5 zenei app nem csak gyerekeknek

5 zenei app nem csak gyerekeknek

Myreille | 2019.03.08 | Olvasási idő: 3 perc

A kamaszkorom jelentős része azzal telt, hogy ebéd után leültem az íróasztalomhoz, ám tanulás helyett két ujjamat a kazettás magnó Rec és Play gombjain tartottam és vártam a kedvenc zenéimet a kívánságműsorban. Huszonöt évvel később, amikor olyan időket élünk, hogy zenei karriert lehet építeni a Youtube-on is, egyik reggel azt vettem észre, hogy előttem a kávéért sorban állók magasra emelték az okostelefonjaikat, miközben én éppen azon tűnődtem, milyen kellemes a háttérben hallható zene. A felemelt telefonok miatt átcikázott rajtam az a gondolat is, hogy az öngyújtók fénye helyett ma már okotelefonok kijelzője ragyog a koncertek nézőterén, de kora reggel volt, a gondolat ahogyan jött, ment is tovább. Aztán belém csapott a felismerés! Az ok, amiért a többiek magasba emelték a telefonjukat. Egyetlen pillanat alatt újra végigéltem az elmúlt két évtizedet. Azt, ahogyan a kazettás magnótól eljutottam az okostelefonomon mindig elérhető zenéig. Mire kávéval a kezemben kiléptem az utcára, már kész tervem volt: zenei appokat „kell” mutatnom a gyerekeimnek is.

Vajon mi történik egy okostelefonnal, ha zenészek kezébe kerül? Az idei Pilvaker három fellépőjénél, Fluor Tominál, Lábas Vikinél és Wolfie-nál járt a Pilvakeres iPhone Xs és megtöltötték videókkal, hangjegyzetekkel. Ha szeretnél bejutni az idei Pilvakerre vagy szeretnéd megnyerni a Pilvakeres iPhone-t, akkor kövesd a Vodafone Magyarország Facebook oldalát a részletekért!

Zenét szerető amatőrök és profi zenészek a jegyzeteket és a hangjegyzeteket dalszövegek készítéséhez és kialakulófélben lévő dallamok rögzítéséhez is szokták használni. Ha a gyerekek ezeket az „alap” appokat nem találják meg önmaguktól, érdemes nekik megmutatni a következő zenei appokkal együtt.

1. Shazam

Amiért a kávézóban az előttem álló fiatalok magasba tartották a telefonjukat, az a Shazam volt. A világ egyik legnépszerűbb ingyenes alkalmazása, amely egy-egy rövid zenei részlet alapján felismeri a zenéket. Mivel a hallás utáni zenefelismerés már akkor lenyűgötzött, amikor először hallottam róla, az app ott figyel az én telefonomon is, csak a rutinos használatban vagyok lemaradva, pedig jót tenne a dallamtapadások enyhítésén. A Shazam Androidon és iOS-en is fut és a dalfelismerésen túl egyéb zenei (pl. elérhető dalszövegek, videoklipek) és streaming szolgáltatásokat is nyújt. 

 

2. Spotify

A Spotify nem maradhat egyetlen zenei appokat bemutató listából sem, ám annyira sokan használják, hogy én a környezetemben nem találtam senkit sem, akinek ne lenne rajta az okostelefonján. Fut mindenféle operációs rendszeren, van ingyenes verziója, és ami a legnagyobb előnye, hogy különböző eszközökön is használható, tehát a számítógépemen ugyanúgy elérhetem a kedvenc zenéimet, mint a mobilomon. Az ingyenes verzió streaminget jelent, tehát folyamatos adatforgalmat generál, ám a premium előfizetésben a zenéket le is lehet tölteni. Hosszabb autózások idején mi így szoktunk zenét hallgatni.

 

3. GarageBand

A GarageBand egy ingyenes, komplett zeneszerkesztő program, amely segítségével akár egyetlen eszközön elkészíthetőek komplett, saját szerzemények. A zeneszámok felvehetőek, szerkeszthetőek és megoszthatóak. Használható hangszerekkel – rácsatlakoztatható gitár, de arra is lehetőség van, hogy  „szintetizátorrá” alakítsa a képernyőt -, ugyanakkor hangmintákból, effektekből is összeállíthatók saját dalok. Kezdőknek és haladóknak egyaránt jól használható. A GarageBand Mac-en és iPhonon is fut. Alkalmas arra, hogy a gyerekek kísérletezzenek, „játszanak” a zenével, de arra is, hogy valódi produkciók készüljenek a segítségével magas minőségben.

 

4. GuitarTuna

Gitár, basszusgitár, ukulele, mandolin, hegedű és szinte az összes népszerű húros hangszer „hangolója” a GitarTuna. Elérhető az iOS-re és Androidra is . Egyszerűen és könnyen használható, ingyenes, kezdőknek tökéletes. Ezenkívül metronóm, akkord- és gitárleckék is elérhetőek az alkalmazáson belül.

 

5. Songify

Kínos csendet kellene megtörni vagy beindítani egy házibulit, esetleg egy gyerekzsúrt? Az ingyenes, Androidon futó Songify-t azoknak találták ki, akiknek az éneklés nem az erősségük, ám szívesen készítenének vicces dalokat. Ehhez nem kell mást tenni, csak elmondani néhány mondatot – lehet az bevásárlólista vagy egy klasszikus költemény is – és az app ebből egy „menő” popzenét generál. Hosszú monológok helyett inkább rövid, frappáns gondolatokkal érdemes kísérletezni, mert a Songify-dalok nagyjából 1 perc hosszúságúak lehetnek és persze megoszthatóak a nagyvilággal.

Olvass további cikkeket hasonló témában!

A szerző további írásai