A digitális élet nem a jövő, hanem a jelen. Így élhető!

A digitális élet nem a jövő, hanem a jelen. Így élhető!

Judit | 2019.10.25 | Olvasási idő: 5 perc

A család együtt töltött, lehetőleg offline idejének jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nagyon fontos a közös kirándulás, a főzés, a társasjátékozás, vagyis minden, ami közös élményeket ad. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy az online világban sem kell feltétlenül egyedül lenni – sőt, az egyik legrosszabb szülői döntés, ha az online térben magára hagyjuk a gyereket.

Mit jelent az online jelenlét?

Az online jelenlétet a legtöbben úgy képzelik el, mint egyfajta társas magányt, amelyben mindenki a saját gépe előtt ül, és elmerül abban, amit csinál. Természetesen ilyen is van, de arról ritkán beszélünk, hogy közösen is jelen lehet lenni az online térben. Hangsúlyozom, hogy a közös online jelenlét nem helyettesítheti az offline együttlétet, vagy az esti mesét, a kirándulásokat, a beszélgetéseket, de ez is lehet alkalom arra, hogy együtt játsszunk, tanuljunk. Ráadásul a gyerekhez is könnyebb közel kerülni egy olyan helyzetben, amelyet ismer, szeret, és adott esetben örömmel oszt meg velünk. A gyerek-szülő viszonynak kimondottan jót tehet, ha nem csak a tiltás és az értetlenség hangján szólunk mindenről, amihez számítógépre vagy okostelefonra van szükség.

Tanuljunk együtt!

A gyerekek rengeteget kérdeznek, és szülő legyen a talpán, aki minden kérdésükre kapásból tudja a választ. De miért ne kereshetnénk meg együtt ezeket? A házidolgozatok is elkészülhetnek a családi kooperáció segítségével, közben pedig arra is rávezethetjük finoman a gyereket, hogy hogyan kell információt szerezni, és annak hitelességét ellenőrizni az interneten.

A videómegosztó alkalmazások a hasznos videók kimeríthetetlen tárházai. Ha jó programnak tartjuk, hogy a tévé előtt együtt nézzünk természetfilmet, miért ne tehetnénk meg ugyanezt a videómegosztók előtt ülve is? Ráadásul így, hogy mi is részt veszünk az online videózásban, jobban belelátunk, milyen csatornákat néz a gyerek, és bármilyen szűrőprogramnál többet tehetünk érte, hogy ne nézzen olyasmit, amit nem kellene néznie. De akár a közös offline kreatívkodáshoz is meríthetünk ötleteket a videókból, amelyeket aztán a számítógépet kikapcsolva megvalósíthatunk.

A neten található edukatív, esetleg egyenesen fejlesztő jellegű játékokat is használhatjuk együtt. Ráadásul nekünk, szülőknek így több eszközünk van rá, hogy a gyerek valóban a neki való alkalmazásokhoz, oldalakhoz jusson el. Két dologra érdemes mindenképp odafigyelni. Az egyik természetesen a korhatár kérdése, vagyis az, hány éveseknek való az adott játék vagy app, ebben jó iránymutatást adnak a PEGI számok. A másik pedig az, hogy ne hozzunk egyszemélyes döntést: ami nekünk szórakoztató, az lehet, hogy a gyereknek unalmas, papírízű fejlesztés. Vagyis bizonyos korlátok között hadd válassza ki ő, mivel szeretne játszani, hogy a közös tanulás valóban élmény legyen. A stratégiai játékoktól a virtuális túrákig és a természettudományos játékokig széles a választék.

A társasjáték is lehet online

A gyerekek boldogan vonnák be a szülőket az online játékokba – ha mi nem lennénk annyira elutasítóak ezekkel szemben. Pedig lehet, hogy jó ötlet közösen játszani, és az sem mindennapi élmény a kisebbeknek, hogy van, amiben ők sokkal ügyesebbek, mint a szüleik. A Minecraft-hoz hasonló játékok akár a virtuális építőkockázás, legózás élményével is megajándékozhatnak, az ügyességi játékok pedig nemcsak izgalmasak, hanem akár minket is fejleszthetnek. Kinek ne jönne jól harmincas- negyvenes évei táján egy kis reflexfejlesztés?

Hozzunk létre valami újat!

Melyik gyerek ne akart volna legalább egyszer ismert youtuber lenni? Nos, mielőtt kipróbálná ezt, és azonnal kiugrana a „nagy térbe”, lehet, hogy jobb inkább közösen megalkotni egy vagy több családi videót. Ráadásul ennek, ha fel is töltjük a Youtube-ra, nem feltétlenül kell nyilvánosnak lennie. Nyugodtan privátra állíthatjuk a láthatóságát, hogy csak kevés, kiválasztott embernek mutassuk meg. Aki már szintet lépett, készíthet animációt, rajz- vagy bábfilmet, receptes vagy kézműveskedő videót is. Akár saját zenét is írhatunk hozzá, ehhez is léteznek megfelelő alkalmazások. A csatorna persze jobb, ha a mi kezünkben van, és mi ellenőrizzük mi és milyen láthatósággal kerül fel rá. Ugyanígy közös Instagram-oldala is lehet a családnak, amelyen a fotózással kísérletezünk. Persze ennek sem kell feltétlenül nyilvánosnak lennie, a privát oldal épp elég. A fotókból pedig akár együtt is összeállíthatunk egy családi fotókönyvet.

Vonjuk be őket!

Az is jó megoldás, ha a családot érintő online tevékenységekbe vonjuk be a gyerekeket. Együtt is el lehet intézni az online bevásárlást, lehet együtt ajándékot rendelni a barát születésnapi bulijára, vagy megtervezhetjük együtt a gyerekszoba felújítását. A családi nyaralást is kitalálhatjuk együtt, online. Azt viszont mindenképp akadályozzuk meg, hogy a gyerekek a mi kártyánkkal egyedül is vásárolhassanak online, ez a lehetőség maradjon a mi kezünkben.

 

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai