Ezeken a kirándulásokon engedni fogod a gyereknek, hogy telefonozzon

Tünde | Olvasási idő: 6 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

Többször ajánlottunk a Digitális Család Magazinban olyan applikációkat, melyekkel játékos módon tanulhatnak a gyerekek, például a körülöttük lévő állat- és növényvilágról. Mivel itt a nyár, és egyre többen vágynak a szabadba, most olyan programokat és helyszíneket kerestünk, amelyek során a természetben használhatóak a növény- és állathatározó applikációk.

Bár a legtöbb kirándulás során láthatunk kisebb madarakat, és nyilván minden erdőben van több tucat beazonosítható fű-fa-bokor, de aki biztosra akar menni, válasszon egy nemzeti parkot, tanösvényt,  ahol szervezett túrákon és madármegfigyeléseken is részt lehet venni. Ezeken a helyeken biztosan lehet gyakorolni a határozást (a teljesség igénye nélkül):

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Vadaspark számtalan „állatos” programot szervez, júliusban például lesz napközis tábor, ahol a Hortobágy élővilágát ismerhetik meg a gyerekek, augusztusban pedig madárgyűrűző tábort szerveznek, ahol a gyerekeknek lehetőségük van a Hortobágy gazdag madárvilágának megismerésére is. A Hortobágyi Nemzeti Park területén van a Malomházi tanösvény, ahol egy rövid kirándulás keretében többek között a puszta madarait, vadjait és ízeltlábúit van lehetőség megfigyelni. Szintén a nemzeti park gondozásában található a poroszlói Tisza-tavi Vízi Sétány és tanösvény, amely egy 1500 méteres pallóút gyékényesek, nádasok, ártéri erdők mentén, madármegfigyelésre alkalmas helyszínekkel. És ha már Hortobágy: érdemes felkeresni a látványkórházként is működő Hortobágyi Madárparkot, ahol szintén megfigyelhetők különböző madarak.

Hortobágyi Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Három kilométeres esti bagolytúrát szerveznek a Dinnyési-fertőnél június 24-én este 8 órától, ahol a baglyokon kívül egyéb madarakat, rovarokat, békákat vesznek számba a látogatók.

Őrségi Nemzeti Park

Ingyenes „Ehető és gyógynövényeink” túra lesz július 8-án, mely a nagyrákosi vasúti állomástól indul – itt aztán lesz bőven beazonosítható növény! A nemzeti park területén számos tanösvény található, itt lehet tájékozódni.

Kiskunsági Nemzeti Park

Július 8-án ingyenes madárgyűrűzési bemutató és túra lesz a Kolon-tónál, ahol a tó nádasának madárvilágát lehet megcsodálni (és -határozni). Ugyanezen a napon hasonló program lesz Szegeden, a Fehér-tón is. A Szelidi-tónál lévő Kékmoszat tanösvényen július 30-án lesz lehetőség vezetett madármegfigyelő túrára, a Csaj-tó rejtett zugainak madárvilágát pedig augusztus 12-én mutatják meg az érdeklődőknek. Augusztus 26-án kenutúra keretében Mártély környékén lehet madarászni.

Kiskunsági Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park

Szarvason a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkot érdemes felkeresni a helyi állat- és növényvilág miatt. A Réhelyi Látogatóközpont, mely Dévaványa és Ecsegfalva között található, őshonos állatoknak ad helyet, de innen indul a Réhelyi tanösvény is, ahol (akár kerékpáros) botanikai megfigyelésre is lehetőség van. Itt van a hazai túzokállomány harmada is, melyet szintén érdemes megnézni.

Nektek van olyan (kedvenc) helyszínetek, ahol növényeket, madarakat és egyéb állatokat lehet megfigyelni és meghatározni?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai