A digitális technológia betört a focipályákra

A digitális technológia betört a focipályákra

Judit | 2018.06.20 | Olvasási idő: 4 perc
Judit
47 éves
2 gyerek édesanyja

Bár a férfiak többsége és a nők egy része is focirajongónak vallja magát, sokszor még mindig úgy képzeljük el ezt a sportot, amilyennek a legendás Aranycsapat idején láthattuk. Pedig a digitális technológia már rég betört a focipályákra is: javítja az edzések hatékonyságát és a meccsközvetítések minőségét is.

A labdarúgás alapvető szabályai régóta nem mentek át súlyosabb változáson, sőt, a sportág legmagasabb szintű szabályalkotó testületét a kimondottan konzervatív testületek között tartják számon. Ezért számított komoly fejleménynek, amikor ez a testület, az IFAB idén márciusban igent mondott a videobírós rendszerek (VAR) használatára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az oroszországi VB-n már alkalmazhatják a bírói tévedések kiküszöbölését segítő eszközöket, amelyek kétséges esetben segíthetnek például eldönteni, hogy áthaladt-e teljes terjedelmével a labda a gólvonalon, vagy büntetőt kell-e adni az adott helyzetben. E rendszerek éles tesztje egyébként az utóbbi években már 13 országban folyik, ilyen nagy jelentőségű rendezvényen azonban még nem használták őket.

 

Több adat – hatékonyabb edzések

A meccsek lebonyolítását tekintve ez egy nagyon komoly előrelépés, az edzéseket, különösen a nagyobb csapatoknál, azonban már viszonylag régóta segíti a modern technológia. A digitális fejlesztések egy részének célja a terhelés és a játékosok teljesítményének mérése, elemzése, hogy az adatokból kiderülhessen, mely területekre kell összpontosítani az edzések során.

A legegyszerűbb változat, amely már az utánpótlás-nevelésben is jelen van, a fotocellás gyorsasági felmérés, amelynek során egy előre meghatározott táv megtételének sebességét mérik az eszközök. Arra pedig a magyar NB-1-es meccsek nézői is felfigyelhettek már, hogy a játékosok egy része egy fekete, mellényszerű készüléket visel a mez alatt. Ez a szerkezet elemzi a meccsen – és persze az edzésen – nyújtott teljesítményt, például a sebességet, a lefutott távolságot, a pulzust, a gyorsításokat-lassításokat, és számos más adatot, amelyekből aztán az edző rengeteg következtetést vonhat le a fejlesztendő területeket illetően. Sőt az elemzések akár a sérülések korai megelőzését is szolgálhatják.

 

A digitális technológia betört a focipályákra
Mindent figyel a cipő és a labda

Hasonló, magas szintű és sokoldalú elemzéseket tesz lehetővé az az eszköz, amelyet az Adidas készített, és amelyet a gyártó egyik futballcipőjének talpában, egy erre kialakított foglalatban lehet elhelyezni. Edzés és meccs közben egyaránt képes adatokat gyűjteni a játékos sebességéről, a megtett távolságról, a sprintekről, gyorsításokról, lassításokról és hasonló tényezőkről, majd ezeket az adatokat rendszerbe foglalni és elemezni.

Ugyanez a cég állt elő a rúgások erősségét, pördülését és a labda röppályáját elemző „okoslabdával”, amelynek adatai a játékos rúgástechnikájának javítását szolgálják. A szenzorokat a labda közepében helyezik el, az eszköz pedig (amely egyébként teljesen olyan, mint egy átlagos futball-labda) bluetooth kapcsolaton keresztül azonnal küldi is az adatokat a kijelölt telefonra vagy tabletre. Egy feltöltéssel 2000 rúgást bír ki. A 2014-es világbajnokság idején egyébként arra is volt példa, hogy a cég egy futball-labdát hat kamerával szerelt fel, így az eszköz 360 fokos panoráma-felvételeket tudott készíteni a pályáról.

 

A tévéközvetítést is megváltoztatta a digitalizáció

A FIFA bejelentése szerint az oroszországi világbajnokság minden mérkőzését nyolc 4K HDR és nyolc 1080p HDR kamerával követik majd, de nyolc szuper-, két ultra-lassítás, helikopterkamera és pókkamera is biztosítja majd, hogy minden támadás részletei láthatóak legyenek. A hangot Dolby Atmos vagy DTS-X audioformátumban rögzítik majd, és néhány meccset élő virtuális valóságban, illetve 360 fokos videón is követhetnek a szurkolók. Az viszont, hogy a lehető legmagasabb képminőség elérhető lesz-e a tévé előtt ülő szurkolóknak, minden országban a helyi műsorterjesztőn múlik.

"A labdarúgás digitális szempontból is nehezen változó, tradicionális-konzervatív sportág. A mérkőzéssel általában nem ér véget a nézői élmény, hanem akár még napokkal utána is a rajongók egy-egy téves, vagy annak hitt bírói ítéleten vitatkoznak. Azt is mondhatjuk, ez a játék része – mondja Kánai András, jövőkutató . - Ezért annak a változásnak, hogy különböző megoldásokkal kizárjuk a bírói hiba lehetőségét, nem talált egyből elfogadásra. Másrészt viszont a fociközvetítéseknek mindig is része volt az adatmegszállottság, a különböző statisztikák megismerése. Ez utóbbiban sokat fognak segíteni az érzékelők, szenzorok megjelenése és elterjedése a focipályán. Idővel talán a mezekben is megtalálhatóak lesznek, de az már design kérdése is lesz.

Néhány év múlva talán mi állíthatjuk be a képernyőn – legyen az mobil, tablet vagy virtuális, augmentált –, hogy melyik adatot és mikor akarjuk látni. Olyan izgalmas szituáció is elképzelhető, hogy egy kapura egyedül törő játékosról már az algoritmus előre és pontosan megmondja, hogy berúgja-e a gólt, hogy hogyan teszi: átemeli a kapuson vagy kicselezi, a kapusról pedig, hogy mit szokott tenni hasonló esetben. Még a labda feltételezett röppályáját is láthatjuk! Ha pedig majd sokkal inkább hagyatkoznánk a meglepetés erejére, megszűrjük ezeket az információkat, és a jó öreg valóság marad a szemünk előtt."

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai