkább fontos a mozgás, a valódi (offline) emberekkel való kapcsolódás, és bizony a negatív élmények ugyanúgy, mint a pozitívak. A digitális kütyüket alapvetően úgy tervezik, hogy kellemes élmény legyen használni őket, hogy szórakoztassanak, de ironikus módon szükségünk van a nehézségekre is. Ha valaki egész nap csak ül, akkor az izomzata lassan, de biztosan leépülésnek indul. Ehhez képest, ha rendszeresen erőfeszítést végez, fut, túrázik, súlyokat emel stb., akkor erősödésnek indul. Ugyanígy igaz ez pszichésen is.

Gyerek kezében a mobil

Bár a modern szórakozásnak kiváló eszközei a digitális eszközök, fontos, hogy ezt keretek között tartsuk nyáron is. A nyári keretek lehetnek tágabbak és rugalmasabbak, mint a tanév alattiak, de fontos, hogy legyenek.

Ha év közben napi 1-2 óra volt a napi limit, lehet 3-4 a nyári szünetben, de ne legyen belőle 12. Különösen fontosak a keretek azoknál a fiataloknál, akik az iskolaidő alatt is problémás felhasználói szokásokat mutattak, mert ők keretek nélkül ilyenkor képesek akár az egész napjukat és akár az éjszakákat is, ezzel tölteni. Ebben nagy segítség, ha vannak egyéb programok, alternatívák. Közös családi programok, mint például kirándulás vagy társas játék, táborok, ahol kortársakkal lehetnek, illetve egyéb hobbik, amik nem a képernyőhöz kötik a gyereket.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai