Egy bőröndnyi app, ami jól jöhet a nyaraláshoz

Egy bőröndnyi app, ami jól jöhet a nyaraláshoz

Vendég | 2016.06.16 | Olvasási idő: 6 perc

"Ott vagyunk már? Mikor érünk oda? Kaphatok még egy csokit? Akarok még egy csokit! Öcsi meghúzta a hajamat! Pisilni kell..." Ismerős mondatok, ugye? Gyerekekkel utazni egyrészről csodálatos dolog, hisz együtt fedezitek fel a világot - ugyanakkor nem mindig egyszerű. A legtöbbjük nehezen viseli a hosszú utazásokat akár autóval, akár repülővel, akár vonattal indultok útnak. Ezért is fontos az alapos tervezés már indulás előtt, útközben pedig a kicsik szórakoztatására és a váratlan helyzetekre is érdemes felkészülni. Mutatunk pár hasznos weboldalt és applikációt, amiket érdemes csekkolni a nagy vakáció előtt.

Álomnyaralás: tervezés alatt

“A legtöbbször autóval vágunk neki a nyári kalandoknak. A fiúk, Balázs és a Beni, 6 és 12 évesek - majdhogynem a legfontosabb dolog lett, hogy ilyenkor a tablet és az okostelefon száz százalékra fel legyen töltve, rajtuk minden fontos filmmel, zenével, appal és persze játékkal" - meséli Kata.  "Idén először repülővel utaztunk Olaszországba. Számomra nagyon bevált egy új funckió, az elektronikus beszállókártya. Így például nem kellett azon aggódnom, hogy nehogy otthon hagyjuk a repülőjegyeket! Ez a megoldás gyakorlatilag teljes mértékben nélkülözi a papír alapú jegyeket. A beszállókártyát a telefonomon tárolhattam egy QR kód formájában. “

Igaz, ezt a megoldást még nem minden légitársaság támogatja, de az újabb fajta iOS eszközök például már gyárilag egy olyan telepített programmal jönnek ki, ami ezeket az elektronikus jegyeket kezeli és csoportosítja, azokat olvasható formában jeleníti meg. Sőt, beszállókártyák mellett más jegyeket is, mint múzeum, mozi- és színházjegy is támogatnak.

“Mielőtt elindultunk volna Rómába a srácokkal, letöltöttem a Stay.com alkalmazást. - folytatja Kata. - Ezen az ingyenes alkalmazáson keresztül több száz város teljes információs adatbázisához lehet hozzáférni és ami a nagy előnye, hogy később internet kapcsolat nélkül is bárhol, bármikor el tudtuk érni. Ennek segítségével tájékozódtunk a múzeumokról, éttermekről és turista látványosságokról."

Az is nagy segítség volt, hogy a program része egy teljesen részletes várostérkép is, ami a GPS alapon segített nekünk tájékozódni.

A Stay.com Android és IOS eszközökre is elérhető. A Google Maps és a Citymaps alkalmazások is szintén használhatóak már offline változatban.

nyaralacsalad-belso

Ha nektek a Balaton a Riviéra

“A családunknak van egy kis nyaralója Siófokon, így tavasztól őszig gyakran leugrunk egy-egy hétvégére is a gyerekekkel” – mondja Zsolt. „Ilyenkor mindig ránézek a WeLoveBalaton.hu oldalára, ahol naprakész lehetek a környékbeli programokról. Az új kedvencem a gasztrotérképek.hu oldal, amire az egyik környékbeli ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Itt csokorba szedték a legjobb Balaton környéki vendéglátóhelyeket, az éttermeknél külön fel van tűntetve, hol kínálnak gyerekmenüt. Így találtunk rá arra az új cukrászdára is Siófokon, ami most a srácok nagy kedvence, zseniális a csokifagyijuk! Utazás előtt a Kidsosasis.hu oldalát is meg szoktuk nézni, ahol a kifejezetten gyerekbarát szálláshelyek között lehet keresgélni. Itt többek között az alapján is csoportosították a hoteleket, szállodákat, hogy csecsemővel, kisgyerekkel vagy épp kamaszkorúakkal utazik-e a család. ”

Természetesen a legendás Lonely Planet is halad a korral, így nem csak a felnőtteknek szóló verziók, de a Lonely Planet Kids gyerekeknek is készült egy mobil appal. Ha távolabbi országokba utaztok, ezt feltétlenül érdemes indulás előtt letöltenetek. Így utazás alatt interaktív térképekkel, kvízekkel és játékokkal szórakozhat a gyerek, ha már elmúlt 9 éves.

Hogy semmi ne maradjon otthon

Már a csomagolás sem egy egyszerű feladat, pláne ha neked kell az egész család útipoggyászát összeállítani. Könnyebb dolgod lesz, ha letöltesz egy olyan appot, ami segít abban, hogy semmi fontos dolog ne maradjon otthon. Elég megadnod, hogy hová utaztok, hányan, mekkorák a gyerekek, fiúk-e vagy lányok és máris kapsz egy listát, hogy mire lesz szükségetek. Nem feledkezik meg az útlevélről, a fürdőruháról, de még a kütyükről sem! Lehet, hogy ha még nem próbáltad, nem hiszed el, de tényleg mindenre gondol és mindenre emlékeztet… Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás IOS-re a Packing Pro, míg Androidos készülékekre a Holiday Checklistet ajánljuk.

Amit viszont nyugodtan otthon felejthetsz azok a vaskos útiszótárak, amiket anno még mi is cipeltünk magaddal egy-egy külföldi utazásra! Töltsd le a célország nyelvének szótárát a telefonotokra, így útközben akár szótanulóst is játszhattok a gyerekekkel.

Jobb a megelőzés

Ha a család nem a megszokott rutin szerint tölti a napjait, ismeretlen helyeken barangol és nem a megszokott ételeket eszi, be kell kalkulálni, hogy előfordulhatnak kisebb balesetek, rosszullétek. Ilyenkor jó, ha kéznél van a telefonodon a Házipatika.com Betegséglexikona. Az alkalmazásban szereplő 600 betegség leírását szakorvosok lektorálták, így gyors és hiteles képet kaphatsz a tünetek alapján a betegség okáról és kezelési lehetőségeiről. Az alkalmazás ingyenes, Androidra és iOS-re is letölthető.

nyaralacsalad-belso2

Elvan a gyerek, ha játszik?

Ha a gyerekednek már van saját okostelefonja vagy tabletje, akkor tuti, hogy utazás alatt sem fogja hanyagolni a Minecraftot, vagy Pamkutyát a Youtube-on. De a kütyük egyáltalán nem kell, hogy helyettesítsék az olyan „hagyományos” élményeket, mint együtt gyönyörködni a tájban, jókat beszélgetni este a tábortűznél vagy elolvasni egy könyvet. Ezekhez is találhatsz olyan digitális alternatívákat, amik hozzátesznek a közös nyaralás élményéhez. A Magyar História például egy olyan tartalmas és hasznos alkalmazás gyerekeknek, ami egy belföldi nyaralás alkalmával segít eligazodni a magyar történelemben, de ismétlésre, a suliban megtanultak felfrissítésére is kiváló! A kötelező olvasmányokat is beszerezhetitek E-book formájában, hátha így a gyerekednek több kedve lesz belekezdeni.

Még nem járnak suliba a srácaid? Nem fogod megbánni, ha letöltesz egy-két olyan alkalmazást, ami kifejezetten az ő korosztályuknak készült, mint például a Sulira fel! A játékos feladatokon keresztül letesztelheted, készen áll-e az iskolakezdésre, illetve nyomon követheted a fejlődését. A grafikát nagyon fogja szeretni! A Professzor Ovi pedig egy olyan app, ami nem csak ovisoknak lehet hasznos, hanem mindenkinek, akinek nagy mumus a matek.

Képek és hangok

"Szeretünk a nyaralás alatt készített fotókkal eljátszogatni - meséli Virág, aki 10 éves Ádám és az 5 éves Hanna anyukája. Kedvenc alkalmazásom a PicCollage, amivel nagyon szép montázsokat lehet készíteni. Az én gyerekeimnél a legnagyobb sláger most a Piano Tiles 2, ami egy olyan androidos alkalmazás, ami a Poptól a klasszikus zenéig vonultat fel repertoárt és ezeket a zenéket kell felismerni, úgy, hogy egy zongorabillentyűn a megfelelő helyre kell ütni. Ezzel bármeddig el tudnak játszani, és közben a zenei tudásuk is fejlődik."

Az utazásaink közben naplót is szoktunk vezetni a Journey app segítségével. Ez a klasszikus utazási napló modern változata, ahol a legjobb pillanatokat örökíthetjük meg, a képek és szöveg feltöltése mellett, naptár és térkép funkció is tartozik hozzá.

Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan csinálhattok tökéletes fotókat. Ha pedig meg szeretnéd osztani nyaralás legszebb pillanatait a neten, fusd át a gyerekek digitális lábnyomairól szóló cikkünket!

Csillagvadászatra fel!

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szuper szórakozást nyújthat, ha egy szép nyári éjszakán együtt fürkészitek a csillagos égboltot. A Google Sky Map egy lenyűgöző alkalmazás, ami pontos információkat ad a csillagokról és a bolygókról. Emeld a telefont az égre, így megtudhatjátok, milyen csillagképeket láttok éppen. De nem ez az egyetlen csillagnéző alkalmazás, a Star Walk 2 például IOS-re és Androidra is egyaránt letölthető.

Te milyen nyaralással, utazással kapcsolatos appokról olvasnál még szívesen?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai