Az Emoji-film – Vágj hozzá jó arcot!

Az Emoji-film – Vágj hozzá jó arcot!

Myreille | 2017.08.28 | Olvasási idő: 5 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja

Ismerd meg az emojik történetét!

Életem felét emojik nélkül töltöttem, de már nem is emlékszem azokra az időkre, amikor egy mosollyal még nem tudtam elvenni egy mondat élét. Persze, rutinból még „kettőspont befejező zárójel”-et gépelek, ha szmájlit akarok küldeni, nem pedig az emoji karakterekből válogatok.

A fiaimnak ilyen „kőkorszaki” megszokásaik nincsenek. Az emojik életük szerves részei. A kisebbiknek a tablet mellett a szmájli is ott volt az első szavai között - palacsintában is ezért rajonganak -, és ha felfigyelnek egy nyitva hagyott chat ablakra, máris küldik a traktort, bárány, cicát, facepalmot. (Én meg magyarázkodhatok, hogy „Nem én voltam, hanem a gyerek!”) Szerencsére a barátaimat ezzel nem hozzák zavarba, visszaküldenek egy kutyát, fánkot, pizzát vagy egyszarvút. A gyerekeim innen vérszemet kapnak: válogatnak, küldenek, mint egy félőrültek. És a végén én vagyok a kegyetlen, aki nem engedi az utolsó huszonöt „csak még ezt az egy” emojit elküldeni. (És tudom, hogy emoji rajongásukkal nincsenek egyedül.)

Nem kérdés, hogy mára az emojik az életünk részei és olyan népszerűek lettek, hogy valóban megérdemeltek egy jó mozifilmet. Az IMDb-s 1,9-es és a Rotten Tomatoes-os 8%-os értékelés viszont azt sugallja, hogy a jó nem jött össze, csak a film.

Az Emoji-film

Azonban Az Emoji-film közel sem olyan rossz, mint amilyennek a filmes adatbázisokban a pontjai mutatják. És a nem túl fényes értékelést simán be lehet tudni annak, hogy ebben a filmben sokkal több lehetőség volt, mint ami végül a vászonra került.

Az alapötlet érdekes és a nagy sikerű Szörny Rt-re hajaz: mindenkinek az okostelefonjában van egy boldog völgy, Telopolisz, ahol a különféle szmájlik és hangulatjelek élnek és dolgoznak. Minden emoji egy érzelmet tud, és nem vág össze-vissza arcokat. Ez szabály!

Az emojik mosolygós és kacsingatós békéjét az egyik gombóc zavarja meg, aki nem a jó (értsd: nem megfelelő) arcot vágja az emoji kockában. Világvége, azonnali kiszavazás, sőt, az emoji főnökök a törlés büntetését róják ki rá. A renitens (több arcra képes) szmájli menekülőre fogja. Miközben bejárja a telefon minden valós és virtuális részét, barátokra akad, eljut a képernyőképre, meggyűlik a baja a tűzfallal és felfedezi az appokat.

Ismerd meg az emojik történetét!

A filmben szinte az összes népszerű appnak jár „15 perc” hírnév.

A szóviccek azonban a felnőtteknek szólnak, ám erőltetettek, így nem őszinte a mosolyom a film végén.

21. század

A film olyan, a 21. század gyerekeit „kínzó” kérdésekre is választ próbál adni, hogy „kedvenc legyek vagy legyen igaz barátom”. De érezhetően nem érti sem a digitális világot, sem a gyerekeket. Néha túlzott, néha múltba nyúló ismereteket feltételez, olykor pedig szándékoltan felszínes. Mintha a gyerekek úgyse értenének meg bonyolultabb összefüggéseket.

Bár Az Emoji-film jól használja a klasszikus mesei elemeket és fordulatokat, az emojik köré felhúzott digitális világ nem koherens és bután egyszerű, így a történet sem tud szívig hatolni, nem hagy maradandó nyomot.

Korcsoport besorolása alapján Az Emoji-film már 6 éves kortól ajánlott családi animációs film, azonban inkább nagyobb gyerekeknek ajánlanám. Ők már tudják, mit csinál a hacker, mit jelent a felhő, melyik alkalmazásnak a szimbóluma a kék madár. És át tudják érezni, miért kerül őrült bajba egy fiú, ha nem a megfelelő emojit küldi annak a lánynak, akibe éppen szerelmes.

Szülőként ültem már végig sokkal unalmasabb filmeket is a gyerekem kedvéért, Az Emoji-film egyáltalán nem rossz választás egy esős, őszi délutánra.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai