Anya vagyok, online játszom. És?

Tünde | Olvasási idő: 6 perc

Tünde

Kor: 40 Gyerekek száma: 3
"Szeretném úgy nevelni a gyerekeimet, hogy a digitális világ minden előnyét ki tudják használni - és közben elkerüljék a veszélyeket is. Igyekszem megteremteni a közös szórakozás lehetőségét a lányaimmal az online világban is."

Főiskolai éveim alatt sok időt töltöttem a számítógép előtt: a Sim Cityvel például napokat, heteket játszottam, élveztem, ahogy nő a városom, imádtam a külön kis világomat. Aztán amikor anya lettem, már nem jutott idő online játékokra, kockulás helyett a pelenkázás és hozzátáplálás rejtelmeit olvasgattam a kismamás fórumokban. Egészen mostanáig.

A fent említett Sim City-s korszakom akkoriban olyan mértéket öltött, hogy képes voltam például egy egész szilvesztert végigjátszani. Ahelyett, hogy valamilyen szórakozóhelyen köszöntöttem volna az éjfélt, polgármesterként újabb intézményt adtam át a városlakó polgáraimnak, megjavíttattam a túlterhelt vízvezeték-hálózatot és megpróbáltam megvédeni a térséget egy ufótámadástól. Egészen elvarázsolt ez a másik világ.

Aztán viszonylag hamar férjhez mentem, jött az első gyerek, és minden megváltozott. A városkám építése a háttérbe szorult, mit szorult, el is felejtődött, jó hosszú időre. Az online időmet kismamás, babás-mamás oldalak és fórumok olvasgatásával töltöttem, agyi zombiként pedig inkább választottam az extra szundikálást, amikor a babám aludt, mint a polgármesterkedést vagy egyéb játékot. A túlélésre játszottam.

Amikor már kicsit fellélegezhettem volna, mert a gyerekem túlélte az első két évét, és több idő jutott magamra, jött a következő gyerek, hasonló körülményekkel – súlyosbítva a dackorszakba lépő naggyal. És ezt a kört még egyszer végigfutottam egy harmadik gyerekkel, tripla feladatokkal. Menet közben egyszer újratelepítettem a kedvenc játékomat, de már nem kötött le annyira, mint régen, egy hétvégét játszottam csak vele – és azóta sem.

Mivel a gyerekeim közben nőnek, mint a gomba, nekem is egyre több „anyaidőm” van, azaz megengedem magamnak, hogy olyanokra is szánjak időt, amik nekem fontosak. Az asztali számítógépet persze felváltotta a tablet és az okostelefon, így a fürdőkádban vagy az ágyban is tudok játszani, ha akad szabad öt percem. Legközelebb azt is elárulom, milyen játékokkal szoktam kipihenni magam egy fárasztó nap végén.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai