Black Mirror – epizódok, amiket nézz meg a netfüggő kamaszgyerekeddel

Black Mirror – epizódok, amiket nézz meg a netfüggő kamaszgyerekeddel

M.anna | 2017.01.12 | Olvasási idő: 6 perc

A 2011-ben indult Black Mirror az elmúlt évek egyik legizgalmasabb alkotása. Bár kissé rétegsorozat, mert hangvétele nyers, kegyetlen, ironikus, elgondolkodtató, a témája pedig az, ami az életünket leginkább befolyásolja: a média. Maga a cím, a Black Mirror is erre utal: a kikapcsolás után arcunkat visszatükröző képernyőfelületekre, legyen az egy telefoné, számítógépé, vagy televízióé. És egyben arra a szándékra is, hogy a készítők nem a legszebb arcunkat fogják mutatni, hanem az emberi lélekben rejlő sötétséget. Éppen ezért tökéletes lehetőséget nyújt a közös filmnézés élményére, ami aztán a látottak megbeszélésén, megvitatásán alapul: a sorozat ugyanis minden epizódjában különböző problémát elemezget, amik közül egyes részek a mai kamaszok számára kifejezetten személyre szabottak.

A sorozat kifejezés csalóka, az epizódok egymástól teljesen függetlenek. Az egyes részeket a mögöttük lévő gondolatiság kapcsolja össze, ugyanis sem a szereplők, sem a színészek, a történet által felvázolt világ, az idősík, néha még a valóság sem azonos (virtuális, félig virtuális vagy teljesen az). Minden epizódot egy külön, egyórás filmként lehet nézni, ami leginkább olyan, mintha a készítők felvetettek volna egy, a médiahasználattal kapcsolatos érdekes kérdést, és azt gondolták volna tovább, köré rajzolva egy érdekfeszítő történetet. Most kiválogattuk az antológiasorozat legújabb, netflixes évadjának azon darabjait, amik kimondottan kamaszközpontúak, az ő életükre, problémáikra reflektálhatnak, és érdemes őket közösen megnéznünk velük.

ack Mirror – epizódok, amiket nézz meg a netfüggő kamaszgyerekeddel

  • Nosedive 3.1: Képzeljünk el egy olyan társadalmat, ami egy, a Facebook és Instagram keveréke-jellegű közösségi oldaltól függ. Posztolunk és értékeljük egymást: azonban pontos elhelyezkedésünk az 1-től 5 csillagig terjedő skálán meghatározza a fizetésünket, a bérelhető és megvehető lakást, de még azt is, hogy megkapunk-e egy ágyat a kórházban. Iszonyú nehéz felemelkedni, és annál könnyebb a mélybe zuhanni, ahogy ezt az epizód fiatal hőse is megtapasztalja.

    Kiknek: social média függőknek

  • Playtest 3.2: Egy menő fiatal srác, aki a világ körül utazgat, szőke, napbarnított Instagram-sztár, aki hegymászás ás szörfözés közben szelfizget, kb. minden kamaszlány álma, és minden kamaszsrác ilyen szeretne lenni. Aztán valaki feltöri a bankkártyáját, külföldön ragad, és hirtelen pénzhez kell jutnia. Elvállalja egy kísérleti számítógépes játék próbáját. A digitális valóság már az idegrendszerébe ültetett chipen keresztül egyenesen a tudatalattijával kommunikál, így a játék egyre félelmetesebbé válik.

    Kiknek: minden gamernek és minden cool arcnak

  • Men against fire 3.4: Ez az epizód úgy indul, mint minden második katonás-földönkívülis film. Van a főszereplő katona, Strike, élete első éles bevetésén, a szakasz, köztük a szőke, harcias jócsaj, Hunter, és egy posztapokaliptikus világban mennek „csótányokat” ölni. A „csótányok” valaha emberek voltak, de valami vírus teljesen eltorzította és dehumanizálta őket. Bár a bevetés sikeres, a zombiszerű lények egyike valami furcsa kütyüvel megbolondítja Strike látását, érzékelését, és ettől teljesen felfordul az élete. Az epizód alapötlete nem túl bonyolult, de nagyon erős kérdéseket vet fel erkölcsről, véleményhozásról, humanitásról.

    Kiknek: a srácoknak, akik folyton lövöldöznek a gépen, meg minden kamasznak, akinek megingathatatlan véleménye van a világról úgy általában

Ebben az ajánlóban a legújabb, 2016-os amerikai-angol koprodukcióban készült, harmadik évad epizódjai közül válogattunk, de ajánljuk a többit is, mindegyik rész érdekes, elgondolkodtató problémákat vet fel.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai