Anya megígéri! 7 újévi fogadalom gyerekneveléshez

Anya megígéri! 7 újévi fogadalom gyerekneveléshez

Myreille | 2019.01.08 | Olvasási idő: 2 perc

Új év, új kezdet, tiszta lap. Szülőként ígéreteinket nem csak önmagunk miatt és önmagunkért tesszük, hanem a gyerekekért, a családért is. Hiába egyetlen pillanat anyává és apává válni, a szülőséget újra és újra tanulni kell. Mert a gyerek nő, mások az igényei, mint tavaly vagy 3 évvel ezelőtt, ráadásul robogunk a „digitális fejlődésnek” nevezett vonaton és a minket körülvevő környezet is villámgyorsan változik.

1. Tudatosabb leszek a gyerekek digitális fejlesztésében!

Arra szeretném inspirálni a gyerekeimet, hogy legyenek nyitottak, kísérletezőek. Ezzel persze a saját határaimat is feszegetni fogom, azaz velük együtt fogok tanulni. Új eszközöket és programokat fogunk kipróbálni. Erre az évre a digitális rajztáblát, a zenekészítést és a gépírást tűztem ki célul. (Kinek adtam kölcsön a gépírás könyvemet? Kérlek, add vissza!)

2. Még több játék!

Akár saját hobbijaim és a takarítás rovására is, de többet fogok játszani a gyerekekkel. És nem csak hagyományos társasjátékokkal, hanem az ő kedvenc videojátékaikkal is. (Igen, bevallom, kicsit irigy vagyok a férjemre, aki vacsorakor videojátékokról tud beszélgetni a gyerekeinkkel.)

3. Olykor hagyom a dolgokat „elfajulni”!

Idén lazábbra veszem a „gyeplőt” és nem én fogom beosztani az idejüket, hanem megtanítom őket erre. Már elég nagyok, hogy ebben is önállóbbak legyenek, nagyobb szabadságot kapjanak, hogy önmaguk találjanak egyensúlyt a kötelességek és a hobbi, az online és az offline dolgok között. Ehhez nekem őrült sok türelemre lesz szükségem. (Elképesztően sok türelemre lesz szükségem és olyan ebédekre, amelyeket újra lehet melegíteni.)

Anya megígéri! 7 újévi fogadalom gyerekneveléshez
4. Jó példát mutatok!

Szigorúan betartom a családi digitális házirendet és nincsenek kivételek, sürgős munkák és időkitöltő görgetések. A gyerekeim nem tudnak különbséget tenni, hogy mit csinálok a számítógépen, csak azt látják, hogy ülök és vadul gépelek. Úgy kell szerveznem az életemet, hogy a közös időkben kevesebbet üljek a gép előtt, kevesebbet figyeljek a telefonomra. 

5. Többet olvasok a gyerekek előtt!

Rengeteget olvasok, de a gyerekek csak akkor látnak könyvvel a kezemben, amikor lefekvés előtt mesélek nekik. Mert általában ebookot olvasok, telefonon és azt is lefekvés előtt, amikor ők már alszanak. Látványosabbá kell tennem az olvasásaimat!

6. Időt szakítok a kéréseik teljesítésére!

Bármilyen fáradt vagyok, végignézem az összes videót, amit mutatni akarnak és meghallgatom az összes zenét, amit szeretnek. Akármennyire sietek, a nagyobbik fiamat megtanítom főzni, ahogy kérte és a kisebbiket sem hagyjuk ki a mókából. Bármilyen lehetetlen küldetéssé válik, hagyom, hogy velem jógázzanak, cserébe én velük fogok erősíteni. (Talán végre megtanulok tisztességes fekvőtámaszokat nyomni.)

7. Még több anya-napot nekünk!

A közös hétvégéken túl kellenek az anya-fia napok, hiszen olyan gyorsan felnőnek. Most még én vagyok a világuk közepe, de néhány év múlva már azért fogok fogadkozni, hogyan tudok velük lenni úgy, hogy ne menjek az idegeikre.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai