Családi mozimaraton – sorozatok, amiket együtt nézhettek online

Családi mozimaraton – sorozatok, amiket együtt nézhettek online

Vendég | 2016.05.17 | Olvasási idő: 6 perc

Ma már szerencsére nem kell a tévéműsorhoz alkalmazkodni, ha meg akarsz nézni pár részt egy jó kis sorozatból – a neten keresztül azonnal hozzáférsz szinte bármihez, ami aztán letöltve várakozhat a tableten vagy a gépen arra, hogy legyen végre időd ledobni magad a fotelba, és elindítani. De mi van olyankor, ha a gyerekeddel közösen moziznátok? A zombifilmek és az Én kicsi pónim közötti skálán azért szerencsére van pár olyan dolog, ami akár az egész családnak  szórakoztató lehet.

Biztosan te is sokat sakkozol azzal, mivel töltsétek az esős hétvégéket, vagy majd a nyári szünetben azt a pár napot, hetet, amikor már a nyaraláson és a táborokon is túl vagytok. Filmezni mindenki szeret, és szerencsére tele van az internet olyan oldalakkal, ahol legálisan nézhettek filmeket és sorozatokat.

Ajánlunk pár sorozatot, ami leköt, akár tanulni is lehet belőle, vagy egyszerűen csak totálisan kikapcsol.  Többek között nyelvgyakorlásnak is szuper, ha a gyereked kedvenc sorozatát angolul nézitek. Az elejétől a végéig koncentrálni fog, ha arra kíváncsi, hogy min veszett össze a kedvenc szerelmespárja, vagy milyen bűnügyet nyomoznak éppen a főhősök. Az is sokat dobhat a tévébámuláson, ha olyan különleges képi világú filmet választotok, ami megragadja a figyelmet – a tiédet is, nem csak az övét.

kozosmozi_cikk

Vásott szülők, Tuti gimi

Irány a kanapé, laptop kinyit - Varga "Sixx" Attila tévés újságíró adott pár tippet a közös sorozatozáshoz. „Tizenéveseknek, főleg lányoknak a Hazug csajok társaságát  (Pretty Little Liars) tudom ajánlani. Helyes csajok tinigondokkal és egy rejtély, ami miatt lightos nyomozásba fognak.”  

Ha tetszik nektek a sorozat, letölthettek hozzá egy kvíz-appot is, hogy leteszteljétek, mennyire ismeritek a szereplőket, szerencsére iOS-re és Androidra elérhető.

„A Bunheads (nincs magyar címe) is hasonló hangulatú, ebben a csajok még versenyeznek is egymással, mert show-táncosok. A történetet egyébként ugyanaz írta, aki a Szívek szállodáját. Nagyon aktuális még Az amerikai tini titkos élete (The Diary of an American Teenager): ez komolyabb, valós problémákat dolgoz fel, olyan, mintha a Családi ügyek lenne, csak amerikai kontextusban. Régebbi sorozatok, amiket még családdal néznék például a McLeod lányai című ausztrál cucc, vagy az Everwood, de a Tuti gimi (One Tree Hill) is ilyen, vagy esetleg a Hetedik mennyország (Seventh Heaven). Idősebb gyerekkel pedig biztosan nem hagynám ki a Vásott szülőket (Parenthood), az egy különösen jó sorozat.”

Hunyor Major, Chowder

Mi lehet az előnye a közös sorozatrajongásnak? Például az, hogy egy epizód sokkal rövidebb, mint egy egész estés film, így olyankor is beiktathatjátok, ha a gyerekeknek korábban kell lefeküdnie. Nem kell félbehagyni az aktuális részt és harcolni, hogy időben ágyba bújjanak. Az izgi sorozatokat viszont ne estére tartogasd, mert annyira felpörgetheti a 3-10 éves korosztályt, hogy nehezebben tudnak elaludni.

„Nyári szünetekben klasszikusokat néztünk sokat, a Tüskevárat, Abigélt, Poirot-t és Columbót. – sorolja Timi, akinek 10 és 14 éves gyerekei vannak. „A nyomozós sorozatokat azért kezdtem el velük, mert szeretik a rejtélyeket, és ezek legalább nem félelmetesek. És most gondolkodom azon, hogy be kéne iktatni a The Durrellst. (Gerard Durrell Családom és egyéb állatfajták c. könyvéből készül családi sorozat.) Óvodás korukban a Hunyor major rajzfilmsorozatot néztem velük, van benne tanulság és fanyar humor, én legalábbis jókat nevettem a közbeszúrt birkás poénokon. Ami még mindenkinek bejött, a Chowder, ami szürreális, de az abszurd humor miatt tetszett, és az is dob rajta, hogy többféle technikával készült. Kicsit nagyobbaknak pedig a Szamuráj Jacket ajánlom, a kicsiknek talán ijesztő, de szuper a képi világa, letisztult, látványos, japán metszetek és számítógépes animáció kombinálásával készítették. A témája meg örök: a jó a gonosz ellen.”

Peppa Malac, Állati küldetés

„Nem gondolom, hogy mindig olyan filmeket kell néznie a gyereknek, ami fejleszti, néha nekik is szükségük van a bűbájra, a vattacukorszínekre és hasonlók, de ha közös programról van szó, akkor mindig kompromisszumot kötünk a hétéves lányommal – meséli Vera, akinek egy elsős gyereke van. „Például nagyon szerettem a Kisherceg sorozatot, de a lányomnak még túlságosan elszállt volt látványban, ráadásul időben és térben is több szálon futott a cselekmény, nagyon sokat kellett közben magyarázni, és így a történet mondanivalója talán picit elveszett. Elég fárasztó volt együtt nézni, de végül azért megérte. Az állati küldetésben a két főhős srác állatok bőrébe bújva mutatja be, hogyan élnek azok az élőlények, egyszerre krimi és ismeretterjesztés kicsiknek. Angolul tanuló vagy kétnyelvű gyerekeknek szuper a Peppa malac angolul. Kifejezetten olyan alapmondatok vannak, amikből lehet következtetni a történetre, akár kisiskolás korig is kiegészítheti az angoltanulást.”

A  Peppa malachoz  létezik kifestőkönyv-applikáció is (írd be az App Store keresőjébe, hogy „Peppa, the pig”), ahol a kész alkotásokat el is menthetitek, vagy eltárolhatjátok későbbre, ha épp nem volt időtök befejezni az online színezgetést.

Egy hosszabb repülőút vagy autózás közben igazi áldás, ha van pár előre betárazott sorozatepizód, amit a hátsó ülésen összebújva közösen megnézhettek. Ami ilyenkor még különösen jól jöhet, az egy fülhallgató-megosztó, amivel egy eszközhöz több fülest is csatlakoztathattok. Így kiküszöbölhetitek a külső zajokat, és ti sem zavartok mást. Egy ilyen kis kütyü már ezer forint alatt beszerezhető, és rengeteget egyszerűsít a közös filmezésen.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai