6 app, ami nélkül a családi élet káoszba fulladhat

6 app, ami nélkül a családi élet káoszba fulladhat

Vica | 2016.09.27 | Olvasási idő: 6 perc

A január (és a szeptember) egyfajta „hideg restart” korszak sokaknak, vagy csak hirtelen észreveszik, sokkal többfelé kell figyelniük, messzebbre ellátni a tervezéskor. Okos, hasznos, vicces, hajmeresztő alkalmazások mindennapokra... vagy a „meglepő találmányok” tárházába. Mindenki döntse el, neki melyik hova tartozik.

Megosztott naptár, ébresztők és emlékeztetők

Tudna még valaki ezek nélkül élni, menedzselni bármilyen, kettőnél nagyobb létszámú família életét? Érdemes külön cikket szentelni majd a „haladó” használatnak, lényeg az, hogy ma már minden eszköz adott arra, hogy tényleg csak EGY helyre (légyen az bármilyen kedvenc) kelljen beírni, ami aztán jelen van mobilon, tableten, desktopon meg bármin, aminek netkapcsolata van. Lényeg a megosztás és a szinkronizálás, meg hogy azonnal be tudjuk írni az új infót. Mivel ma már nem csak szöveg lehet az infó, az oviban megszaporodtak a fali tacepaókat telefonnal fényképezők, akik azonmód a vonatkozó naptári naphoz kapcsolják az elkészült képet, amin rajta van mondjuk az ovis farsang vagy szülői értekezlet összes vonatkozó tudnivalója. A naptárok és kalkulátorok közt szülőknek és leendő szülőknek különösen kedvesek a szüléskalkulátorok, ovulációs naptárak és hasonlók – saját adataink pontos feljegyzése később akár az orvos számára is hasznos lehet. Apple családi megosztás iCloud megosztás naptárral Google naptár Outlook desktopon és mobilon, megosztással, szinkronizálással Sunrise calendar (eredetileg Apple) PC-re és Androidra is

Egészségügyi kalkulátorok és appok

Egész tárházat gyűjtött össze a Webbeteg oldal. Kiemelten fontos lehet ezek közül az Elsősegély - 2012 óta elérhető iOS-ra és Androidra is az az applikáció, amely nemcsak zsebben elférő, mindig elérhető +elsősegélynyújtó tanfolyam+, hanem segít az adott helyzetet felismerni, vagy kikeresni, hol van legközelebb defibrillátor vagy kórház, és természetesen a mentőket is hívhatjuk vele.  A Webbeteg oldalán a PC-s változat található. De ajánlanak appot fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, létezik elektronikus oltási napló, vagy olyan applikáció, aminek segítségével laborleleteinket érthetjük meg jobban.

 Voice2text, text2voice, tehát élőbeszédet írássá, írott szöveget felolvasó programok

Én sokáig csak afféle ábrándként gondoltam, hogy milyen egyszerű lenne az élet, ha születő gondolataimat, félkész „fejbencikkeimet” csak úgy elmondanám, és máris ott díszelegne szövegként. Angol nyelven használt változata egyenesen a mesterséges intelligenciát hívja segítségül, hogy aztán potom háromszáz dollárért kínálja egyéni felhasználóknak. A fordítottját (írott beszéd „felolvasása”) már jobban ismerjük: telefonunkba pötyögött áram-vagy gázóraállásunkat géphang olvassa vissza nekünk, hogy nem ütöttünk-e mellé. Ha az efféle Voice2text programok elterjednek, ismét egy munkavállalói csoport nézhet új foglalkozás után: bírósági vagy parlamenti írnokok, gyorsírók. Persze a MAGYARUL jól tudó eszközre még várni kell. Külön csapatot alkotnak a speciális „felolvasók” - a vakbarát weboldalak háttérprogramjai, vagy épp az angol nyelven viharosan terjedő, már „ipari szabvánnyá” fejlődött, egymással kompatibilis hangos szakácskönyvek.  Viszlát, tojásfoltos, zsírpacnis érintőképernyők, hisz masinánk biztos távolból olvassa fel nekünk immár a pasta all"amatriciana (hogy aktuális legyek) receptjét.

Hangosrecept>>>

Magyarok is használják>>>

Ez meg itt egy konyhai terminál, de vannak receptgyűjtő-importáló, szervező és kategorizáló alkalmazások („az ön saját receptkönyve”), amiben van menütervező, kalóriaszámláló, Facebook-megosztó és hasonló funkciók (ingyenesek és fizetősek is, például ez).

Pénzügyi tervezők, pénzügyi appok

Időről időre összeszedik azokat a háztartási vagy akár mikrovállalkozásban is hasznos bevétel-kiadás-tervező alkalmazásokat, amelyek könnyebben és pontosabban segítik menedzselni házi pénzügyeinket. Én valaha még egyszerű táblázatkezelőben kezdtem, ma főleg a telefonos appok a menők. Közülük magyar fejlesztés a Koin, amely ingyenesen érhető el akár Android,  akár iOS alól.

Az okoskarkötők után itt az egyéb „okos” életjel-monitorozó: kereskedelmi termékként kínálják már a babafigyelő zoknit is. Nem, nem viccelek! Az „okoszokni” a baba szívritmusát és oxigénszintjét (!) figyeli csendben, az adatokat egy „bázisállomásra” (egy kistányér méretű szerkezet), valamint a szülő telefonjára küldi, és a határértékeken kívüli adatnál riaszt. A hagyományos légzésfigyelőnél állítólag jobban alkalmazkodik a mocorgó csecsemőhöz, vezeték nélkül kapcsolódik, a telefonos alkalmazás pedig „hosszabb pórázra” engedi a szülőt, ha mondjuk kimenne a kertbe.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai