Az első okostelefonom az aranyhalaké lett

Az első okostelefonom az aranyhalaké lett

Bogi | 2016.07.19 | Olvasási idő: 6 perc

Itt a nyár, a nagy családi utazások, strandozások, nagyinál töltött hetek ideje. Akár a tengerhez, akár a Balatonhoz, akár a kerületi strandra tartasz a családoddal, valószínűleg vakarod a fejed, és azon tépelődsz, hogy mi lesz azokkal a kütyükkel, amik a hétköznapi időtöltés részei odahaza. Klassz dolog a napernyő alatt tabletezni, zenét hallgatni, vagy e-könyvet olvasni, de senki nem akarja, hogy a féltve őrzött okostelefonja, tabletje, vagy fényképezőgépe vízhalált haljon, ellopják, vagy homokkal teljen meg. Hogyan tehetjük a kütyüjeinket vízbiztossá, mi az, amit semmiképpen vigyünk ki a strandra, és miket érdemes beszerezni?

Kezdjük azzal, hogy ha van egy féltve őrzött hordozható elektronikád, amit semmiképpen nem akarsz elveszíteni, akkor azt mindenképpen hagyd otthon (vagy a szállodában). Ha tíz éve dolgozol egy regényen, aminek egyetlen másolata a laptopodon van (ez eleve egy nagy hiba, és azonnal mentsd le máshová is), vagy kincsként őrzött, méregdrága tükörreflexes fényképezőgéped, akkor az a legjobb, ha ezeket nem viszed magaddal, amikor családostul vízközelbe mész. A modern okostelefonokkal kiváló minőségű, nagy felbontású képeket és filmeket készíthetsz, és sokkal kisebb helyen, egy strandszatyorban, vagy fürdőköpeny zsebében elférnek a strandon. A nagyobb kütyü nem mindig jelent jobb kütyüt, ha csak vakációs képeket lövünk vele. A mostani okostelefonommal például sokkal jobb képeket tudok lőni, mint nyolc éve, az akkori digitális fényképezőmmel.

A kisebb kütyükhöz, mint az okostelefonok és tabletek, érdemes vásárolni egy víz- és ütésálló tokot, nekünk mindegyikhez van, nagyon bevált. Az első drága okostelefonomat például a gyerekem megmutatta az aranyhalaknak egy tóban – ezt azóta nem hevertem ki teljesen. Az ütésálló tokok már eleve jól jönnek kisgyerekes családokban, azt hiszem, nem kell részletezni, hogy miért. Még szerencsésebb, ha megvan a régebbi, pár évvel ezelőtti okostelefonod vagy tableted – játszani ugyanolyan jó lesz kisebbeknek, akkor is, ha a képernyőjén egy repedés van, és nincs rajta a legújabb szoftver. Ne felejtsd otthon a töltőket semmiképpen, és ha külföldre mész, lehet, hogy egy adapterre és extra USB kábelekre is szükséged lesz.

Az első okostelefonom az aranyhalaké lett

Vannak, akik számára a „könyvillat” az olvasás élményének fontos része. A férjemhez hasonló könyvmoly szülők és az olvasni tudó gyerekeik számára viszont az e-könyvolvasók elengedhetetlenek a nyaraláshoz. Nemrég egy hosszú hétvégére csomagoltunk, és a lányom a Harry Potter-sorozat három, öt centi vastag könyvét akarta magával vinni, mert „az egyiket már majdnem kiolvasta, a következőt meg két nap alatt fogja”, így igazán értékeltem az e-könyvolvasó előnyeit, hogy akár az egész otthoni könyvtár elférhet egy egy centiméter vastag, pár grammos kis szerkezetben. Ráadásul egyetlen feltöltés után napokig használható az olvasó, és vízálló tokot is lehet venni hozzá, új olvasnivalókról nem is beszélve, melyeket akár a reptéri wi-fi segítségével le lehet tölteni.

A családi vakációk kiváló alkalmak arra, hogy a gyereket megtanítsuk fényképezni. Ha nincsen még okostelefonja, egy egyszerű digitális fényképezőgép kiválóan alkalmas erre. Szinte minden fényképezőgépeket gyártó cégnek van vízálló digitális modellje. Kisebbeknek az eldobható fényképezőgépek is nagyon jók, mi ezeket küldjük a táborozásokra. 35 mm-es filmmel működnek, és búvárkodásra is használható verzióban is megvásárolhatóak, bár a mai, digitális eszközökkel felnőtt kisgyerekek már hajlamosak arra, hogy a gép harminc fényképes kapacitását két perc alatt elhasználják lábujjfotókra, és állból lőtt szelfikre, mint az ötévesem.

A nyaralások és kalandtúrák fényképezésének és filmezésének Rolls-Royce-a a külföldön már rengeteg helyen elterjedt GoPro digitális kamera és ennek konkurenciái. Ez az apró (alig ötcentis), de kiváló teljesítményű kis kütyü az extrém sportok szerelmeseinek, turistáknak és családosoknak is kedvelt játékszere. Vízálló nagy mélységekig, ütésálló, és külön megvásárolható alkatrészek által szinte mindenre felszerelhető: vízibiciklire, gumimatracra, szelfibotra, bukósisakra, fejre, akár egy ló sörényére, vagy egy kutyára is. Így kézben sem kell fogni a kalandtúrán vagy a csónakban, elég felcsippenteni, beindítani, és teszi a dolgát.

Hosszabb autóutakra manapság alap egy GPS, és ugyancsak hasznos lehet egy szivargyújtós hűtőtáska, ami tartalmát 10-20 fokkal a kinti hőmérséklet alatt tartja, amíg be van dugva. A gyerekek a hátsó ülésen pedig nagyon tudnak értékelni egy hordozható játékkonzolt.

Akár többórás autóútról, akár repülésről van szó, egy zajszűrős fülhallgató a család minden nagyobbacska tagjának idegeit megkímélheti, hogy a megérkezéskor még mindig beszélő viszonyban legyenek a családtagok. A strandon is jól jön egy jó fülhallgató azoknak, akik nem akarják a XXI. századi nyaralás alatt a 80-as évek slágereit hallgatni háttérzajként két héten át a kikapcsolhatatlan hangfalakból, hanem inkább másra vágynak napozás közben.

Az első okostelefonom az aranyhalaké lett

A hordozható hangszórók segítségével, amik az okostelefonokhoz, digitális lejátszókhoz és laptopokhoz kapcsolhatók vezetékkel, vagy bluetooth technológiával, instant partihangulatot teremthetünk a nyaralóban, a stégen, a strandon, vagy a hotelben, kedvenc zenéinkkel. Ezek a nyaralás után is jól jöhetnek: nálunk egy káoszba fulladt gyerekzsúrt mentett meg egyszer egy kétökölnyi hangszóró, amit az utolsó pillanatban vittünk magunkkal.

A sok jó zenével, e-olvasóval, telefonnal felszerelkezve már nem érkezik el olyan hamar a pillanat, amikor az ember szétunja magát a strandon és haza akar menni. Szerencsére már arra is van egy kütyü, hogy emlékeztesse a használóját, hogy irány az árnyék, mert túl sok nap érte. Egy speciális karkötő például személyre szabott figyelmeztetést küld viselőjének az okostelefonjára, amikor a biztonságos UVA és UVB limiten túl van.

Mindegy, hogy egy hosszú hétvége, vagy egy egész hónapon át tartó vízparti nyaralás a cél itthon, vagy külföldön, most már megszámlálhatatlan kis elektronikai eszköz áll mindenki rendelkezésére ahhoz, hogy igazán jól érezze magát és kiválóan szórakozzon. Néha bűntudatom van, amikor a bőröndben egy zacskónyi helyet foglalnak el a töltők és az adapterek (és persze a számtalan kütyü). Bár még elég új ez a jelenség, úgy tűnik egyre többen utaznak hasonlóképpen felszerelkezve nyaralni.

Bogi

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai