Családi program az Angry Birdsből? Megoldható!

Családi program az Angry Birdsből? Megoldható!

Vendég | 2016.06.14 | Olvasási idő: 6 perc

A tabletre és egyéb okos eszközökre sok szülő - némi titkos lelkifurdalással persze - afféle modern bébiszitterként tekint, amivel a gyerek jól elvan. Utánajártunk, mire használják a leggyakrabban a kütyüiket.

Több kutatás is igazolja, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól előszeretettel neteznek, tableteznek annyi időt, amennyit csak a szüleik megengednek nekik. Ilyenkor leginkább játszanak, filmeket vagy videókat néznek, esetleg tanulási segédletként használnak valamilyen eszközt - a legkevesebb időt sajnos az olvasásra szánják. Ezt a tényt meglovagolva készült Read On  applikáció, ami egy mexikói fejlesztés, azzal a céllal, hogy a kisiskolásokat olvasásra buzdítsa. A lényege az, hogy a tablet bekapcsolásakor egy könyvoldal jelenik meg, és a többi funkciót csak akkor lehet elindítani az eszközön, ha a gyerek elolvassa a szöveget, és egy hozzá kapcsolódó kérdésre is válaszol. A szülő naplózva követheti a fejlődését. Egyszerű, de zseniális fejlesztés, amiből reméljük, hamarosan magyar nyelvű verzió is készül.

A gyereked netezési szokásaiból, kedvenc játékaiból, appjaiból kiindulva rengeteg ötletet meríthetsz mindenféle offline programhoz.

Ha például az Angry Birdsért rajong, lehet, hogy egy jövendőbeli ornitológust nevelgetsz: próbáljátok ki a mYnest természetfotós játszóteret, ahol mindenféle szárnyasokat figyelhettek meg, fotózhattok, megtanulva róluk minden fontosat.

Ha a Piano Tilest nyűvi folyton, akkor talán épp a zenerajongása és a művészi hajlamai ütköznek ki. Mutasd meg neki ezt a virtuális zongorát, és ha rákap, akkor írasd be zongoraórára.

Ha a buszos játékokkal órákat képes eltölteni, akkor biztosan örülne, ha Legóból is építenétek együtt egy emeletes verziót.

Ha leckeíráshoz is előveszi a tabletet vagy a mobilt, akkor a közös matekozásnál jó barátotok lehet a PhotoMath, ami lefotóz és egy szempillantás alatt megold bármilyen matek példát. Ha kész a házi, ellenőrizzétek le ezzel az appal közösen, hiszen nem csak a helyes eredményt mutatja meg, de a megoldást is levezeti, úgyhogy sokat lehet tanulni belőle.

Nyelvtanulásnál szuper ötlet eredeti nyelven és felirattal nézni valamilyen filmet vagy videót. A Mideo nevű lejátszóba a Google fordítóját is beépítették, így azonnal megnézhetitek az ismeretlen szavak jelentését, mini nyelvórát csinálva akár már egy negyed órás mese megnézéséből is.

Az EU Kids Online felmérése szerint a szülők 77%-a úgy gondolja, hogy a digitális eszközök használata fejlesztheti a gyerekek kreativitását. Ha pedig az online kedvenceiből kiindulva találtok ki mindenféle közös programot, az a kapcsolatotokra is szuper hatással lesz.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai