A tévézés evolúciója 10 lépésben. Tartod az iramot?

A tévézés evolúciója 10 lépésben. Tartod az iramot?

Myreille | 2020.03.31 | Olvasási idő: 5 perc
Myreille
42 éves
2 gyerek édesanyja

Negyven évig alig változott a tévézés, majd az azt követő 20 évben olyan változások következtek, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Jobb tévézni ma, mint régen, csak legyél képben!

1. Kép a dobozban – az első adások

Miután a „haldokló nyugaton” elindult televíziózás, 1952-ben Magyarországon is párthatározat (!) született arról, hogy 1954. május 1-jén el kell indítani az adásokat. 1953-ban létrehozták a Magyar Televíziós Vállalatot, próbaadások futottak, elindult a katódsugárcsöves televíziókészülékek gyártása és az adótornyok telepítése. Végül 1957. május 1-jén kezdődött a hivatalos, rendszeres adás és – milyen meglepő -, a május elsejei ünnepségekről adott élő adást. (Nem hivatalosan már februárban „élesbe” állt a rendszer.) Heti három adásnap volt, és az otthoni tévézéshez egy tévé(készülék)re és egy antennára volt szükség.

2. És legyen a kép színes!

1969-től a korábbi fekete-fehér televíziós adásokat felváltották a színesek, bár sok családnál jóval később lett olyan készülék, amely ezt meg is tudta jeleníteni. Gondolom, rajtam kívül mások is emlékeznek azokra a legendás műkorcsolya közvetítésekre, amikor a kűr elején a kommentátor a sportoló ruháját mesélte el hosszasan, részletesen. Ebben az időben egy családban egy készülék volt, viharos időben „hangyás volt” a kép, hétfőnként nem volt adás, de az m1 mellett már bizonyos időszakokban az m2 csatorna is sugárzott műsort és egyre több családban lett távirányítós tévé.

3. Az első nagy ugrás!

A 20. század végén a televíziózás nagyobb sebességbe kapcsolt. 1989-ben megszűnt a hétfői adásszünet, 1997-ben pedig pár nap eltéréssel, földfelszíni sugárzással elindult két kereskedelmi csatorna (TV2 és RTL klub). Videotékák (nagyon fiataloknak mondom: videofilm-kölcsönző üzletek) nyílnak és a kedvenc filmjeinket nem csak akkor nézhetjük meg, ha műsorra tűzik. Sőt, a tévéadást VHS-re is rögzíthetjük, ha éppen nem vagyunk otthon. És alighogy nagyon széles körben elterjedtek a videomagnók, máris jött a CD, majd a DVD, hogy őskövületté tegye.

4. Kábelen érkezik az adás

A kábeltévé először közösségi antennás televíziózást (CATV-t) jelentett: egy antenna gyűjtötte össze a tévéjeleket, majd panelházak esetében házközponti elosztón antennára kötve, míg családi házak esetében soros kábelhálózatra kötve jutott el a jel a háztartások tévékészülékéhez. Napjainkban ugyanezt már fejállomások biztosítják. Megjelentek azok a digitális kódolt (akkori elnevezésük szerint kártyás) csatornák is, amelyek kábelen és műholdon keresztül szolgáltattak műsort, vagy legalábbis ez volt a tervük. 1991-ben, amikor elindult a magyarországi HBO, akkor a kábeltelevíziótársaságokhoz videokazettán vonatvezetők segítségével juttatták el az adást, amit minden városi kábeltelevíziótársaság a kiírt műsornak megfelelő, adott időpontban indított el, ugyanis műholdas sugárzás 1994-ig nem volt. (Igen, 1991 és 1994 között így nézted a Jóbarátokat!)

5. Nagy doboz helyett lapos képernyő

A tv-k képalkotása hosszú ideig nem változott jelentősen, majd megjelentek a LCD, a plazma végül pedig a LED tévék. Ezzel egyidejűleg a batár monitorok is eltűntek, elterjedt az internet és megjelentek az okoseszközök is. Mindez erősen felforgatta a tévézést: az IPTV (Internet Protocol Television) olyan digitális televíziós szolgáltatás, amely szélessávú internet hozzáférésen keresztül nem csak tévékészüléken, de számítógépen és okostelefonon is nézhető. Amíg korábban a tévézés és a tévékészülék elválaszthatatlan volt, innentől „a tévézünk, de nincs tévénk” nem ellentmondás.

6. Youtube az új tévé?

Videómegosztónak indult, de manapság ennél sokkal többet jelent. Saját sztárjai vannak, akik műsorokat (értsd: vlogokat) készítenek, és a zenei klipek végtelen tárháza. Nincs korlát, magyar és külföldi videók ugyanúgy elérhetőek és akárhányszor megtekinthetőek. Minden korosztály, minden pillanatban talál érdekes, nézhető tartalmat, sőt a fiataloknak egyfajta tudásbázis is, ha valamire kíváncsiak rákeresnek a Youtube-on.

7. Csak filmek és sorozatok 

Tévé előfizetés mindig is volt és az előfizetők számának növekedése jól mutatja a televíziózás népszerűségét. (1959-ben 50.000, 1967-ben 1 millió, 2019-ben pedig a KSH adatai szerint meghaladta a 3,7 milliót a televíziószolgáltatás előfizetőinek számla.) De amíg korábban csak lineárisan tévézhettünk, azaz a műsorfolyamhoz kellett igazodnunk - nagyapám és apám mindig úgy szervezte a napját, hogy a Híradó főcímére ott üljön a tévé előtt- az online streaming-szolgáltatások és a VoD (Video on Demand) szolgáltatás elhozták a film és a sorozat rajongóknak a tévézés szabadságát: mi választhatjuk ki, mikor és melyik műsort nézzük a kínálatból. (Elavultá váltak az offline videotékák és megjelentek az online filmtárak.)

8. Digitális átállás

Magyarországon 2013. október 31-én megszűnt a hagyományos analóg földfelszíni televíziós sugárzás és teljesen digitális lett a műsorszórás. Dekóder (vagy más néven set-top-box) nélkül hagyományos készüléken nem lehet semmilyen adást fogni. És persze most már nem csak a telefonunk, de a tévénk is lehet okos (Smart TV).

9. Dobd ki a TV újságot!

Őrült forradalmi volt, a megállítható tévéadás, hogy a tévék saját gyártású műsorai (hosszabb vagy rövidebb ideig) elérhetők az online felületeiken, és az online streaming, ami miatt sok családban felszámolásra kerültek a DVD-s filmgyűjtemények, ám ekkor jött a Netflix és teljesen felforgatta, amit korábban a tévézésről gondoltunk. Nem kell egy hetet várni a kedvenc sorozatunk következő részére, hanem az OTT (over-the-top) szolgáltatás keretében azonnal megkapjuk az egészet és olyan ritmusban nézzük meg, ahogyan szeretnénk. Akár egyetlen sorozatmaraton hétvégén, akár a tévén, akár a számítógépen, akár az okostelefunkon. Korábban így vagy úgy a tévéhez igazítottuk az életünket, manapság a tévécsatornák igazodnak hozzánk.

10. Tévézés, mint még soha!

Csatornák közötti végtelen kapcsolgatás helyett a Vodafone TV megtalálja a kedvenceinket, és az új műsorok közül is azokat ajánlja fel elsőként, amelyek érdekesek lehetnek számunkra. Sőt, szabadszavakkal keresni lehet a rengeteg csatorna elérhető műsorai, filmjei és sorozatai között. A műsorokat felvehetjük, megállíthatjuk, vagy akár bele is tekerhetünk. A gyerekeknek saját profilt hozhatunk létre, így az életkoruknak megfelelő és számukra biztonságos tartalmakat érhetik el. A tévézést teljesen személyre szabható vált!

A Vodafone TV-hez internetelérés, mediabox és előfizetés szükséges, részletes információk itt találhatóak.

Annak érdekében, hogy az otthon töltött időszakot kényelmesebbé tegye a családoknak, az extra mobilnet mellett a Vodafone Magyarország minden otthoni digitális TV előfizetéssel rendelkező ügyfele számára elérhetővé tette a Premium TV és a FilmBox Pro csomagban lévő csatornákat április 30-ig. A Premium TV csatornák UPC TV előfizetéssel érhetőek el, míg a FilmBox Pro csomag UPC és Vodafone TV előfizetéssel is. Az oktatási anyagok elérhetősége érdekében a Vodafone Magyarország az m5 TV csatornával bővítette analóg csatornakínálatát.

Forrás: Wikipedia, KSH.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai