Az Állatkertben játszott a Digitális Család

Az Állatkertben játszott a Digitális Család

Tünde | 2017.06.13 | Olvasási idő: 6 perc

Hétvégén rendezték meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben az Agymenők Élménynapot, melynek egyik állomásán a Digitális Család várta a játszani vágyókat. Hét tablettel, egy helikopter-szimulátorral, izgalmas családi játékokkal és ajándékokkal készültünk, és ezúton is szeretnénk megköszönni a látogatóknak a részvételt és a tartalmas beszélgetéseket.

Mert amíg a nagyobb gyerekek a hostessek segítségével a tableten keresték a válaszokat a játék kérdéseire, mi a szülőket faggattuk a digitális gyereknevelésről, hozzáállásukról és tapasztalataikról. Egy édesanya például kifejtette:

„Úgy döntöttünk, mint szülők, hogy nem segítünk a gyerekeknek, inkább csendben maradunk. Ők jobban tudják úgyis.”

Ezt a véleményt több szülő is osztotta, talán nem is volt olyan család, ahol a digitális világ valamely formában ne lenne jelen az életükben. Mivel a Digitális Család újságíróiként mi is úgy gondoljuk, hogy haladnunk kell a digitális fejlődéssel, kihasználni a hasznos oldalát és minimálisra csökkenteni a veszélyeit (valamint erre meg kell tanítani gyermekeinket is), örömmel töltött el minket, hogy a megkérdezett szülők is hasznosnak gondolják az internet nyújtotta lehetőségeket. A beszélgetésekből kiderült, hogy a szülők kiemelt fontosságúnak tartják a digitális biztonságot, és ebben a témában szeretnének még több információt olvasni. (Hamarosan jelentkezünk is egy sorozattal, melyben szűrőprogramokról, biztonsági beállításokról lesz szó, valamint hasznos tanácsokat olvashattok egy internetbiztonsági szakembertől.)

A kisebb gyermekkel érkező szülők a fák hűs árnyékában, kényelmes babzsákokon és fotelekben ülve dugták össze a kicsikkel a fejüket és segítettek nekik megválaszolni a játék kérdéseit (miközben néha a háttérben a vörös varik és a csíkos farkú makik próbáltak eszmét cserélni igen magas hangerővel). A gyerekek kedvenc feladata a rajzolós játék volt: egy zsákból húzni kellett egy állatnevet a kilencből, majd a tableten az ujjával le kellett rajzolnia a gyermeknek úgy, hogy a szülő felismerje, milyen állatot lát. Számtalan mókás pillanatot hozott ez a feladat: volt, hogy már az első ujjmozdulatnál kitalálta anyuka, hogy sünit rajzol a csemete, de volt olyan is, hogy bár a gyerek nagyon ügyes skiccet rajzolt az oroszlánról, az anyuka bizonytalankodott: „Ez egy pólyás baba?”

A helikopter-szimulátornál is sokan gyűltek össze, hogy egy VR-szemüveg segítségével kipróbálják, milyen lehet helikoptert vezetni. Az egyik kisfiú például a játék-helikopteren ülve, fején a szemüveggel nézett körül, a gép mellett álló társa pedig integetni kezdett neki: „Látsz engem?” (Én egyelőre nem mertem kipróbálni a szimulátort, a vidám parkban is kb. csak a törpés vasútra ülök fel, de a gyerekek szemmel láthatóan élvezték a virtuális valóságot.)

A játék végén a jutalom sem maradt el: füzetet és matrica-tetoválást kaptak a résztvevők, valamint egy pecsétet a gyűjtőfüzetükbe, hogy a többi állomás pecséteit is begyűjtve ajándékot nyerhessenek a rendezvényen.

Még egyszer köszönjük a részvételt, reméljük, hamarosan újra együtt játszhatunk és beszélgethetünk veletek!

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai