6 tevékenység, amit együtt csinálhatsz a gyerekkel a tableten

6 tevékenység, amit együtt csinálhatsz a gyerekkel a tableten

Tünde | 2016.09.15 | Olvasási idő: 6 perc

Amikor megvettem életem első tabletét, ismerőseim gúnyosan kacagtak: minek nekem tablet, úgyis lenyúlja a gyerek, én nem fogom használni semmire. Ebben nem lett teljesen igaza. Jó, persze tényleg a lányaim tableteznek többet, viszont egy csomó mindent együtt csinálunk rajta, úgyhogy nem zavar, ha ritkábban tudok egyedül netezni a készüléken. És hogy miket nézünk együtt?

  1. Nagylányommal az egyik kedvenc elfoglaltságunk a „tabletről főzés”. Na, nem úgy, hogy a tabletet használjuk vágódeszkának: recepteket keresünk rajta együtt, majd az instrukciókat egymásnak hangosan felolvasva késztjük el az ételeket. Csináltunk már így speciális lecsót, pogácsát, muffinvariációkat, sőt, gumicukrot is, általában igen jó végeredménnyel.
  2. Három gyerek mellett nem mindig van időm elmenni nagybevásárolni a hipermarketbe (és nem is szeretem felcipelni a harmadikra a rengeteg nehéz holmit), ezért gyakran rendelünk online. Ez a következőképpen zajlik: nyugis este van, fekszünk a lányokkal a kanapén, ölemben a tablet, és együtt nyomogatjuk a kijelzőt. Anya, Nutellát is vegyünk! Meg müzlit! Csokit! Szörpöt! (Meg még kismillió édességet.) Időnként bekerül a virtuális kosárba gofri és Sport szelet is, máskor meg maradok a fejemben már összeállt listánál, és nem engedem az ettől való eltérést. Próbálkozni azért lehet, sosem lehet tudni, hogy aznap épp vajból van-e, vagy épp szőrös anya szíve.
  3. A legkisebb, közel hétéves lányommal meséket szoktunk nézni a készüléken. Legutóbb akkor tolta az orrom alá a tabletet, amikor színt vallottam, és az utalgatásaira reagálva közöltem vele, hogy fogalmam nincs, milyen mese a Mása és a Medve. Megmutatta. Meg még egy csomó mást is: kiscicás videókat, fütyülős mesét (Magyar népmesék), és sajnos időnként a Bogyó és Babócát is néznem kell vele.

6 tevékenység, amit együtt csinálhatsz a gyerekkel a tableten

  1. A középsővel gyakran versenyzünk, hogy ki készíti a legszebb vázát a Pottery nevű applikációban, együtt gondozzuk veteményest, enni adunk a disznóknak és a csirkéknek a Farm nevű játékban, és sokszor kell megcsodálnom a legutóbb „született” kiscsikóit a lovas játékában.
  2. A naggyal a Facebookot fiókját szoktuk együtt nézegetni, és újra meg újra megbeszéljük a biztonsági szabályainkat (rejtett gyereknevelés, haha). Megmutatja azokat az applikációkat is, amelyeket mostanában használ, így egyrészt tudom, hogy miket csinál, amikor egyedül tabletezik, másrészt én is képbe kerülök az újdonságokkal kapcsolatban.
  3. A legjobb szórakozás pedig, ami mindig felvidít mindenkit, azok a tabletes macskajátékok. Ilyenkor elindítjuk a kifejezetten macskáknak készült applikációt, letesszük a tabletet a szőnyegre, körülüljük, és várjuk, hogy a négylábú, szőrös családtagjaink rávessék magukat például a képernyőn futkározó virtuális egérre. (Erről egy későbbi cikkben még mesélek.) Apró tanács: a játék előtt érdemes levágni a macskák karmát…

Ti mire használjátok együtt a tabletet?

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai